Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Welk boek wint zondag de Fintro Literatuurprijs 2017 in Gent?

op 12 mei 2017 door

Helena maakte hier al een overzicht van de shortlist voor de Nederlandse Libris Literatuurprijs vorige week en koos er haar 3 favorieten uit. Ditmaal is het de beurt aan Nathalie, die het dit jaar tot de Lezersjury schopte van de Vlaamse Fintro Literatuurprijs , de vroegere Gouden Uil, en dus ook alle 5 genomineerde boeken mocht lezen! Op zondag 14 mei, Moederdag dus (behalve in Antwerpen en omstreken – gelukkig!), wordt deze andere belangrijke prijs in het Nederlands taalgebied uitgereikt. Wie zal er in Gent op het hoogste schavotje staan en welke zijn de favorieten van Nathalie?

 

Tot voor een aantal jaar volgde ik de nominaties van deze Prijzen eigenlijk niet op de voet. Het gebeurde wel dat er boeken waren van de shortlist of de winnaar die achteraf mijn aandacht trok, die me interesseerden en die ik natuurlijk ook las. Sinds ik al enkele jaren terug trouw naar de Antwerpse boekenbeurs trek, voornamelijk voor de lezingen, heb ik me puur uit interesse voor die lezersjury  op de stand van Boek.be als kandidaat een aantal keer opgegeven op de computerterminal die er voor klaar stond. Misschien wel dankzij het vermelden van mijn toegenomen bijdragen op Hebban, had ik voor dit jaar het ongelooflijke geluk om bij de 100 gelukkigen van de Lezersjury te zitten!

Twee boeken die het dit jaar tot de shortlist schopten, had ik vorig jaar al gelezen: natuurlijk het immens populaire Het Smelt van de nog altijd jonge en ravissante Lize Spit en daarnaast Wil van Jeroen Olyslaeghers, een schrijver die me al langer boeide vanwege zijn opvallende meningen en observaties op de sociale media. Het Smelt vond ik onmiddellijk een heel meeslepend boek dat me tot het einde toe heeft geroerd. Kris en Jan van onze Club hadden het geluk om haar te ontmoeten- en schreven er dit sprankelend verslag over. Daarnaast brak Wil bij mij in feite nog wat meer potten vanwege het ijzersterke verhaal  over Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog en het Antwerpse dialect dat samen met die Antwerpse setting natuurlijk heel herkenbaar was voor mij. Oh Nederlander: vergis u niet: Nen ‘nannekesnest’ is evenzo onbekend bij de gemiddelde Oost-  of West-Vlaming als bij de gemiddelde Nederlander. Antwerps, Vlaams, … ? What’s in a name? De twee Nederlandse mannen van WeloveLit, Jan en Victor waren ook volledig gegrepen door het ijzersterke verhaal en de personages waar je steeds minder sympathie voor begint te krijgen. Je leest in hun verslag wat zij er zo sterk én relevant aan vonden.

Drie boeken van voor mij nieuwe fonkelende Nederlandse namen bleven dus over om te lezen in 6, enfin 5 weken tijd, een weekje op reis niet mee gerekend. Dat kon dus niet misgaan! Rivieren van Martin Michael Driessen sprak mij al langere tijd aan omdat het ook al zo dikwijls aangeraden was door vele bloggers en boekenwinkels. Geen slecht plan dus om van start te gaan met deze vrij dunne verhalenbundel, bestaande uit drie lonkende novellen. Deze novellen bliezen me uiteindelijk omver, qua verhaal én qua taal. De stijl en het ritme dat heerlijk traag doorheen de drie verhalen vordert, zuigen je wat mij betreft volledig mee en laten je genieten van de doorwrochte karakters die Driessen op wonderlijke wijze neerzet. Samen met Natalie las ik dit boek en aansluitend ook Oksana van Donald Niedekker. Onze loftuiting op Rivieren lezen jullie hier.

Inderdaad, Oksana las ik ook met Natalie, toch wel een partner in Crime, nee Literatuur geworden, sinds we samen ook nog eens deze Spot wat proberen in goede banen te leiden…  Is het vreemd dat we beiden ook ongeveer hetzelfde dachten over dit boek van Donald Niedekker, een niet zo bekende auteur van de kleine uitgeverij Koppernik? Oksana is in feite het poëtische, dansende verhaal van Lena, een Oekraïense jonge vrouw, die haar geluk gaat beproeven in het Westen en daar in een volledig andere werkelijkheid terechtkomt. Het gaat over de zware thematiek  van internationale vrouwenhandel en prostitutie die echter lichtvoetig wordt gebracht, en die Lena als balletdanseres ons al ‘dansend’ van het ene fragment naar het andere overbrengt. Net die confrontatie van de zware thematiek met deze lichtvoetigheid en de lyrische, poëtische taal, maken het voor mij net een indrukwekkend verhaal. Lees hier wat Natalie en ik over dit boek schreven.

De rij werd gesloten door Hoogmoed van auteur Richard Hemker, ook een Nederlander die bij nog een andere kleine uitgever , Van Oorschot, een vrij eigenzinnig oeuvre uitgeeft. Ik was toch wel blij dat ik net dit boek samen mocht lezen met Kris, een vrij ervaren lezer die meer van de vele lagen en referenties uit het boek afwist en meer van opzoekingen houdt dan ikzelf. Hoogmoed is namelijk nogal een complex boek dat het coming of age verhaal vertelt over Chris Seutorius. Dit Nederlandse hoofdpersonage trekt zich terug in de Belgische Ardennen om een monografie over een Italiaanse filosoof uit de renaissance te schrijven en over zijn toch nog vrij jonge leven als dertiger tot dan toe te reflecteren. Het is een relaas van vriendschap, verlies, liefde, eenzaamheid, schoonheid en lelijkheid en tegelijkertijd ook zeer analyserend en beschouwend. Mijn aandacht verslapte er eerlijk gezegd wat bij, maar dat neemt niet weg dat het boek getuigt van een prachtig taalregister dat de auteur beheerst tot in de puntjes. Lees hier de ietwat verschillende meningen van Kris en mezelf over dit laatste boek, dat waarschijnlijk niet zo’n groot publiek zal aanspreken dan een aantal andere boeken volgens mij.  

Mijn drie favorieten

Je hebt het misschien al begrepen: deze boeken zijn onderling ook weer erg verschillend. Dat maakt het nog moeilijker om hieruit dus een keuze te maken. Alle goede boeken zijn sterk op hun eigen manier, of zoiets… (vrij naar een bekend Russisch schrijver). Maar de drie boeken waarvan ik het meest heb genoten? Dat zijn in oplopende volgorde op plaats drie Het smelt van Lize Spit, op plaats twee Rivieren van Martin Michael Driessen en is Wil van Jeroen Olyslaeghers voor mij de winnaar. En wie mag er van jullie de Fintro Literatuurprijs winnen deze zondag? Jullie favoriet of voorspelling zijn hieronder wederom welkom! 

- Nathalie -



Reacties op: Welk boek wint zondag de Fintro Literatuurprijs 2017 in Gent?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lize Spit

Lize Spit

Lize Spit (1988) schrijft scenario's, proza en poëzie. Ze publiceerde in verschi...

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Me...

Martin Michael Driessen

Martin Michael Driessen

Martin Michael Driessen (1954) is opera- en toneelregisseur, vertaler en schrijv...

Donald Niedekker

Donald Niedekker

Donald Niedekker (Amsterdam, 1963) is een Nederlandse dichter, decorbouwer,...

Richard Hemker

Richard Hemker

Richard Hemker (1967) studeerde Italiaanse letterkunde en debuteerde in 2009 met...