Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wie wint de wedstrijd: Wat wordt jouw eerste van 2018?

op 15 januari 2018 door

Wie won die mooie prijs met een mooi verhaal? 

Het zal enkele dagen voor de kerst geweest zijn, de ballen hingen al in de boom, de huizen waren met lampjes versierd, toen we op onze spot We Love Lit aan onze leden vroegen om eens na te denken of en zo ja welk verhaal er schuilde achter hun eerst gekozen boek van 2018. We daagden hen uit om hun gedachte hierover creatief te beschrijven en met hun verhaal in aanmerking te komen voor mooie boekenpakketten.

Dit leverde mooie, leuke en bijzondere reacties op. Ondanks dat velen niet eerder nadachten over dit ene speciale boek, dat het eerste boek van het nieuwe jaar zou worden, hebben we onze leden aan het denken gezet en, eigenlijk nog mooier, ze aan net schrijven gezet. Ze gingen de uitdaging aan om hun gedachten en belevenissen om te zetten in een origineel verhaal. Nu alle ballen opgeborgen zijn, de lampjes weer op zolder staan en de oliebollen verorberd zijn, mogen we jullie vertellen hoe de lezers deze uitdaging opgepakt hebben en omgezet hebben in creatieve schrijfsels.

5d7200b13d1ed7b867b1dae5c673a48b.png

Enkelen, zoals onder andere Marvin en Merel, beschreven mooie verhalen maar wilden niet meedingen omdat ze de prijs aan anderen gunden. De reden dat Evelien paste voor die prachtige boekenpakketten viel hierbij vooral op. De uitdaging om mee te doen aan deze win-actie botste namelijk frontaal met haar persoonlijke challenge om dit jaar enkel boeken uit eigen kast te lezen waarbij ze De Romanovs van Simon Sebag Montefiore uitkoos als haar eersteling. We complimenteerden haar met deze enorme uitdaging en wensen haar daarnaast veel succes met het vermijden van leesclubs, boekwinkels, win-acties en andere boekverleidingen.  

Katrien ontketende met haar verhaal over De acht bergen van Paolo Cognetti een wervingsactie voor een leesclub met eigen exemplaren. Dus als je De acht bergen nog graag met andere lezers wil bespreken houdt dan je agenda de komende weken hiervoor leeg.

Guido koos een van zijn favoriete schrijvers, Zafón, waarbij hij het vierde deel, Het labyrint der geesten ging lezen en zijn eerste van 2018 zou worden en waarbij hij ook vermeldde dat hij van plan was om zichzelf uit te dagen om van elk gelezen boek een recensie te schrijven. Massaal werd hij bijgevallen door talloze andere lezers die het zelfde plan hadden. Jullie begrijpen wel dat dit voor ons allemaal nog meer leeswerk betekent. Misschien dat we de recensies van één boek mogen bundelen en in een alternatieve categorie mogen plaatsen: Lees een Hebban-recensie bundel.

Kris laat het toeval meespelen bij zijn eerste boek van 2018 maar wijst ons ook nog even op het belang van het schenken van aandacht aan de eerste zin van een boek. Zo zal hij de eerste zin van het eerste boek van een nieuw jaar extra aandacht geven. Weet jij de eerste zin van je eersteling in 2018 nog?

Lieke geeft aan dat het een grote verrassing zal zijn omdat haar planning nogal eens omver geschopt wordt door boeken die om voorrang strijden. Ook Tau liet weten dat het spannend wordt omdat er meer boeken tegelijkertijd op haar ben-ik-aan-het-lezen plankje staan en dat het laatste boek van 2017, hoewel dan nog niet bekend, het eerste van 2018 zou zijn. Ze maakt het extra spannend door ons mee te laten raden. Ook in de kasten van Tea is het spannend want daar strijden nog meer boeken om dat felbegeerde plekje van eerste in 2018. Aan de hand van haar dagboek neemt ze ons mee in de belevenissen van deze boeken en laat ze zien dat Een zomer met Montaigne van Antoine Compagnon de strijd gewonnen heeft.

Francine trakteert ons op een sprookje en laat zien dat het erg jammer is dat ze geen schrijfster geworden is als zij haar verhaal vertelt over Grime van Wytske Versteeg. Terwijl Angela vertelt over een heel pragmatische keuze, het boek dat bovenaan haar wil-ik-lezen lijst staat, heeft Ineke een enorme wachtlijst aan boeken op de plank staan en kiest ze toch voor het leesclubboek De verloren familie van Jenna Blum.

Wil en Roosje lieten weten dat de boeken die 2018 moesten inluiden, gelezen werden in nachtelijke uurtjes. Marianne koos voor een recensieboek van een kennis, Noblesse Oblige van Leonardo Pisano, waarbij ze tijdens het lezen tot de ontdekking kwam dat ze dit boek ooit al eens als manuscript gelezen had. Rietje koos haar eersteling, De man van de blauwe Cirkels, Fred Vargas, doordat ze hierop attent gemaakt werd door het lezen van haar laatste boek van 2017.

76b5482b467d24dbcabefda99897dedd.png Wij van de club voor literatuur kwamen nauwelijks aan het lezen van boeken toe, omdat we al deze prachtige inzendingen lazen en beoordeelden. We genoten van al deze schrijfsels maar moesten ook een moeilijke keuze maken. Welk verhaal zou in aanmerking komen voor een prijs? Gelukkig mochten we twee winnaars kiezen en vonden we twee verhalen boven de andere inzendingen uitsteken.

De winnaar van Pakket 1 werd unaniem gekozen uit alle inzendingen:

 Pakket 1... 

73ced677140ffbc3f1062a931b24c3ec.jpg *Marsepeinen vingers van Öznur Karaca 
 *Andromeda van Jef Schokkaert
 *Charlotte Mutsaers
kleurboek

 

...werd gewonnen door Francine Herrebaut

Er was eens.... zo beginnen toch alle mooie verhalen ... een meisje dat - na lang aarzelen - een blind date aanging met een boek. Zeer gevaarlijk, zo'n blind date, zeker wanneer daar als trefwoorden te lezen zijn: Obsessies - Waanbeelden - the Grim Reaper - Aantrekkingskracht - Griezels [kan het nog gevaarlijker klinken] Maar, het meisje dat niet bang te maken is door dit soort woorden, integendeel, deze eerder als een uitdaging ziet, heeft de kans gewaagd en ja hoor, een paar weken later lag haar blind date op de stoep. Grime, van Wytske Versteeg, zo heet hij. Natuurlijk ben ik dat meisje en is Grime - omdat het tevens een leesclub boek is dat gedurende de eerste weken van 2018 besproken zal worden - het eerste boek dat ik zal lezen voor mijn Hebban Reading Challenge 2018. Van de 50 voorgestelde categorieën is er al zeker één die ik niet zal afvinken, ik maak dus een nieuwe categorie met leesclub boeken en zet deze bovenaan mijn lijstje.

De volgende winnaar kwam als sterke tweede uit de bus:

Pakket 2...

37f4e4f8ce951ed1971b25987a1b0f33.jpg *Dag der zielen van Mike McCormack
 *
Stem van Daan Esch
 *Charlotte Mutsaers
kleurboek

...werd gewonnen door Tea

DAG BOEK!!!!!
20 december: Het einde van het jaar nadert, er staan 6 boeken op de aan het lezen lijst. Schorshuiden-Annie Proulx (verjaardagsboek 2017) , De pelikaan- Martin Michael Driessen (leesclub eigen exemplaar) , Een zomer met Montaigne- Antoine Compagnon (recensie exemplaar), Het Oerboek van de mens-Carel van Schaik en Kai Michel, De Toverberg-Thomas Mann en Reikhalzend verlangen -Freek de Jonge (snelleesboek, recensie-exemplaar, maar de post had vertraging, ik kon de deadline niet meer halen, we krijgen nu tijd tot 29 december) Mijn streven is zoveel mogelijk niet-Duits gerelateerd leeswerk af te krijgen voor 2018, want….. 2018 wil ik graag starten met veel Thomas Mann en andere boeken die over Duitsland of Duitstalige landen gaan. Maar wat is haalbaar? Ik heb geen idee wat er deze 10 dagen uitgelezen wordt en welke het eerste vinkje van 2018 krijgt.
22 december: Schorshuiden is uit, die wordt het dus niet! Pfff, wat een verhaal, heel heftig. Toch fijn dat ik het dicht kan slaan. Nu nog 5 boeken over.
23 december: Reikhalzend vandaag uitgelezen en recensie geschreven, fijn herkenbaar geschreven, ook ontroerend. 24 december: De pelikaan uitgelezen, heel mooi boek met veel puzzelen om alles op een rijtje te krijgen, dat wordt nog wat met de discussievragen!
28 december: alles loopt langzamer behalve de tijd. Het lezen gaat niet zo vlot, ik bijt me vast in de filosofie van De Toverberg. Een echte bergbeklimming lijkt het, met ijzers en zekeringstouw. Ik kan nog geen boek afvinken.
31 december: nog geen zicht op het bereiken van welke top dan ook, geduld hebben dan maar..gelukkig de tijd tot 8 januari.
1 januari en toen was ineens Een zomer met Montaigne uit! Wat een ontzettend leuk boekje, een filosoof uit de zestiende eeuw die over menselijke dingen schrijft, heel gewone dingen, hier kan ik 2018 mee in. Proost!

We hopen dat jullie genoten hebben van het schrijven en lezen van de diverse verhalen en wensen Francine en Tea zeer veel leesplezier de komende tijd.

 

Gigi



Reacties op: Wie wint de wedstrijd: Wat wordt jouw eerste van 2018?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Öznur Karaca

Öznur Karaca

(1977) werkt als taalexpert. Ze studeerde Germaanse Talen aan de Universiteit Ge...

Jef Schokkaert

Jef Schokkaert

Jef Schokkaert (1985) studeerde cultuurgeschiedenis en woont in Leuven. Hij werk...

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón (1964-2020) is een Spaanse roman- en scriptschrijver. Hij debu...

Fred Vargas

Fred Vargas

Fred Vargas (pseudoniem van Frédérique Audouin-Rouzeauis...