Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Zomerse zekerheden!

op 01 september 2023 door

Volgens sommigen is de zomer van 2023 sinds vandaag alweer voorbij. En dat lijkt ook echt wel zo op deze regendag. Anderen houden hardnekkig vast aan 21 september (of daaromtrent) als eerste dag van de herfst. En ook zij kunnen gelijk hebben, want zagen jullie al welk mooi weer er de komende dagen wordt beloofd? In elk geval, hier bij Literatuur onder de Loep hebben we september er nog bij genomen om onze zomerboeken uit te lezen.

Afgelopen juni, het lijkt al een eeuwigheid geleden, beantwoordden we met zijn allen nog een laatste zomervraag. En die is nu aan de beurt:

 

Noem dat ene boek dat je deze zomer zeker en vast wil en zal uitlezen. Waarom deze titel?

 

Samenstelling: Ine
Banner: Anne Oerlemans

 

TEA Schwobt

3244c797e05a75a0fa77746cdf5ee57f.jpegVan mijn vakantielijst lees ik zeker Mary en Rose - Rebecca West. Dit is het tweede deel van de Aubrey-trilogie. Deel 1 las ik vorig jaar tijdens mijn vakantie, het lijkt me toepasselijk om deel 2  dit jaar op te pakken. Hopelijk is er niet teveel weggezakt, maar waarschijnlijk komen de personages snel weer tot leven. Rebecca West was journalist en dat zie je terug in haar werk, de observaties zijn scherp en geven een goed beeld van het sociale leven in Groot-Brittannië rond WOI. Het eerste deel van de trilogie is een Schwobboek, meestal is dat een aanbeveling, vergeten klassiekers verdienen afgestoft te worden en te schitteren! 

 

 

 

 

JAN houdt een traditie in ere

163c10607d8cca55952fa1479ac71488.jpgHet is traditie bij mij dat de nieuwe bundel Historische Verhalen van de uitgeverij Historische Verhalen in de vakantie meegaat. Bundel nummer zeven is dat. Auteurs vullen leemtes in de geschiedenis in met fictie. Heerlijke korte verhalen zijn het en de verhalen worden gevolgd door een uitleg wat feit en wat fictie is. Dat wordt weer smullen.

En als er dan nog ruimte is dan kies ik voor de nieuwe thriller van Jos Pierreux, die zich afspeelt in Knokke. En daar ga ik ook wel eens heen. De titel van het boek is Rijke mensen sterven niet. Boeken maken mij rijk en brengen me veel vreugde in het leven. Maar daar zal dit laatste boek wel niet over gaan.

 

 

 

 

CIES plant voor jaren ver

2aaf7ad44040209c47303b3cd7dee0b2.jpgIk ben niet alleen al een aantal jaren bezig met het lezen voor en het schrijven van een artikel over Amerikaanse korte verhalen. Ook ben ik al een tijd bezig met een artikel over romans en novellen met een (pre)puberaal vertelperspectief. Hiervoor moet/wil ik Onbepaald door het lot van Imre Kertész lezen. Dat is geen 'zonnige' literatuur, misschien kan ik die het beste bewaren tot die regenachtige zomeravonden die er ook vast nog komen.

Behalve dus lezen wordt het deze zomer ook verder schrijven en (hopelijk) afmaken van een of twee artikelen. Ik ga nu maar eens verder met mijn artikel over 'Parijs'. (Dat is ondertussen gepubliceerd en vind je hier).

 

 

 

 

HARRIET gaat voor een flinke extra

6c187300f87438e2c315641590adae90.jpgDeze zomer hoop ik, buiten mijn vakantiestapel, ook nog het boek Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje te gaan lezen. Een hele dikke klepper waar al veel over gezegd en geschreven is en die ik al enige tijd geleden kocht voor op de e-reader. Het is een boek dat zich denk ik uitstekend leent voor een hoofdstuk per dag. Wat is er dan heerlijker dan vroeg opstaan, wanneer het buiten nog stil is, en voor het werk nog een hoofdstuk te kunnen lezen. Dus naast die andere dikke klepper die ik in augustus nu eindelijk wil lezen ( Jane Eyre) staat deze op mijn lijstje.

 

 

 

 

HETTY trekt goed voorbereid naar het museum

6e635daad44b9d4e20a21ea4fa13e299.jpgHet boek dat ik deze zomer vast en zeker wil en zal uitlezen is Het pauperparadijs van Suzanne Jansen. Ik las het boek al eerder maar heb het onlangs weer uit mijn boekenkast gehaald en klaargelegd om te lezen. Binnenkort staat er namelijk een bezoekje aan Veenhuizen op de planning. Mijn schoonzusje gaat het boek lezen met haar boekenclub en bedacht dat het leuk zou zijn om eens een kijkje te gaan nemen in het museum Veenhuizen. Daar was ik gelijk wel voor te vinden, ik ga mee! Maar dan wil ik het verhaal wel weer even vers in mijn geheugen hebben zitten, daarom een herlezing.

 

 

 

 

GIGI toont een torenhoge ambitie

3b75ebda7560ecd8ca1cbd327685eecf.jpegHet boek dat ik echt deze zomer wil uitlezen is Stoner van John Williams omdat ik dat boek al eerder uitstelde of Het weeshuis aan de azuurblauwe zee omdat ik dit samen met een Hebbanmaatje lees. Of misschien toch Al wat schittert omdat dat al zolang in de planning zit en te vaak is uitgesteld, maar dat geldt eigenlijk ook voor Waagstukken van Charlotte Van den Broeck en ook voor De grote Gatsby. Het schaarse licht moet ook uit (waardoor het vast donker zal worden). Het verhaal van William van Strout wil ik ook erg graag lezen en hetzelfde geldt voor De stamhouder en Mijn lieve gunsteling. Nou, deze boeken dus en mijn rijtje fleppertjes wil ik deze zomer per se uitlezen. Ambitieus voor mijn doen maar ik ga ervoor.

 

 

 

 

INE gaat voor een trilogie

17a3531a54ca13c0fa66620e274e9e37.jpgWat zeker uit moet zijn Juli en Augustus uit het reeksje van DasMag. Maar DasMakkelijk, want het zijn fleppertjes en ik ben het al gewoon, ik lees al het hele jaar eentje in de overeenkomstige maand. Wat ik zeker ook ga lezen is Waagstukken van Charlotte Van den Broeck, want dat ga ik samenlezen op Gigi’s Eligieën. En op de pagina's van Karin Marcellina lees ik mee met Het verhaal van William van Elizabeth Strout. Dat is eigenlijk het derde deel van een trilogie en het moet pas uit tegen begin september... Dus plan ik ook delen 1 en 2 te lezen Ik heet Lucy Barton en Niets is onmogelijk.

 

 

 

 

 

Wat denk je, kunnen we eind september tevreden terugblikken op onze leeszomer? Benieuwd? Neem een kijkje in onze ‘gelezen boeken’-lijstjes, dan ben je helemaal mee.

Wij zijn vooral ook nieuwsgierig naar jouw leeszomer. Kijk je er met voldoening op terug? Of maak je ook nog gebruik van september als laatste zomerse maand om je zomerleesplannen waar te maken?



Reacties op: Zomerse zekerheden!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Imre Kertész

Imre Kertész

Imre Kertész (1929-2016) werd in 1944 als veertienjarige jongen afgevoerd...

Anjet Daanje

Anjet Daanje

Anjet Daanje (1965) is schrijfster van romans en verhalen, en voorheen ook films...

Suzanna Jansen

Suzanna Jansen

Suzanna Jansen is schrijfster en journaliste. Ze werkte als correspondent in Mos...

TJ Klune

TJ Klune

TJ Klune is een Amerikaans auteur van fantasy- en liefdesromans. Hij is que...

Elizabeth Strout

Elizabeth Strout

Elizabeth Strout (1956) is een Amerikaanse romanschrijver. Ze schreef onder meer...