Discussievragen Drift
Deze vragenset is ontwikkeld door Marlene Lunter van De Leesclubassistent. Hij kan door je leesclubcoördinator worden gebruikt ter inspiratie of je kunt er zelf extra vragen uit beantwoorden, naast de lopende discussie rond deze roman. Let op: het beantwoorden van deze vragen vervangt níet je deelname aan de lopende discussie, die door je leesclubcoördinator wordt geleid.
Frank Hockx, voormalig hoofdredacteur van Boek-delen (hét tijdschrift voor leesclubs), is De Leesclubassistent. Hij wordt daarin bijgestaan door Marlene Lunter. Op Hebban trakteren zij lezers op mooie artikelen waarin boeken die uitermate geschikt zijn voor leesclubs en -groepen centraal staan. Dit keer is dat de volledige Libris Literatuur Prijs 2019 shortlist. Bij elke titel vind je discussievragen.
Drift
Een jonge vrouw trouwt met haar jeugdliefde. Op een winternacht verlaat ze hem en neemt alleen haar dagboeken mee. Die vrouw ben ik. Die nacht is nu. Alles ervoor en erna is een verhaal. – Bregje Hofstede
Drift is een onverbloemd verhaal over iemand die wegloopt van huis omdat ze jarenlang wegliep van zichzelf. Over hoe overweldigend een eerste liefde is. En hoe elk liefdesverhaal uiteindelijk draait om bedrog.
De Libris Literatuur Prijs 2019 - de shortlist
- Jan van Aken – De ommegang, Querido
- Bregje Hofstede – Drift, Das Mag
- Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa, De Arbeiderspers
- Esther Gerritsen – De trooster, De Geus
- Rob van Essen – De goede zoon, Atlas Contact
- Johan de Boose – Het vloekhout, De Bezige Bij
De bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2019 is op 6 mei.
Naar het Libris Literatuur Prijs-kanaal op Hebban
De discussievragen
1. Hofstede vertelt in het openbaar dat Drift is geïnspireerd op haar eigen leven. Op welke manier beïnvloedt dat het lezen en je waardering? In hoeverre kun je Drift een roman, een fictief verhaal, noemen?
2. De roman is een spiegellabyrint van Bregjes: de ik-vertelster, de Bregje uit de dagboeken, de Bregje uit de notitieboeken van haar ouders, de Bregje uit de ingevoegde verhalen, zoals De Welp. En dan is er ook nog de schrijfster Bregje Hofstede. Kun je uit al die Bregjes één Bregje samenstellen en hoe zou je die dan omschrijven?
3. Hoe is de relatie van Bregje met haar vader en met haar moeder?
4. Welke invloed heeft Lucs vader op Luc?
5. Welk rol spelen de dagboeken in het huwelijk en welk zicht krijgt Bregje door het herlezen van de dagboeken op haar huwelijk?
6. Onzekerheid blijkt een eigenschap van zowel Bregje als Luc. Hoe uit die zich?
7. Op welke manier spelen (on)vrijheid, (on)eerlijkheid en identiteit een rol in het huwelijk van Bregje en Luc en het beëindigen ervan?
8. Wat vind je van de houding van Bregjes familie als zij bij Luc weggaat?
9. Welke rol speelt Pompeji?
10. ‘Drift, geschreven in een ongeëvenaard trefzekere stijl, laat zien dat ook zo’n op zichzelf weinig opzienbarend thema geweldig proza kan opleveren: meeslepend, aangrijpend, inzichtelijk’, schrijft de jury van de Libris prijs. Wat is jouw mening?
11. Wat voegen de ingevoegde ‘verhalen’, zoals De Welp, toe? Welke betekenis heeft de aparte bladnummering?
12. Hoe staan Bregje en Luc tegenover hun respectievelijke schoonouders?
13. Wat zou er zijn gebeurd als Bregje wel naar New York was gegaan? (Dag 24, p. 283)
14. Welk beeld krijg je van het huwelijk van de ouders van Bregje?
15. Wat betekenen taal en communicatie voor Bregje en voor haar huwelijk?
16. Door haar dagboeken kan Bregje alles van vroeger terughalen, zoals haar gevoelens door de tijd heen en ook de etiketten, zoals arrogant, die ze opgeplakt krijgt en uitspraken van haar ouders over haar. Op welke manier beïnvloedt dat haar als volwassene?
Alle leesclubtips van De Leesclubassistent
De Leesclubassistent
Lezen is leuk, leerzaam, ontspannend en verrijkend. Dat weten we allemaal. Met anderen praten over boeken in een leesclub biedt voor veel mensen nog wat extra. Je leest boeken die je misschien zelf niet had uitgekozen en doet nieuwe ontdekkingen in gesprekken met anderen. De Leesclubassistent helpt je besprekingen voor te bereiden met discussietips en achtergrondinformatie bij heel verschillende boeken. Het zijn suggesties die aanknopingspunten bieden voor een gesprek, de vragen zijn zeker niet bedoeld als checklist die je af moet handelen. Hopelijk dragen ze bij aan mooie discussies in je leesclub!
Wie is De Leesclubassistent?
Frank Hockx verzorgt de informatie op De Leesclubassistent. Hij was van 2001 tot 2016 hoofdredacteur van Boek-delen, het tijdschrift voor leesclubs. Daarnaast was hij jarenlang hoofdredacteur van de databanken LiteRom (literaire recensies uit dag- en weekbladen) en Uittrekselbank (de naam spreekt voor zichzelf), die in alle Nederlandse bibliotheken beschikbaar zijn. Bij de vrijwilligersorganisatie Senia (www.senia.nl) werkt hij mee aan de 'ontmoetingen rond cultuur' die deze stichting organiseert door mensen bijeen te brengen in leesclubs en muziekluistergroepen en tijdens culturele excursies. Daarnaast werkt hij mee aan Boekenpost, het tijdschrift voor alle boekenliefhebbers dat ook veel informatie biedt voor leesclubs, en Boekblad, het vakblad voor boekhandel en uitgeverij.
Marlene Lunter heeft Leesclubassistent Frank Hockx bijgestaan in het maken van de discussiesets bij de Libris Literatuur Prijs 2019 shortlist. Marlene is eigenaar van een Literair Bureau en is in te huren voor tal van literaire activiteiten, waaronder het live begeleiden van een leesclubdiscussie.