Vraag 2: Het vloekhout als hoofdpersoon
In het door Antoinette aangedragen You-Tube filmpje alsmede in het interview voor het VPRO-radio programma Nooit meer slapen (met spoilers) vertelt Johan de Boose dat hij onder meer voor het vloekhout als hoofdpersoon heeft gekozen omdat dit 2000 jaar kon bestaan en een mens niet.
Maar is dat zo? Kan een stuk hout zo lang mee? Ja, dat kan. Veel langer nog als het maar op de juiste manier geconserveerd wordt. Het vloekhout ligt eeuwenlang in het veen en wordt vervolgens door schilders bewerkt en later weer bijgewerkt. Dat is misschien niet helemaal zoals het zou moeten, maar De Boose heeft wel geprobeerd het reëel te maken.
Kijk hier voor een berichtje over het oudste stuk hout dat ik heb gevonden.
De belangrijkste vraag is echter hoe deze zeer ongebruikelijke hoofdpersoon zich stand houdt als denkend en (met ander voorwerpen) pratend karakter, dat bovendien de nodige metamorfoses doormaakt.
Vraag 2.
Hoe vind je dat het vloekhout zich door het boek heen als personage ontwikkelt en welke rol spelen de metamorfoses daar bij?
Over vrijblijvende discussie
Zoals gezegd mag je ook zelf een discussieonderwerp aandragen, mits het maar binnen het thema van de pagina valt. Ook kun je, wanneer die vragen bekend zijn, een vraag van de leesclubassistent voordragen om alsnog te beantwoorden, maar ook dat graag binnen het thema.
Wel wil ik vragen of je zo’n topic, voor de duidelijk, dan wil beginnen met een zinnetje als “Mijn vraag aan jullie is..” of “De volgende vraag van de leesclubassistent zou ik ook graag beantwoorden..”.
Zelf aangedragen discussievragen zijn dus wel vrijblijvend en andere deelnemers van de leesclub zijn niet verplicht eraan deel te nemen.