Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Barbara luisterde... Een mooie dood | Charles den Tex

op 13 juli 2024 door

Afgelopen donderdag was een groot deel van de Reading Ladies aanwezig bij de boekpresentatie van Een mooie dood, de laatste thriller van Charles den Tex. Op het kantoor van uitgever Harper Collins werden we ontvangen en voorzien van een hapje en een drankje. Voorafgaand hadden we de epub ontvangen. Tegelijkertijd met de verschijning van het fysieke boek, was daar ook het luisterboek. Voorgelezen door de schrijver zelf, wat me extra nieuwsgierig maakte waardoor ik halverwege van epub naar audioboek switchte. 

-door Barbara-

2d080fada0d3cd085c384f00cee9b3ca.jpg

Het boek

Titel : Een mooie dood - Wat als het geluk uit je leven verdwijnt?
Auteur : Charles den Tex
Ingesprokendoor: Charles den Tex
Looptijd: 08u50min

Harm van Gast heeft een kroeg in Amsterdam waar hij samen met zijn vriendin Imane boven woont. Omgeven door een diverse groep vrienden is hij heel gelukkig. Tot hij op een nacht wakker wordt en Imane niet naast hem ligt. Vanaf dat moment raakt Harm verstrikt in een rollercoaster van ellende. Als hij besluit om zelf op onderzoek uit te gaan, stuit hij in eerste instantie op een heleboel dichte deuren. Gaandeweg ontdekt hij echter de bizarre waarheid omtrent de vrouw waar hij vier jaar mee samenleefde.

2d080fada0d3cd085c384f00cee9b3ca.jpg

De auteur

Charles den Tex (Australië, 1952) is één van Nederlands' meest succesvolle thrillerauteurs. Bijna al zijn boeken werden genomineerd voor de Gouden Strop en drie keer won hij die prijs: voor Schijn van kansDe macht van meneer Miller en CEL. Met De vriend won hij de Crimezone Thriller Award; zijn laatste thriller Verloren vrouw werd bekroond met de VN Publieksprijs, De Repair Club werd genomineerd voor de VN Thriller van het Jaar en Trauma stond op de longlist van de Hebban Thrilleraward 2024.

Zijn thrillers kenmerken zich door sterk uitgewerkte, authentieke personages en de spanning is veelal onderhuids; Den Tex zegt zelf wars te zijn van bloederige scènes en voor de boeken die ik van hem las, klopt dat.

2d080fada0d3cd085c384f00cee9b3ca.jpg

Mijn luisterervaring

Omdat ik de eerste helft van het boek als epub las, had ik natuurlijk al een stem gegeven aan de personages in het boek. Dan is het natuurlijk altijd tricky om op dat punt over te stappen op het audioboek. Mijn terughoudendheid was echter nergens voor nodig: Den Tex heeft een prettig timbre om naar te luisteren en -ondanks zijn leeftijd- een kwajongensachtige uitspraak die ik vanaf het begin ook aan het personage Harm had toegedicht: hoe grappig is dat? Ook legde hij de naduk daar waar het logisch en nodig was waardoor de intonatie spot-on was. En dat is best knap voor iemand die nooit eerder een audioboek insprak! Ondanks dat de tekst niet geheel foutloos is ingesproken, vond ik het persoonlijk wel charmant en paste het in het geheel.

2d080fada0d3cd085c384f00cee9b3ca.jpg

Mijn beoordeling

b8cdce4c1f6e1a8cb39e641518be72dd.jpgDe Repairclub behoort tot mijn favorieten en ook van Trauma heb ik genoten. Sluit Een mooie dood dan naadloos aan op dit (hoge) niveau? Ja en nee. Het is wederom een boek waarin de personages heel veel aandacht krijgen, evenals de setting. Ook bij het plot is geen speld tussen te krijgen. Dit laatste werd nog maar eens duidelijk doordat Den Tex tijdens de boekpresentatie de proloog voorlas en bewees dat alle puzzelstukjes naadloos aansloten. De spanning in het boek is een meer onderhuidse, waar ik persoonlijk enorm van houd en de ontknoping zet je zeker aan tot denken, ook al is hij wat oncomfortabel. Waar de eerder genoemde boeken me echter gelijk vanaf het begin meenamen in het verhaal, had ik bij Een mooie dood iets meer moeite om in het verhaal te komen. Maar als dat eenmaal het geval is, dan wil je nog maar één ding en dat is dóór. 

2d080fada0d3cd085c384f00cee9b3ca.jpg

Lezersvraag

Mag een thriller wat jou betreft lekker bloederig zijn of heeft een onderhuidse spanning jouw voorkeur?

2d080fada0d3cd085c384f00cee9b3ca.jpg


Natuurlijk weigerden we te vertrekken zonder groepsfoto en gelukkig werkte Charles daar geheel zonder dwang aan mee ;-) Een leuke herinnering aan een geslaagde middag met een toffe schrijver!

be95d49306b7f8610a00dbb80ec1fe2b.png



Reacties op: Barbara luisterde... Een mooie dood | Charles den Tex

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Charles den Tex

Charles den Tex

Charles den Tex (Australië, 1952) studeerde fotografie en film in Londen, doceer...