Barbara luisterde... Moorddeal | Steve Cavanagh
De boeken van Steve Cavanagh vinden gretig aftrek onder de lezers in dit genre getuige de vele hoge waarderingen op Hebban. In de serie met in de hoofdrol Eddie Flynn kwam dit jaar het zevende deel uit in Nederland. Naast deze serie schreef Cavanagh twee op zichzelf staande thrillers, waarvan Moorddeal de meest recente is. Nooit eerder luisterde of las ik een boek van deze auteur, al staat Dertien al heel erg lang op mijn te lezen plank. Toen ik zijn nieuwste, voorgelezen door Louis van Beek, aangeboden kreeg om te luisteren aarzelde ik dus geen moment.
-door Barbara-
Het boek
Titel: Moorddeal
Auteur: Steven Cavanagh
Vertaald door: Fons Oltheten (originele titel: Kill for me, Kill for you)
Voorgelezen door: Louis van Beek
Looptijd: 10,7 uur
In Moorddeal draait het om pure, onvervalste wraak. Want zeg nou zelft: als blijkt dat het systeem je geen gerechtigheid brengt, dan is dat toch het enige dat overblijft?
Maak kennis met Amanda, die door het toedoen van een rijkeluiszoontje zowel haar dochtertje als haar echtgenoot in korte tijd verliest en daardoor totaal ontredderd achterblijft. Vervuld van haatgevoelens met maar één ding op haar vizier: WRAAK.
En dan is daar Ruth. Ruth is een gelukkig getrouwde, succesvolle zakenvrouw met een kinderwens. Nu nog niet, maar ooit. Als op een avond haar man met een aantal vrienden is gaan stappen, wordt ze aangevallen in haar eigen huis. 'Gelukkig' wordt de moordenaar gestoord en kan hij zijn klus niet afmaken maar Ruth zal nadien nooit meer de oude zijn. Door de toegebrachte wonden kan ze geen kinderen meer krijgen, en psychisch is ze een wrak. Als ze op een avond zichzelf zo ver heeft om samen met haar man uit eten te gaan, is ze er van overtuigd dat ze haar aanvaller onder de overige gasten herkend.
Politieinspecteur Farrow heeft beide zaken onder zich om te onderzoeken. Samen met zijn partner Hernandez zetten ze alles op alles om de daders te pakken te krijgen, maar helaas...het bewijs is te mager om ook maar in de buurt van een veroordeling te komen.
Tijdens een praatgroep met lotgenoten leert Amanda 'Wendy' kennen. Het klikt en ze besluiten ook buiten de praatgroep contact te houden. Wendy heeft net als Amanda, een behoorlijk trauma te verwerken en als de twee vrouwen elkaar beter leren kennen, besluiten ze elkaar te helpen om wraak te nemen op die personen die hun leven totaal ontwricht hebben.
De auteur
Steve Cavanagh is de bestsellerauteur van de Eddie Flynn-romans en twee op zichzelf staande thrillers. In 2018 won The Liar (De getuige in Nederland) de Crime Writers Association Gold Dagger voor misdaadroman van het jaar. In 2019 won Thirteen (Dertien in Nederland) de Theakstons Old Peculier Crime Novel van het jaar 2019. Al zijn romans zijn genomineerd voor prijzen of hebben internationaal prijzen gewonnen. Hij is een voormalig advocaat en is geboren en getogen in Belfast, Noord-Ierland, waar hij nog steeds woont. De auteur is te vinden op Facebook, Instagram en X (voormalig Twitter) (bron: website auteur, foto Irish Examiner)
De stemacteur
Louis van Beek (Kamerik, 11 december 1968) is een Nederlandse acteur, stemacteur en voorlezer van luisterboeken. In 1994 studeerde Van Beek met de hoogste onderscheiding af aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen, onder leiding van Jan Decleir. In 1995 behaalde Van Beek zijn diploma aan het Hoger Instituut voor Dramatische Kunsten (bron: wikipedia).
Als stemacteur heeft Van Beek al heel veel (teken)films en series nagesynchroniseerd: Cars 2, Alladin, Hotel Transsylvania en Up zijn slechts een greep uit de klinkende namen.
Naast de boeken van Cavanagh, een aantal boeken van Jeroen Windmeijer en Stephen King, las Van Beek een breed genre aan audioboeken zoals De vreemdeling van Albert Camus, Hard land (Benedict Wells), Augustus (J.D. Barker), de biografie van Gordon en De acht bergen en De buitenjongen van Paolo Cognetti (bron: Storytel).
Mijn luisterervaring
Louis van Beek spreekt zo veel audioboeken in en van redelijk gevestigde auteurs, dat ik inmiddels bekend ben met zijn manier van voorlezen. Hij heeft een prettige stem en articuleert heel duidelijk, wat we helaas niet van alle stemacteurs kunnen zeggen. Hij weet de nadruk op belangrijke woorden en zinsdelen te leggen, zodat je als luisteraar niets mist van de intentie van de auteur. Het enige nadeel van Van Beek vind ik zijn soms hysterische manier om een stemmetje aan een bepaald personage te geven. Met name bij kinderen vind ik dat hij de plank nog wel eens misslaat, maar het is hem vergeven omdat hij ieder boek verder heel sterk voorleest.
Het boek zelf vond ik op z'n zachtst gezegd verrassend. Het verhaal wordt vanuit de derde persoon geschreven en beschrijft in relatief korte hoofdstukken de gedachten, gevoelens en gedragingen van de personages. Zo krijgen we een duidelijk beeld van de hoofdpersonages en wat hen drijft. Door regelmatige flashbacks zorgt Cavanagh ervoor dat je hen goed leert kennen. Door de verschrikkelijke dingen die hen zijn overkomen, voel je hun verdriet, angst, pijn, woede en... haat. Hij bouwt de spanning geleidelijk op en heel lang dacht ik -eerlijk gezegd een beetje teleurgesteld- te weten hoe het precies in elkaar stak. "Weer een dertien in een dozijn whodonit" schoot echt even door mijn hoofd. Maar dan komt de auteur met wel zo'n bizarre plottwist dat je gelijk weer wakker geschud wordt. Tegen het eind neemt het verhaal behoorlijk in spanning toe en wisselen de gebeurtenissen zich in hoog tempo af. En als je denkt dat alles op z'n plaats valt, heeft Cavanagh nog een verrassing voor je in petto.
Mijn beoordeling
De personages worden goed uitgewerkt. Je weet wat hen is overkomen, wat hun gedachten en gevoelens zijn. Ook de setting krijgt de nodige aandacht. Niet overdreven, net voldoende om de sfeer van dat moment te bepalen. Precies goed naar mijn idee. De schrijfstijl die Cavanagh erop nahoudt is modern en toegankelijk: geen moeilijke woorden, geen ingewikkelde zinsopbouw of zwaar taalgebruik. Hierdoor leest (en luistert) het boek vlot weg. Ook de thema's zijn actueel en zetten je toch ook aan tot nadenken. De plot zit heel vernuftig in elkaar en alle verhaallijnen krijgen een mooie plaats zonder dat ze helemaal uitgekauwd worden; iets waar ik wel van houd omdat het een verhaal een bepaald niveau geeft.
Is het verhaal op alle fronten even geloofwaardig? Mwoah... Is het in dit geval heel storend? Absoluut niet! Moorddeal is een boek wat best wat emoties bij me losmaakte. Ambivalent want ondanks dat dingen niet oké zijn, snap je waarom iemand de betreffende stap zet. Natuurlijk: het is fictie. Maar toch...
Ondanks deze kleine kanttekening heb ik het boek in ieder geval met plezier geluisterd, mede door prettig in het gehoor liggende stem van Louis van Beek en de professionele manier waarop hij het bracht. Lastig om weg te leggen en ik merkte dat het verhaal regelmatig in m'n gedachten opdook als ik niet aan het luisteren was. Niet alleen omdat ik wilde weten hoe het verder ging, maar ook omdat de gebeurtenissen me raakten. En in zo'n geval verdient een boek gewoon vier dikke sterren en ben ik vanaf vandaag fan van Steve Cavanagh.
Lezersvraag
Heb jij al eens een boek van Cavanagh gelezen? Zo ja, was dat er eentje uit de Flynn-serie of een stand-alone? Zo nee, spreekt Moorddeal je aan?