Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Barbara luisterde... De laatste duivel die sterft | Richard Osman

op 07 oktober 2023 door

'Ik ben in de war' zo begon mijn mail aan mijn contactpersoon bij Thinium Audioboekproducties toen ik De laatste duivel die sterft van Richard Osman mocht naluisteren. Geweldig, want ik heb de eerste drie boeken in deze serie met heel veel plezier geluisterd (zie ook mijn eerdere blog over Het schot dat niemand raakte). Voorgelezen door Hymke de Vries en Irma Hartog ben je verzekerd van een aantal uur heerlijke cosy crime. Toch?

-door Barbara-

74e6284d0adf8a025a22eab048d2c5aa.jpg

Het boek

Titel: De laatste duivel die sterft
Auteur: Richard Osman
Vertaald door: Eefje Bosch, Mechteld Jansen en Elise Kuip
Voorgelezen door: Irma Hartog en Hymke de Vries
Releasedatum: 12 oktober
Streamingdienst: o.a. Storytel

Tijdens de kerstdagen zou je het eigenlijk rustig aan moeten doen, maar dat geldt niet voor de leden van De moordclub (op donderdag). Vooral niet als op tweede kerstdag een uiterst gevaarlijk pakketje langs de kust van Engeland wordt gesmokkeld en in de buurt van het bejaardentehuis in Coopers Chase vermist raakt. Het pakketje is zo waardevol dat er chaos en paniek uitbreekt, en al snel vallen er slachtoffers – zelfs iemand die heel dicht bij de groep oude speurneuzen staat. De leden van de moordclub worden tegen wil en dank betrokken bij de zoektocht naar het pakketje, en krijgen te maken met hun meest angstaanjagende tegenstanders ooit. Een moordenaar is op weg naar hen, en alles draait om de vraag: wie is de laatste duivel die sterft?

De vaste personages van De moordclub (op donderdag) verschijnen ook dit maal ten tonele: Elizabeth, Joyce, Ibrahim en Ron doen waar ze zo allercharmantst goed in zijn: hun neuzen in zaken stoppen waar ze eigenlijk niet horen. Dit keer bijgestaan door een nieuwe ster aan het firmament: Computer Bob. Dit alles zeer tegen de wens van beide politieagenten Chris en zijn partner Donna in.
Naast de zoektocht naar het verdwenen pakketje, heeft Osman er ook dit keer allerlei verhaallijnen doorheen geweven die deze serie zijn autenticiteit geven. Zo neemt de ziekte van Elizabeths partner Stephen een belangrijke rol in, krijgen we met verschillende relatieperikelen te maken en laat oud KGB-agent Viktor weer van zich horen. Dit alles in een setting waarbij drugs en antiek een hoofdrol spelen en waarbij relatief veel doden vallen.

74e6284d0adf8a025a22eab048d2c5aa.jpg

Mijn luisterervaring

Dat dit vierde deel in de serie nét even anders in elkaar zit dan de eerdere delen, wordt al snel duidelijk. Waar in deel 1 t/m 3 de stem van Joyce werd vertegenwoordigd door Irma Hartog en de rest van de tekst door Hymke de Vries werd voorgelezen, zijn de rollen bij De laatste duivel die sterft precies omgedraaid, vandaar mijn verwarring. Niet alleen heb ik de neiging om me aan personages en hun stemmen te hechten, maar als Hymke de Vries een verhaal vertelt, dan wordt het boek echt naar een hoger level gedragen. Zij ís het personage en leeft zich helemaal in. En ondanks dat Irma ook een heel fijne stem heeft om naar te luisteren en deze stem ook geen vreemde is in het verhaal, geeft zij net even een andere dimensie aan het geheel waarbij de humor van de auteur iets minder tot z'n recht komt. Vond ik toch jammer. 

Desalniettemin is De laatste duivel die sterft weer een ijzersterk deel in een serie die nog lang niet ten einde is (als we Osman in zijn dankwoord mogen geloven). Het wordt met veel vaart geschreven en is ondergedompeld in die heerlijk Engelse humor die zo kenmerkend is voor deze serie maar waarin de auteur de emotie zeker niet schuwt. Op zichzelf te lezen maar leuker als je de eerdere delen ook hebt gelezen omdat je de hoofdpersonen zo nog meer in je hart sluit. 

Waardering

Het boek zelf krijgt van mij 4,5 sterren maar door het omdraaien van de voorlezers komt het eindresultaat toch op 4 sterren uit.

74e6284d0adf8a025a22eab048d2c5aa.jpg

Lezersvraag

Heb jij er ook moeite mee als een stem van een personage na een aantal delen gewijzigd wordt?



Reacties op: Barbara luisterde... De laatste duivel die sterft | Richard Osman

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Richard Osman

Richard Osman

Richard Osman is televisieproducent en de presentator van Pointless en andere po...

Lijsten

Cosy Crime

op 29 september 2023 door Barbara 2 boeken 0 volgers 0 reacties