Barbara luisterde... van alles en kan niet kiezen
Soms zit het leven mee, soms zit het tegen. Als het leven bij mij tegenzit, dan merk ik dat ik de behoefte heb om weg te kruipen met een luisterboek en m'n haakwerk, weg van alles wat op dat moment te veel is. Net zo lang tot ik alles weer op een rijtje heb en ik langzaam weer mensen en dingen toelaat in m'n leven. Zoals Johan ook al heel scherp opmerkte, heeft ieder nadeel z'n voordeel. Het voordeel van de afgelopen shitmaand was dat ik lekker wat luisterboeken heb verstouwd en omdat ik niet kan kiezen, hieronder een greep uit de boeken die ik op m'n oren had in maart.
-door Barbara-
Titel: De Beterweter
Auteur: Marc-Uwe Kling
Looptijd: 00:31
Voorgelezen door: Huub Dikstaal
Waardering: ***
HRC 2024: een jong boek
De eerste keer dat ik met een boek van Marc-Uwe Kling te maken kreeg, was bij het luisteren naar de Neehoorn. Ik vond het hilarisch. In De Beterweter komt deze grappige dwarsligger helaas niet voor, maar dit korte luisterboek is ook een leuk tussendoortje. Het gaat over twee kinderen die op de zolder van hun nieuwe huis de Beterweter ontmoeten. Maar is deze wijsneus echt of komt hij alleen voor in hun verbeelding? Klink is koning als het gaat om de verbastering van gewone woorden en als kers op de taart krijgen alle personages van Huub weer een eigen stem. Dit zorgt er niet alleen voor dat het verhaal tot leven komt, maar ook dat je het regelmatig met een glimlach luistert.
Titel: Rancune
Auteur: Max Seeck
Looptijd: 11:46
Voorgelezen door: Hymke de Vries
Waardering: ****
HRC 2024: een eenzaam boek, een mysterieus boek
In dit derde deel van de serie met Jessica Niemi wordt een vooraanstaande zakenman vermoord aangetroffen in zijn appartement. Recht in z'n hart gestoken met een keukenmes. In het appartement treft de politie wel heel bijzondere aanwijzingen aan. Maar zijn deze achtergelaten door de moordenaar of speelt er meer? Omdat Jessica nog niet hersteld is van haar vorige klus, neemt haar partner Yusuf dit keer de leiding over. Seeck weet de luisteraar regelmatig op het verkeerde been te zetten met zijn fantastische plottwists en intrigerende verhaallijnen. Als je de eerdere delen hebt geluisterd, weet je dat deze auteur wat grover taalgebruik niet schuwt. Het past echter zo bij deze tijd, dat het niet storend is. Het voorlezen van Hymke vond ik dit keer wat minder: ze verslikte zich regelmatig in de uitspraak en klemtoon, iets wat ik niet van haar gewend ben. Maar desalniettemin is Rancune weer een fantastische thriller die extra speciaal is door het mystieke tintje dat de schrijver erdoor verweeft.
Titel: Yellowface
Auteur: R.F. Kuang
Looptijd: 09:55
Voorgelezen door: Phaedra Kwant
Waardering: ****
HRC 2024: een onwaar boek, een eerste boek
Dit genredebuut van de Amerikaanse fantasy schrijfster Rebecca F. Kuang gaat over de schrijfster Juniper (June) Hayward die getuige is van de dood van haar vriendin en tevens schrijfster, Athena Liu. Waar Athena bij leven de ene bestseller na de andere produceert, blijft June qua succes ver achter. Als June door de dood van Athena de mogelijkheid krijgt haar vriendins net voltooide meesterwerk onder haar eigen naam te publiceren, twijfelt ze geen moment en grijpt ze deze kans met beide handen aan. Om vervolgens in een achtbaan van emoties en gebeurtenissen terecht te komen.
Kuang weet je vanaf de start van het boek te boeien met de niet-doorsnee personages June en Athena en de ziekelijke relatie tussen beide vrouwen. Door middel van flashbacks leer je ook de overleden Athena heel goed kennen evenals de door haar geweten geteisterde June. Hierbij schuwt Kuang niet om de lezer een kijkje te geven in de van vriendjespolitiek aan elkaar hangende, keiharde uitgeverswereld waar je regelmatig kotsmisselijk van wordt. Mocht je ooit de intentie hebben gehad om schrijver te worden, dan krab je je na het lezen van dit boek nog wel een keertje achter je oren. Yellowface is hard, emotioneel en zet je aan tot denken, maar is vooral anders en dat niet alleen omdat het Nederlandse boek een Engelse titel heeft.
Phaedra Kwant kwijt zich uitstekend van haar taak door veel met de intonatie van haar stem te werken, waardoor de gedachten, conversaties en gebeurtenissen behoorlijk bij je binnenkomen als luisteraar. Aanrader!
Titel: Muze
Auteur: Thomas Olde Heuvelt
Looptijd: 01:29
Voorgelezen door: diversen
Waardering: ****
HRC 2024: een eenzaam boek, een klein boek, een duivels boek
Exclusief voor Storytel schreef Olde Heuvelt het korte verhaal Muze, wat meer een hoorspel is dan een luisterboek en daar moet je van houden. Muze wordt geboren onder extreem gewelddadige omstandigheden en blijkt de ongelooflijke gave te hebben door middel van geluid het verleden en de toekomst van mensen en dingen te ontvangen (én te veranderen) als hij ze aanraakt. De meeste mensen vinden hem een freak, op een enkeling na... Een fantastisch maar tegelijkertijd bizar verhaal van een van de beste Nederlandse schrijvers in dit genre, dat zó vernuftig in elkaar steekt dat je het eigenlijk meerdere malen moet luisteren. Als je dat durft.
Titel: Het Graham effect
Auteur: Elle Kennedy
Looptijd: 16:17
Voorgelezen door: Olaf Haagen & Didi van Amstel
Waardering: ****
HRC 2024: een sportief boek, een heet boek
Gigi is de dochter van een beroemde ijshockeyer en speelt zelf ook. Omdat ze wil uitkomen voor Team USA op de Olympische Spelen, roept ze de hulp in van sterspeler Luke Ryder. Het probleem is alleen dat ze elkaar niet kunnen luchten of zien. Maar gelukkig is daar de lichamelijke aantrekkingskracht die de twee bij elkaar brengt, meer dan eens lekker beeldend beschreven door Elle Kennedy. Het verhaal wordt vlot geschreven, zit vol humor en is zeker niet zoetsappig. De levendige personages worden goed uitgewerkt en krijgen een stem via Olaf Haagen en Didi van Amstel. Deze laatste vond ik echt passen bij het personage van Gigi, terwijl ik de stem van Olaf te oud vond klinken voor Ryder.
Lezersvraag
Naast lezen is een van mijn hobby's journalling en handlettering. In januari besloot ik deze drie hobby's te combineren. Omdat ik niet van de standaard bookjournals houd, besloot ik mijn eigen bookjournal bij te houden (zie de foto's hieronder) en daar alle leuke dingen van de boeken die ik dit jaar lees bij te houden.
En jij? Houd jij ook op de een of andere manier iets bij over je (gelezen of te lezen) boeken los van de digitale wereld van Hebban? Zo ja, dan ben ik heel benieuwd hoe jij dat vormgeeft. Leuk als je dit deelt in de comments!