Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Helma luisterde ... De kunst van nuchter leven

op 22 juli 2023 door

Als naluisteraar bij Thinium krijg je de meest uiteenlopende boeken om te beoordelen of het verhaal foutloos en zonder rare achtergrondgeluidjes of te lange stiltes wordt ingesproken. Ik ben absoluut geen fan van zelfhulpboeken, maar ook die krijg je zo nu en dan om na te luisteren. Toen ik De kunst van nuchter leven, geschreven én voorgelezen door Petra Moes, kreeg moet ik toegeven dat ik daar met wat frisse tegenzin aan begon.

- door Helma -

fe15bc4a07265347e2f30482f1cadb36.png

Nu drink ik zelf heel incidenteel. Als ik een glas wijn in de maand drink is dat veel en met feesten, partijen en etentjes fungeer ik dan ook meestal als de bob. Een alcoholverslaving is voor mij een ver-van-mijn-bed-show. Ik vroeg me ook in alle eerlijkheid af of een boek je daadwerkelijk van een verslaving kon afhelpen. Ik besloot maar direct aan de slag te gaan om de klus zo snel mogelijk te klaren.

De eerste pré was dat Petra Moes een stem heeft die erg prettig in het gehoor ligt: een fijne intonatie en voorleessnelheid. En ook heel plezierig: ze las bijna foutloos. Ik kwam er snel achter dat zij uit eigen ervaring sprak en uit haar ervaringsverhalen werd duidelijk dat ze zich 'met een slok' op vrijer voelde en meer durfde. Haar drankgebruik werd steeds excessiever waarna ze de volgende ochtend met een 'houten kop' wakker werd. De goede voornemens om nu echt te stoppen met drinken strandden weer net zo makkelijk als 's middags het eerste glaasje al weer lonkte.

Ze vertelt hoe ze ze uigeindelijk radicaal stopte met drinken en dat het herkennen van je innerlijke coach en criticus daar een belangrijke rol in speelt. Ik dacht: oh jee, daar komt het zweverige deel! Maar niets van dat alles. Er volgde een duidelijke analyse van de innerlijke stemmen die, of je nu wel of geen ernstige alcohol verslaving hebt, voor iedereen herkenbaar zal zijn. Een korte uitleg waarin ik Petra Moes vrij citeer:

  1. De bestraffende innerlijke criticus: Die stem is fan van het woordje ‘te’: ‘Je bent te dik, dun, lang, kort, druk, stil, eigenwijs, lelijk, verlegen, dom, slim, bijdehand, ongezellig, saai, narcistisch’ – noem maar op".  
  2. De dwingende innerlijke criticus: De zinnen van de dwingende stem beginnen meestal met: ‘Je moet...’ Je moet niet zeuren. Je moet harder werken. Je moet afvallen, gezond leven, etc. Omgekeerd, ‘Je mag niet...’ of ‘Je mag nooit...’ kan natuurlijk ook, dat geeft evenveel spanning. Als je niet doet wat de innerlijke criticus zegt, als je het doel niet haalt, voel je je een enorme loser.
  3. De verleidende innerlijke criticus: deze stem begint vaak met: ‘Ach...’ Ach, dat moet toch een keertje kunnen? Ach, ik heb het verdiend, het was zo’n zware dag. Hallo, ik mag toch ook wel een keertje? Deze verleidende innerlijke criticus is een wolf in schaapskleren! Dit stemmetje praat ons namelijk aan dat we ontzettend goed voor onszelf zorgen als we ernaar luisteren. Het lijkt alsof je jezelf precies geeft wat je nodig hebt. Maar als je hebt besloten om niet te drinken, dan is het een saboteur!

Kort gezegd werkt dat als volgt: Deze drie stemmen werken als een goed georganiseerd leger samen. De bestraffende stem zegt dat je teveel drinkt, waarna de dwingende stem zegt dat je daarmee moet stoppen, waarna de verleidende stem zegt dat je best een glaasje mag drinken, waarnda de bestraffende stem je de volgende ochtend op je donder geeft en je jezelf een mislukkeling voelt en de dwingende stem het overneemt met weer een nieuwe moet. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel als ik het plan heb opgevat dat ik nodig een aantal kilo's kwijt moet, of dat ik me voorneem om elke dag aan mijn conditie te werken. Plannen die net zo vaak weer sneuvelen.

Om die cyclus te doorbreken komt ze met handige tips, waarbij de innerlijke coach een belangrijke rol speelt. Waar de dwingende stem stress geeft, motiveert de innerlijke coach en confronteert je zónder dat je je daardoor afgebrand of verworpen voelt. Ik vond het een echte 'eye opener'.

Conclusie

De kunst van nuchter leven gaat dan wel over een alcoholverslaving, maar is eigenlijk veel breder inzetbaar. Het geeft inzicht in hoe je als mens in elkaar zit en de tips om patronen te doorbreken zijn helder en goed toepasbaar op allerlei facetten in je leven. Natuurlijk helpt het luisteren van een boek je niet in een klap van een verslaving af, maar het is wel een goede eerste stap in de richting.

Alles bij elkaar vond ik het dus een zeer interessant boek dat, ook als je geen alcohol verslaving hebt, het lezen/luisteren meer dan waard is.

Over De kunst van nuchter leven

Ik ben Petra Moes, psychosyntheticus, coach, trainer én ervaringsdeskundige. Dit boek is voortgekomen uit een training die ik geef aan mensen die meer drinken dan hen lief is. De kunst van nuchter leven leert je geen trucjes om te stoppen met drinken en dat vol te houden. Waar het wel over gaat? Zien en snappen waar alcohol je bij vandaan houdt. En hoe je, juist door niet te drinken, groots en meeslepend kunt leven. Dat is een kunst en die kunst kan ik je leren.

Luisteren jullie wel eens naar zogenaamde zelfhulpboeken?



Reacties op: Helma luisterde ... De kunst van nuchter leven

Meer informatie

Gerelateerd

Over