Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Helma luisterde ... Het boek van hoop van Jane Goodall

op 27 november 2021 door

In dit Corona-tijdperk was ik wel toe aan een beetje hoop en welk boek is dan beter dan Het boek van hoop van Jane Goodall en Douglas Abrams? Het boek wordt voorgelezen door Miryanna van Reeden. Zij heeft een voorleesstem waar ik altijd graag naar luister.

- door Helma -

2b46be56a02ffb4074008636553dd9a6.jpg

Over Het boek van hoop

Hoop: het mooiste cadeau voor iedereen. Levenslessen van 's werelds beroemdste antropoloog.
Wie de krantenkoppen scant – klimaatcrisis, pandemie, politieke onrust – kan soms moeite hebben optimistisch te blijven. Zelfs de grootste optimisten hebben hoop nodig, nu meer dan ooit.
In dit zeer urgente boek leert Jane Goodall, ’s werelds bekendste antropoloog, ons hoopvol te leven en vertrouwen te hebben in de toekomst. Ze geeft ons vier redenen om hoop te houden: onze menselijke intelligentie, de veerkracht van de natuur, de kracht van jonge mensen en de ontembare menselijke geest.
Aan de hand van verhalen over haar bijzondere leven en carrière – van het overleven van de Tweede Wereldoorlog tot het naar buiten treden als natuuractivist – geeft Jane Goodall antwoord op de belangrijke vraag: hoe blijven we hoopvol? Haar boodschap: er is altijd hoop.

Audio-informatie

Auteur: Jane Goodall en Douglas Abrams
Voorlezer: Miryanna van Reeden
Luistertijd: 6 uur en 31 minuten
Aanbieder: KoboPlus

Mijn luisterervaring

Als auteur staat Jane Goodall vermeld, maar het eigenlijke schrijfwerk is gedaan door Douglas Abrams. Het boek is een weergave van de uitvoerige gesprekken die hij met de inmiddels 87-jarige Jane voerde. Voor het Corona-tijdperk reisde ze nog de hele wereld over om lezingen te geven. Nu is ze drukker dan ooit met het geven van online lezingen om duidelijk te maken dat het nog niet te laat is om de wereld te behouden en te verbeteren voor de generaties na ons.

Op de vraag van Abrams of er inderdaad nog hoop is en of het niet te laat is om het tij te keren, antwoordt Goodall dat er vier duidelijke redenen zijn om hoop te hebben:

  1. Het ongelooflijke menselijke intellect
  2. De veerkracht van de natuur
  3. De kracht van jongeren
  4. De onverwoestbare menselijke geest

Het boek is via deze vier redenen opgebouwd. In duidelijke en voor iedereen begrijpelijke taal legt Goodall uit waarom zij van mening is dat er nog hoop is. Aan de hand van vele voorbeelden licht ze toe dat op plekken waar de natuur ogenschijnlijk verloren leek, door initiatieven van vooral de jeugd de natuur zich herstelde. De jongeren van nu zijn immers de volwassen besluitvormers en beleidsmakers van de toekomst. Via de oprichting van het Jane Goodall Institute en het jeugdprogramma Roots & Shoots worden allerlei intitiatieven tot behoud van de natuur ondersteund en onder de aandacht gebracht. 

Tussen de bedrijven door vertelt ze haar levensgeschiedenis. Hoe ze als (onervaren) biologe die nog niet eens haar bachelor diploma had, de kans kreeg om onderzoek te doen naar chimpansees in het Gombe Stream National Park en daarna uitgroeide tot inspirerende klimaatactiviste. Daarnaast vertelt ze over haar persoonlijke leven: haar huwelijk met wildlife fotograaf Hugo van Lawick met wie ze zoon Grub kreeg, hun scheiding en haar tweede huwelijk met Derek Bryceson, die helaas vijf jaar later overleed aan kanker.

Hoewel ik luisterend de vier redenen niet meer expliciet voor ogen had, is het een indrukwekkend en inspirerend verhaal dat je inderdaad hoopvol achterlaat en je laat nadenken over wat jezelf kunt doen om een leefbare wereld voor de toekomstige generatie te behouden.

De prettige voorleesstem van Miryanna van Reeden neemt je mee in het verhaal. Bij sommige voorlezers word ik soms afgeleid door intonaties waar ik me aan stoor en dat is bij Van Reeden eigenlijk nooit het geval. Hierdoor kon ik me prima concentreren op het verhaal en Goodalls hoopvolle boodschap tot me door laten dringen.

Ik heb ook even het papieren boek doorgebladerd en zag dat daar foto's in stonden die het verhaal verder verlevendigen. Dat mis je natuurlijk wel bij een luisterboek. Een ander nadeel van het luisterboek is dat het zch niet leent om even terug te bladeren en wijsheden die Jane vertelt nog eens op je gemak door te nemen. Wat dat betreft heeft het papieren boek zeker een meerwaarde boven het luisterboek. Ondanks dat heeft ook het luisterboek me er toe aangezet om meer stappen te zetten op weg naar een duurzamer leven. 4****

Waar zouden jullie voor kiezen in dit geval? Het papieren boek of het luisterboek?



Reacties op: Helma luisterde ... Het boek van hoop van Jane Goodall

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jane Goodall

Jane Goodall

Jane Goodall (1934) is een van de meest geliefde personen ter wereld. Ze werd vo...