Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Helma luisterde Het boomhuis in het bos van TJ Klune

op 20 januari 2024 door

Ik probeer mee te doen met de Hebban Boek van de Maand Challenge, dus toen ik Het boomhuis in het bos, het boek van de maand oktober, als luisterboek op KoboPlus zag én dat het net als de eerdere boeken van Klune ingesproken was door Huub Dikstaal, was de keuze snel gemaakt om het boek niet zelf te gaan lezen maar lekker te gaan luisteren. Want een boek dat ingesproken wordt door Dikstaal is altijd een feestje voor je oren.

- door Helma -

a42c6a4cae731776784744715054269a.png

Ik heb al vaker de loftrompet gestoken over de voorleesstem van Huub Dikstaal. Zijn stem ligt lekker in het gehoor plus dat hij alle personages hun eigen stem geeft zonder echt te vervallen in typetjes. Ook in dit boek doet hij dat weer erg goed. Het is direct duidelijk wie er aan het woord is. Robotstofzuiger Rambo wordt vertolkt als een overenthousiaste kleine jongen die er van alles uitflapt, zuster Ratched geeft hij een wat sarcastische ondertoon, Giovanni klinkt als de rustige, vriendelijke vader en Victor als een soms ongeduldige, soms onzekere tiener die gedurende het boek steeds volwassener wordt. Ook Hap, die na zijn redding van de schroothoop een defect in zijn spraak heeft opgelopen geeft hij zijn eigen, stotterende, stem. Dikstaal neemt je vanaf het eerste moment mee in het verhaal en weet door de juiste intonatie de spanning op te voeren waar dat nodig is. Het was dus genieten van begin tot eind.

Over Het boomhuis in het bos

In een klein huis, gebouwd in boomtoppen, wonen drie robots: de vaderlijke androïde Giovanni Lawson, de prettig sadistische verpleegmachine Ratched en de kleine Rambo. Victor Lawson, een mens, woont er ook. Ze vormen een gezin, en ze leven er verborgen en veilig.

Op de dag dat ze een onbekende androïde met het label ‘hap’ repareren, hoort Vic voor het eerst over een gedeeld duister verleden van Hap en Gio – een verleden waarin ze op mensen jaagden. Wanneer Hap per ongeluk robots uit Gio’s vroegere leven informeert over hun verblijfplaats in het bos, is het gezin niet langer veilig. Gio wordt gevangengenomen en teruggebracht naar zijn oude laboratorium.

Samen met de rest van zijn samengestelde gezin gaat Vic op reis om Gio te redden van ontmanteling, of erger nog, herprogrammering. Onderweg, verscheurd door tegenstrijdige gevoelens van verraad en genegenheid, moet Vic voor zichzelf beslissen: kan hij de liefde van Hap accepteren?

Wat vond ik van het boek?

Over de stem niets dan goeds, maar wat vond ik van het boek? Voordat het werd uitverkoren tot Boek van de maand, kende ik TJ Klune helemaal niet. Omdat Het boomhuis in het bos toen nog niet als luisterboek beschikbaar was, luisterde ik eerst twee andere boeken van zijn hand die wel op KoboPlus stonden en ook uitstekend door Dikstaal vertolkt werden. Haha, sorry, ik ben fan van Dikstaal, dus ik blijf hem nog even de hemele in prijzen :-).

Vanaf dat moment was ik behalve fan van Dikstaal ook fan van de boeken van Klune. Het zijn stuk voor stuk bijzondere, bijna sprookjesachtige boeken, met verrassende, niet alledaagse personages en leuke verhaallijnen die alles in zich hebben: emotie, diepgang, liefde en diversiteit. Marieke besprak eerder Het gefluister achter de deur en ik ben het volkomen met haar mening eens. In Het boomhuis in het bos voert Klune wederom een aantal bijzondere personages op. Met uitzondering van Victor zijn het allemaal robots, maar de auteur zorgt er voor dat je ze gaat zien als menselijke wezens met al hun fouten, die voor elkaar door het vuur gaan. Ze hebben dan misschien geen hart, maar zijn allesbehalve emotieloos als ze er alles aan doen om Victor te beschermen en Giovanni te redden. Net als in de 'menselijke' wereld zijn er slechte en goede robots en het fijne is dat in het verhaal uiteindelijk het goede overwint. Misschien een iets te optimistische kijk op de wereld, maar wel een fijn en hoopgevend einde om het verhaal mee af te sluiten.

Hebben jullie de boeken van TJ Klune al geluisterd en zijn jullie net als ik fan van zijn boeken én van de voorleesstem van Huub Dikstaal?



Reacties op: Helma luisterde Het boomhuis in het bos van TJ Klune

Meer informatie

Gerelateerd

Over

TJ Klune

TJ Klune

TJ Klune is een Amerikaans auteur van fantasy- en liefdesromans. Hij is que...