Helma luisterde ... Het Columbus mysterie van Steve Berry
Er komen regelmatig mooie boeken op mijn pad voor het naluisterwerk dat ik voor Thinium Audiobooekproducties doe. Een van die boeken was Het Columbus mysterie van Steve Berry, vakkundig voorgelezen door Casper Gimbrère. Het is een boek dat ruim tien jaar geleden al in een Nederlandse vertaling van Gert-Jan Kramer het licht zag maar pas nu als luisterboek beschikbaar is gekomen.
- door Helma -
Titel: Het Columbus Mysterie
Geschreven door: Steve Berry
Ingesproken door: Casper Gimbrère
Looptijd: 15 uur en 13 minuten
Voor mij was Het Columbus mysterie het eerste boek van Steve Berry dat ik las/luisterde. Berry is vooral bekend van zijn ‘Cotton Malone’-serie, waarvan dit jaar het zeventiende deel in de serie verscheen. Een serie waarin hij historische feiten tot een spannend verhaal omtovert. Het Columbus mysterie is een stand alone waarin hij eveneens een historisch gegeven verwerkt in een verhaal dat zich in de tegenwoordige tijd afspeelt, waarbij je door onder andere dagboekfragmenten en (jeugd)herinneringen op meerdere fronten terug in de tijd wordt genomen.
Over Het Columbus mysterie
Tom Sagans glansrijke journalistieke carrière glipt tussen zijn vingers door als een van zijn stukken doelbewust wordt aangemerkt als een leugen. Het lukt hem niet zijn onschuld aan te tonen en als kort daarna ook zijn huwelijk strandt, stort hij in. Een onbekende, die beweert zijn vijanden te kennen, geeft hem een nieuwe koers. Tom reist naar Wenen, Praag en Jamaica en krijgt één kans zijn reputatie te redden. Hiervoor moet hij de leugen ontrafelen die wij Christoffel Columbus noemen...
Mijn mening
Het enige wat ik van Columbus weet is wat ik in een ver verleden tijdens geschiedenisles over hem te horen heb gekregen. Het enige wat is blijven hangen is dat hij Amerika heeft ‘ontdekt’, Berry geeft uit alle informatie die hij heeft vergaard zijn eigen interpretatie aan de persoon Columbus. Hij baseert zijn verhaal op de hypothese dat Columbus zou afstammen van conversos: tot het katholieke geloof bekeerde Joden die in het geheim het verboden Joodse geloof bleven aanhangen. Een gegeven dat Berry gebruikt om de geschiedenis van de conversos onder de aandacht te brengen, waarin hij een interessant verhaal over een verdwenen (Joodse) tempelschat verwerkt die Columbus ergens op Jamaica verstopt zou hebben. Een schat waar in de tegenwoordige tijd jacht op wordt gemaakt. Er ontrolt zich een spannend en boeiend verhaal waarin alle personages een dubbele agenda lijken te hebben, zelfs Toms dochter. Ondanks dat hij na het stranden van zijn carrière en huwelijk geen contact meer met haar heeft, doe hij zijn uiterste best om haar te redden als zij met de dood wordt bedreigd. Terwijl Tom jaren geleden het Joodse geloof heeft afgezworen, wat tot een breuk met zijn inmiddels overleden vader leidde, heeft zijn dochter zich in het diepste geheim tot het Joodse geloof bekeerd.
Om zijn dochter te redden reist Tom de halve wereld over, terwijl hij door meerdere partijen wordt belaagd die allemaal de verdwenen schat willen vinden. Wat mij vooral aansprak waren zijn avonturen in de Joodse wijk van Praag. Ik heb daar zelf niet zo lang geleden rondgelopen en zag alles gewoon voor me, zo herkenbaar heeft Berry daar alles beschreven.
Het verhaal zit vol historische feitelijkheden, waar Berry zijn eigen fantasie aan heeft toegevoegd, en onverwachte plotwendingen die nog meer spanning in het verhaal brengen. Hij laat Sagan veranderen van een gedesillusioneerde alcoholist die op het punt staat zich van het leven te beroven tot een strijdlustig, sterk personage die iedereen te slim af is. Misschien niet helemaal geloofwaardig, maar absoluut niet storend. De verhaallijn die zich in het heden afspeelt zit vol vaart in tegenstelling tot de historische verhaallijn die voor soms iets te veel rust zorgt en voelt als een geschiedenisles. Op zich interessant, maar het had voor mij op delen iets minder gemogen omdat het voor het verhaal niet veel toevoegde. Maar dat is dan ook het enige puntje van kritiek. Ik heb echt genoten van het verhaal en ben zeker van plan nog eens een boek van Berry op te pakken.
De voorlezer
Het boek wordt vakkundig voorgelezen door Casper Gimbrère. Een ervaren stemacteur die al tientallen boeken heeft ingesproken. Ik vind zijn stem prima om naar te luisteren. Wat in zijn manier van voorlezen wel opvalt is dat hij de zinnen vaak op dezelfde manier wat eentonig eindigt. Mij stoort het totaal niet, maar ik denk dat niet iedereen dat even fijn vindt om naar te luisteren. In Het Columbus mysterie wordt onder andere Hebreeuws gesproken. Ik spreek dat zelf niet en ik vermoed Gimbrère ook niet, maar ik ga ervan uit dat hij dat zo goed mogelijk heeft uitgesproken. Maar of iemand die Hebreeuws spreekt dat ook vindt? Het is bijna onmogelijk om dat te controleren, dus als het niet zou kloppen is dat geheel aan mijn naluisterkwaliteiten te wijten. Het is voor de voorlezer dus meer dan alleen maar een tekst voorlezen. De stemacteur moet zich ook nog aardig verdiepen in andere talen om te zorgen dat dat enigszins correct wordt uitgesproken. Mijn complimenten dus voor Gimbrère dat hij zich enigszins verdiept heeft in het Hebreeuws.
Houden jullie van boeken waarin historische feiten in een fantasievol en spannend verhaal zijn verwerkt?