Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Helma luisterde ... Koekoeksjong van Robert Galbraith

op 07 november 2021 door

Al tijden was ik van plan om Koekoeksjong van Robert Galbraith te gaan lezen. Op de een of andere manier was het er nooit van gekomen. Toen ik door de luisterboeken van KoboPlus aan het bladeren was, trok het boek weer mijn aandacht. Het wordt voorgelezen door Huub Dikstaal. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder een boek heb geluisterd dat door hem is voorgelezen. Dus een goed moment om zowel met Robert Galbraith als met Huub Dikstaal kennis te maken.

- door Helma -

2b46be56a02ffb4074008636553dd9a6.jpg

Over Koekoeksjong

Als Lula Landry, een getroebleerd supermodel, een dodelijke val maakt van een winters balkon in de Londense wijk Mayfair, wordt aangenomen dat het zelfmoord was. Haar broer twijfelt echter aan die lezing en vraagt privédetective Cormoran Strike om een onderzoek in te stellen. Strike is een invalide oorlogsveteraan met psychische problemen en zijn leven is een puinhoop. De opdracht redt hem financieel maar naarmate hij dieper graaft in de complexe modellenwereld, neemt de zaak een steeds duisterder wending en loopt hij zelf steeds meer gevaar...

Audio-informatie

Auteur: Robert Galbraith
Voorlezer: Huub Dikstaal
Luistertijd: 17 uur en 23 minuten
Aanbieder: KoboPlus

Mijn luisterervaring

Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet is Robert Galbraith het pseudoniem van J.K. Rowling. Ik heb jaren geleden de Harry Potter boeken verslonden. Ik genoot van haar schrijfstijl en fantasie. Ik was benieuwd of ik net zo zou gaan genieten van de boeken van haar alter ego. Met deze serie rond Cormoran Strike en zijn secretaresse Robin Ellacott slaat ze een totaal nieuwe weg in.

Koekoeksjong is het eerste deel en draait om het oplossen van de zaak rond het dode supermodel Lula, maar wordt ook gebruikt om de twee terugkerende hoofdpersonages neer te zetten. De frisse en enthousiaste Robin vormt een mooi tegenwicht voor de getroubleerde Cormoran en samen vormen ze een nieuw interessant speurdersduo.

Het detectivebureau van Cormoran Strike is op sterven na dood. Als de broer van supermodel Lula contact met hem opneemt omdat hij ervan overtuigd is dat Lula is vermoord, en hem een dubbel tarief wil betalen om de zaak te onderzoeken, neemt hij dat maar al te graag aan. Samen met Cormoran kom je er al snel achter dat haar broer wel eens gelijk kan hebben. Het verhaal ontrolt zich als een echte 'whodunit', waarin je bijna iedereen verdenkt, die door Cormoran vervolgens stuk voor stuk vakkundig van het lijstje van verdachten worden weggestreept. Door de beeldende schrijfstijl met fijne sfeertekening komt het verhaal tot leven. Het is niet voor niets dat de BBC dit boek en de volgende twee delen tot een televisieserie heeft verwerkt. 

Hoewel de oplossing van de moord op Lula de hoofdmoot van het verhaal is, is de karaktertekening van zowel Robin als Cormoran minstens zo belangrijk. Ik ben benieuwd hoe zij zich verder gaan ontwikkelen in de volgende delen en welke nieuwe interessante zaken ze gaan proberen op te lossen.

Het is een aardig dikke pil met ruim 17 uur luistertijd. Ik heb genoten van de stem van Huub Dikstaal. Heel subtiel bracht hij wat verandering in zijn stem bij de verschillende dialogen, zodat het luisterend ook duidelijk was wie er aan het woord was. Ik vloog er doorheen, maar wel op snelheid 1,2 omdat ik dat net wat lekkerder in het gehoor vind liggen. Ik denk dat ik niet al te lang ga wachten om het tweede deel in de serie, opnieuw ingesproken door Huub Dikstaal, te gaan luisteren.

Wat mij betreft heeft J.K. Rowling via haar alter ego Robert Galbraith opnieuw een verslavende serie geschreven. Koekoeksjong krijgt van mij een welverdiende 4****.



Reacties op: Helma luisterde ... Koekoeksjong van Robert Galbraith

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Robert Galbraith

Robert Galbraith

Achter het pseudoniem Robert Galbraith gaat niemand minder schuil dan J.K. Rowli...