In the spotlight | De Storytel Awards
Voor het vierde jaar op rij werden tijdens de Storytel Luisternacht op donderdag 12 mei jl. de Storytel Awards uitgereikt. De Storytel Award is dé verkiezing voor het beste luisterboek en de beste voorlezer. Op basis van het luistergedrag van Nederlandse luisteraars zijn er shortlists gemaakt in de verschillende categorieën. Genomineerde auteurs en voorlezers hebben met eigen campagnes gestreden om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen om de felbegeerde award te winnen.
Met de slogan "stem op jouw stem" konden de luisteraars gedurende de hele maand april hun stem uitbrengen op het beste luisterboek, de beste voorlezer, het beste opkomende talent én de beste storytel original. Onder de stemmers (dit jaar maar liefst 15.000) werd een jaarabonnement op Storytel vergeven.
Hieronder presenteren we de winnaars.
-door Barbara-
Beste Luisterboek
In de categorie Beste Luisterboek waren de genomineerden
- Amalia van Claudia de Breij
- De heks van Limbricht van Susan Smit
- Dwaalspoor van Suzanne Vermeer
- Wen er maar aan van Maike Meijer
Maar de winnaar in de categorie Beste Luisterboek is...
Ik ga leven geschreven en voorgelezen Lale Gül
Categorie: Romans
Looptijd: 10 uur 23 minuten
We kunnen ons bijna niet voorstellen dat er nog iemand in Nederland is die dit boek niet kent, maar speciaal voor diegenen volgt hieronder nog eenmal de synopsys:
‘Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, “vieze, immorele” films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.’
Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen. ‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?’
In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel.
Lale Gül (1997, Kolenkitbuurt, Amsterdam) studeert Nederlands aan de VU. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş. In haar autobiografische debuutroman Ik ga leven betwist ze alles wat ze daar geleerd heeft en meer.
Het beste Belgische luisterboek is geworden De Volksjury geschreven én voorgelezen door Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck
Categorie: Biografieën
Luisterduur: 7 uur
Is een uil in staat om iemand te vermoorden? Hoe moeilijk is het om een gifmoord op te sporen? Wat als je als wetsdokter een lichaam in stukken voor je krijgt? En hoe plan je de perfecte moord?
Het zijn maar enkele vragen waar wij, Silke en Laura van de podcast ‘de volksjury’, op een geheel eigenzinnige manier een antwoord op proberen te bieden. Als echte armchair detectives gingen we te rade bij onder meer wetsdokter Werner Jacobs, advocaat Jef Vermassen, procureur Ine Van Wymersch, journalist Peter R. de Vries en criminologe Shaireen Aftab. Het resultaat is een bloemlezing van de meest intrigerende moordzaken en verdwijningen van de afgelopen decennia. Denk aan grote zaken zoals Amanda Knox of András Pándy, maar ook meer obscure zaken zoals de moord op Renate Jonkers of pastoor Herman Meert komen aan bod. ‘De volksjury’ is met maar liefst 30.000 luisteraars per aflevering dé truecrimepodcast in België.
Beste Voorlezer
In de categorie Beste Voorlezer waren de genomineerden
- Barbara Sloesen (het schuilhuis, noorderlicht)
- Casper Gimbrère (vogeleiland, bijna alle boeken van Jo Nesbo)
- Eva Damen (bijna alle boeken van Bridgerton, door het sleutelgat)
- Willemijn de Vries (bonuskind, veel boeken van Suzanne Vermeer)
Maar de winnaar is Rik van de Westelaken die hier het volgende over zegt "Of ik werk als journalist, presentator of voorlezer, te allen tijde ben ik een verhalenverteller. Bij een luisterboek krijg ik het vertrouwen om het verhaal van een ander te mogen vertellen: heel eervol."
Als je kijkt naar het genre dat Van de Westelaken heeft ingesproken, merk je pas hoe veelzijdig hij is. Een greep uit de vele boeken die hij de afgelopen jaren insprak: Confettiregen van Splinter Chabot, Ik kan er net niet bij van Sander Verheijen, 22-11-1963 van Stephen King, De GVR van Roald Dahl, De waarheid over de zaak Harry Quebert van Joel Dicker, Bloedbroeders van Arttu Tuominen, Die laatste zomer van Tatjana de Rosnay.
Van de Westelaken bevindt zich overigens in goed gezelschap. Eerder gingen Carly Weijs (2021) en Karin Douma (2020) hem voor; zijn Belgische evenknie is dit jaar Lien Van de Kelder.
Beste Storytel Original
De Storytel Oriniginals zijn luisterboeken speciaal geschreven voor Storytel. Geschreven door grote namen, maar ook door talentvolle nieuwkomers. In de categorie Beste Storytel Original dongen de volgende luisterboeken mee:
- De Walnotenboom geschreven door Lydia Rood voorgelezen door Hanne Arendzen
Categorie: romans
Looptijd: 6 uur 34 minuten - De vermeende problemen van Rosalyn geschreven door Sophie Tseng voorgelezen door Jade Olieberg
Categorie: feelgood
Luisterduur: - De Leven geschreven door Daan Windhorst voorgelezen door Jatou Sumbunu
Categorie: Young Adult
Luisterduur: 7 uur 13 minuten - Vind me als het tij keert door Eva Burgers voorgelezen door Keanu Visscher en Phi Nguyen
Categorie: Young Adult
Looptijd: 8 uur 16 minuten
Maar de award voor de Beste Storytel Original ging dit jaar naar:
Mayday geschreven door Suzanne Vermeer voorgelezen door Jamie Grant en Lykele Muus
Categorie: spanning
Luisterduur: 9 uur 6 minuten
Charlie Muller is met haar vriend op vakantie in Stockholm, wanneer ze verschrikkelijk nieuws krijgt: er is een mayday bericht verstuurd vanaf het zeilschip waarmee haar broer Peter, schoonzus Femke en Femkes broer Robert een tocht over de Oostzee maakten. Femke en Robert worden al snel gevonden, maar Peter blijkt overboord geslagen en verdronken. Van hem en de boot is geen enkel spoor. Femke en Robert zijn kapot: ze hebben Peter niet kunnen redden toen hij overboord sloeg na een aanvaring met iets, vermoedelijk een walvis. Omdat dit vaker voorkomt volgens de Zweedse autoriteiten, wordt de zaak niet verder onderzocht. Toch blijft Charlie het gevoel houden dat er iets niet klopt. Waarom ontving ze de avond voor het ongeluk een verontrustende voicemail van Peter? Samen met journaliste Elina Kjellberg gaat ze op zoek naar de waarheid.
Beste Opkomend Talent
Dit jaar werd voor het eerst ook de award voor het Beste Opkomend Talent uitgereikt. Deze award ging naar Naomi Grant voor het inspreken van Circe geschreven door Madeleine Miller en Hoe je alles kunt veranderen geschreven door Naomi Klein.
En jij?
Welke boeken heb jij geluisterd die door Rik van de Westelaken zijn ingesproken? En vind je hem de terechte winnaar? De beide winnende luisterboeken worden door de schrijfsters zelf ingesproken. Denk jij dat het een voordeel is als de auteur zijn of haar boek zelf inspreekt? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.
Goed weekend & veel luisterplezier!