Jeanet luisterde: De staljongen van Auschwitz Henry Oster en Dexter Ford
Vanaf het moment dat ik zag dat De staljongen van Auschwitz uit zou komen, wilde ik het lezen. De titel en de cover spraken mij erg aan. De cover ziet er uit alsof het een roman zou zijn, maar het is een autobiografisch verhaal. Het is het levensverhaal van Henry Oster en Dexter Ford heeft het geschreven. Toen ik het bij de selectie van Bookchoice zag staan, heb ik het gedownload.
- door Jeanet -
Over: De staljongen van Auschwitz
Heinz Oster was pas vijf jaar oud toen Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam. Als een van de 2.011 joden die in Keulen in 1941 door de Gestapo werden opgepakt, werd ook hij gedeporteerd. De twaalfjarige jongen werd vervolgens van kamp naar kamp gestuurd. In Auschwitz ontsnapte hij aan de gaskamer omdat de paardenfokkerij staljongens nodig had. Hij hield zich wanhopig vast aan de overtuiging dat als hij zich onmisbaar zou maken, hij een grotere kans zou hebben om deze hel te overleven.
Heinz was een van de weinige Keulse Joden die na de oorlog de kampen levend verliet. Na de oorlog emigreerde hij naar Amerika en veranderde zijn naam in Henry. Dit is zijn verhaal.
Audio-informatie
Voorlezer: Wilbert Gieske
Luistertijd: 6 uur 20 minuten
Aanbieder: Bookchoice
Mijn luisterervaring:
In eerste instantie, toen ik de cover zag, dacht ik dat het een roman was. Toen ik las waar het over ging, had ik al snel door dat het een waargebeurd verhaal was. Het boek is in de ik-vorm geschreven en daardoor extra fijn dat het door een stem wordt voorgelezen die klopt bij de persoon. Wilbert Gieske heeft dit naar mijn idee voortreffelijk gedaan.
Het is een verhaal geschreven zoals Heinz, die zich later Henry noemt, het zich herinnert. Het meest indrukwekkende is dat hij al 65 jaar een geheim met zich meedraagt en dat in het boek onthult. Het is zeer gedetailleerd en niet te bevatten wat deze jongen in zijn jeugd mee heeft moeten maken.
Ook is het erg goed dat er in het voor- en nawoord nog het een en ander wordt toegelicht. Ik heb al best veel verhalen over de oorlog gelezen en blijf me verbazen over de dingen die ik nog niet wist. Wat mensen elkaar aan kunnen doen, omdat die persoon een ander geloof heeft, ik kan het niet begrijpen. Van dit boek vond ik het erg goed omschreven dat je als kind niet kan begrijpen dat je Duits bent, net als je landgenoten en dat ze je dit, oppakken en deporteren, dan aan kunnen doen. Het is goed dat deze verhalen verteld en opgeschreven blijven worden.
Dit boek is nogmaals gezegd erg prettig ingesproken door Wilbert Gieske. Ik kwam er later achter dat er foto's toegevoegd waren aan het boek. Daardoor ben ik via Bookchoice ook het e-book gaan downloaden en heb ik de foto's gezien. Met de foto's maakt het nog meer indruk, maar ik heb ze tijdens het luisteren niet gemist. Ik heb het boek 4 sterren gegeven.
Luister jij graag non-fictie boeken?