Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jeanet luisterde: De tuinen van Buitenzorg van Jan Brokken

op 20 november 2021 door

Wat had ik een geweldige avond op 8 november. De Graafschapbibliotheken had een avond georganiseerd met Jan Brokken. Ik mocht er namens Boekhandel Lovink staan om boeken te verkopen. Ik wist niet wat ik ervan verwachten moest, maar wat heb ik genoten. De fijne stem van Jan Brokken en de prachtige pianomuziek van Tobias Borsboom. Ik had gezegd in de pauze naar huis te gaan, want ik had een ontsteking aan mijn gezicht, maar het was zo mooi, dat ik gebleven ben. Ik kreeg de vraag of ik het boek al gelezen had. Ik heb eerlijk geantwoord dat ik dat nog niet had gedaan en toen kreeg ik de tip om deze te gaan luisteren, omdat het erg veel op de avondvoorstelling leek. En zo geschiedde en vind je mijn mening hieronder. 

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Over De tuinen van Buitenzorg

Toen de 23-jarige Olga en de twee jaar oudere Han in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisden, was het alsof de ene na de andere wereld voor hen openging, in een bijna duizelingwekkend tempo. De eerste maanden brachten ze door op Java, later woonden ze in Makassar, waar Han onderzoek deed. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verwoestte de wereld waarin Olga en Han volledig waren opgegaan. In 1947 moesten ze terugkeren naar Nederland. Olga is de moeder van Jan Brokken vóór ze zijn moeder werd. Na het overlijden van zijn ouders overhandigde tante Nora hem de brieven en foto’s die haar zus Olga haar vanuit Buitenzorg en Makassar schreef. Teder, sensitief en tastend zoekt Brokken in die brieven naar de vrouw die gedurende haar leven altijd een onbekende voor hem was gebleven: ‘Mijn broers kenden mijn moeder uit Indië, ik niet. Mijn broers hadden mijn moeder geen moment uit het oog verloren in het jappenkamp, hadden op de stapelbedden boven haar gelegen in de hut van het repatriëringsschip. Ik kende haar alleen als de vrouw van de dominee in een oer-Hollands dorp.’ Haar verhaal verweeft Jan Brokken op ingenieuze wijze met beschouwingen over muziek, literatuur, cultuur en geschiedenis, zoals componist Leopold Godowsky die in de ban raakte van de gamelan, de taalgeleerden Adriani, Matthes, Cense die hele werelden ontdekten en de moeder van Hella S. Haasse, die de bekendste concertpianist van Indië was. De tuinen van Buitenzorg is een juweel van een boek, van een schrijver op de toppen van zijn kunnen.

Audio-informatie

Voorlezer: Jan Brokken
Luistertijd: 8 uur en 36 minuten
Aanbieder: Online bieb (omdat ik problemen heb met BC heb ik het via de online bieb geluisterd)

Mijn luisterervaring

Ik heb ervan genoten, maar het was eigenlijk ook wel deels hetzelfde als de avond en regelmatig dacht ik: oh ja. Eigenlijk was de avond een samenvatting van het boek. Dus veel wist ik al, maar natuurlijk ook veel nieuwe dingen gehoord. Jan Brokken heeft een erg fijne voorleesstem, die ik wel versneld heb afgespeeld. Toen de pianomuziek van Tobias Borsboom kwam, dacht ik wat klinkt het raar. Dom want toen besefte ik dat ik het op versneld had staan. Het is echt prachtige muziek die de sfeer in het verhaal weergeeft en er een extra dimensie aangeeft. Als je van geschiedenis houdt en het interessant vindt om over andere landen te leren, is dit boek echt een aanrader. Erg bijzonder dat dit boek geschreven kon worden omdat de tante van Jan hem de brieven schonk die zij van haar zus gekregen had in de tijd dat zij in Indië zat. Ik moet wel zeggen dat de avond zo geweldig was, dat daardoor het boek iets tegenviel, veel was al gezegd. Maar het blijft een zeer interessant onderwerp en er werden nog genoeg nieuwe dingen aan toegevoegd of verduidelijkt. Ik heb het boek drie sterren gegeven. 

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Heb jij al eens een luisterboek geluisterd waarbij er muziek werd gespeeld?



Reacties op: Jeanet luisterde: De tuinen van Buitenzorg van Jan Brokken

Meer informatie

Gerelateerd