Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke luisterde: De laatste verdwijning - Jo Spain

op 11 maart 2023 door

Luisteren naar boeken, het is een welkome aanvulling op het lezen van boeken. Op de momenten dat ik niet kan lezen, lukt het meestal wel om te luisteren. Zo luister ik heel wat boeken weg. Heerlijk vind ik het. En daarnaast luister ik ook nog boeken als werk. Het luisterboek in de review van vandaag was een naluisteropdracht voor Thinium.

- door Marieke

dbf38b78e7978170848073bb5a98c4ae.png

Het kiezen van een luisterboek hangt voor mij af van waar ik zin in heb, of wat het aanbod is. Zo luister ik regelmatig een boek via Bookchoice. Die leveren per maand acht luisterboeken in uiteenlopende genres en daar laat ik me nog weleens verrassen. Daarnaast luister ik via de E-bieb waar ik veel specifieker naar bepaalde boeken luister. En als derde heb ik nu een proefluisterabonnement bij Fluister, een nieuwe streamingsdienst van Nederlandse bodem. Hoe dat bevalt vertel ik in een volgende review.
Het is niet zo gek  (vind ik) dat er nu drie luisterboeken 'open' staan van verschillende aanbieders die ik afwisselend luister. Nog best een uitdaging, maar wel een leuke.

Voor het artikel van deze week koos ik een luisterboek die ik als naluisteropdracht voor Thinium had ge-lees-luisterd. Het is De laatste verdwijning van Jo Spain

De laatste verdwijging - Jo Spain

Wanneer Alex Evans te horen krijgt dat het dode lichaam van zijn zus uit een meer in Fins Lapland is gehaald, gaat hij ervan uit dat het een ongeluk is geweest. Hij reist naar het luxe resort waar Vicky als reisleider werkte en ontmoet Agatha Koskinen, de rechercheur die het onderzoek leidt. Deze no-nonsense-politievrouw vermoedt dat er meer aan de hand is dan het in eerste instantie lijkt.
Wanneer Alex hoort dat er in het verleden drie andere vrouwen zijn verdwenen, beseft hij dat het stadje meer geheimen herbergt dan hij kon vermoeden. Op deze afgelegen, bevroren plek lijkt de dood maar een hartslag verwijderd…

Mijn mening

Ik luister best graag thrillers en deze viel goed in de smaak. Het hoeft van mij niet zo gruwelijk en bloederig en deze is meer een psycholgische whodunnit. Wat bijzonder was dat het zich afspeelde in Lapland. Sneeuw, ijs en kou maken het onderzoek niet gemakkelijk, net als de grote afstanden. Maar het levert wel mooie plaatjes op van diezelfde sneeuw en ijs en die komen luisterend helemaal tot leven. Daarnaast zijn de personages interessant en goed uitgewerkt, de interactie is sterk en het is samen met de hoofdpersonages puzzelen naar wat er is gebeurd en wie er verantwoordelijk is. Naast de verdwijningen blijken er meer geheimen te zijn en er zijn veel leugens te ontrafelen. Heerlijk!

Het boek wordt voorgelezen door Margo Dames en daar was ik blij mee. Ze heeft een mooie stem die goed past bij het boek en die prettig is om naar te luisteren. Wat heel mooi is gedaan, is de uitspraak van de Finse namen. Het klonk zo natuurlijk, maar ik kan me voorstellen dat ze er wel op heeft moeten oefenen (daar was niets van te merken). Ik kan me nu nog steeds de uitspraak van de plaats Rovaniemi voor de geest halen, het klonk zo mooi.

De opbouw van het verhaal is heel goed. Steeds krijg je als luisteraar kleine stukjes informatie tot op het einde alles in elkaar past. Er zijn een paar spannende momenten, maar verder moet het verhaal het hebben van het onderzoek en de psychologische kanten van de personages.

Ik vond het een goede thriller en ideaal als luisterboek.

dbf38b78e7978170848073bb5a98c4ae.png

Waar ligt jouw voorkeur bij een thriller? Mag het gruwelijk en bloederig zijn, of heb je toch liever een meer psychologisch verhaal?



Reacties op: Marieke luisterde: De laatste verdwijning - Jo Spain

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jo Spain

Jo Spain

Jo Spain werkte eerder als adviseur op Economische Zaken bij het Ierse parlement...