Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke luisterde: De vrouw met duizend gezichten

op 27 augustus 2023 door

De vrouw met duizend gezichten? Moet dat niet De man met duizend gezichten zijn? Nee, want het eerste is een podcast en het tweede is een boek. Het is een originele combinatie bedacht en geschreven door dezelfde schrijver.

- door Marieke -

602bd4a4a23231c53665bc3f7c72e03c.png

Op de avond van het spannende boek in de bibliotheek van Utrecht, maakte ik kennis met het boek van Lex NoteboomDe man met duizend gezichten. Helaas trof ik hem niet persoonlijk, want ik zat bij een andere lezing, maar Ellen had zijn lezing meegemaakt en gelijk daarna het boek gekocht. Ze vertelde er kort over en het had mijn interesse. Ik reserveerde het bij de bibliotheek, leende het en las het in een paar dagen uit. Wat een verhaal! Zo vernieuwend qua plot, met sterke personages en verteld vanuit verschillende perspectieven.

Tegelijk met de release van het boek, werd een podcast online gezet met de titel De vrouw met duizend gezichten. Dit verhaal speelt, net als het boek, deels in Kazichië, maar is een losstaand en los te luisteren verhaal.

Podcast: De vrouw met duizend gezichten

De Nederlandse onderzoeksjournalist Tim Smeets de Ruyter is verdwenen. Tim reisde naar de voormalige Sovjetstaat Kazichië om contact te leggen met een mysterieuze rebellenleider die uit het niets de aanval op de hoofdstad heeft geopend. Niemand weet wie de rebel is, maar hij staat bekend als ‘de Man met Duizend Gezichten’. Na Tims vertrek richting de Kaukasus heeft echter niemand meer van hem gehoord. De autoriteiten hebben een grootscheepse zoektocht in gang gezet, maar alleen de koffer en het paspoort van de journalist zijn teruggevonden in een Kazichisch oerbos. Wat is er met hem gebeurd? Is het hem gelukt om de Man met Duizend Gezichten te vinden?

De podcast bestaat uit acht afleveringen

01 Voyeur
02 Inbreker
03 Geliefde
04 Oplichter
05 Journalist
06 Gevangene
07 Een man met een wit masker
08 Wreker

Cast & Credits

CAST:
  • ‘Vrouw’ door Jade Olieberg
  • ‘Tim’ door Juda Goslinga.
  • ‘Daniëlle’ door Lottie Hellingman
  • ‘Willem’ door Tom Jansen
  • ‘Vrouw 2’ door Abke Haring
  • ‘De man met duizend gezichten’ door//998##
  • ‘Nieuwslezer 1’ door Maud Schreurs
  • ‘Nieuwslezer 2’ door Rob de Mink
  • ‘Nieuwslezer 3’ door Ronald Remmelzwaan
  • ‘De man met het witte masker’ door __=837%^

CREDITS:

  • Scenario, regie, sound design & soundtrack door Lex Noteboom
  • Mix en mastering door Audio Brothers NL
  • Productie en distributie door A.W. Bruna Uitgevers

Mijn mening

Een podcast luisteren is heel anders dan een luisterboek. Waar in een luisterboek het verhaal wordt voorgelezen, is een podcast veel meer een verhaal als beleving. Er zijn omgevingsgeluiden en soms stukken muziek in verwerkt en in dit geval luister je mee met het verhaal, alsof het voor je neus afspeelt. In dit geval is het een verhaal waarin een vrouw bezig is met beluisteren van fragmenten van wat een podcast moet gaan worden. Ze vertelt wat ze doet en voelt en ziet en hoort, er zijn voicemailgesprekken, telefoongesprekken en er worden ingesproken teksten afgespeeld die zijn afgetapt van een telefoon van een van de hoofdpersonages.

Het hoofdpersonage is een jonge vrouw die is gekluisterd aan een rolstoel en het enige wat ze de hele dag doet, is bezig zijn op de computer. Ze kan zo'n beetje alles hacken en vertelt daar over. Ze heeft zich vastgebeten in het vinden van de in Kazichië verdwenen Nederlandse journalist Tim. Het lukt haar om hem te vinden en ze hebben regelmatig telefonisch contact. Langzaamaan ontstaat er een band tussen die twee en vertellen ze elkaar hun geheimen.

Het was in het begin erg wennen en ik was bijna gestopt. De vrouwelijke hoofdpersoon is vrij irritant in haar manier van praten met veel Engelse termen. Maar na toch te hebben doorgezet raakte dat op de achtergrond en raakte ik verstrikt in het verhaal. Het is zo goed gedaan, de gesprekken komen zo echt over. De manier waarop de vrouw en de journalist praten is niet gemaakt, maar heel realistisch. Je voelt je bijna als een voyeur als je deze gesprekken meeluistert.
Daarnaast zijn er nog korte gesprekken met anderen, zoals familieleden van Tim en het geheel vormt een indrukwekkend verhaal.

De opbouw van het verhaal levert de nodige spanning op en als luisteraar kom je te weten wat journalist Tim heeft meegemaakt, maar ook wat de achtergrond van de vrouw is. Het einde krijgt nog een staartje waarbij je wordt aangespoord om een titel te googelen, waarna je nog veel hebt om over na te denken.

Ik ben zeer onder de indruk van deze podcast en dit verhaal. Het is een zeer professionele podcast om naar te luisteren. Een goed verhaal met een connectie met het boek, maar je kan beide los van elkaar lezen en luisteren. Het maakt niet uit of je eerst het boek leest, of eerst de podcast luistert. Maar nu ik eerst het boek las en daarna de podcast luisterde, vond ik dat wel een fijne volgorde en snapte zo wat er gebeurde in Kazichië.

Zowel het boek als de podcast zijn aanraders! Lex Noteboom heeft met deze constructie iets bijzonders bedacht en uitgewerkt, een unieke manier om een boek te beleven als het eenmaal uit is, door een vervolg op te pakken als podcast.

602bd4a4a23231c53665bc3f7c72e03c.png

Heb je interesse om het boek te gaan lezen? Op 1 september start een meeleesgroep met het boek De man met duizend gezichten. Wil je meedoen? Laat het dan weten in een reactie onder deze blog.

Het boek De man met duizend gezichten is ook als luisterboek beschikbaar
looptijd: 13u13m
voorlezers: Kiefer Zwart, Melissa Drost en Ludo van der Winkel 

Meer informatie: website: https://www.duizendgezichten.nl/



Reacties op: Marieke luisterde: De vrouw met duizend gezichten

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lex Noteboom

Lex Noteboom

Lex Noteboom (1987) studeerde moderne geschiedenis aan de Universiteit van Amste...