Marieke luisterde een selectie van vier boeken
Wat zijn luisterboeken toch een fijne uitvinding. Klusjes worden een stuk leuker, net als boodschappen doen en de lange rit naar Friesland is ineens niet meer lang genoeg met een spannend boek op de speakers. Ik heb weer een hele serie luisterboeken uitgeluisterd en bespreek in deze blog een selectie van vier.
- door Marieke
Ttitel: Middernacht in de kerstboekenwinkel
Auteur: Jenny Colgan
Voorlezer: Dafne Holtland
Tijd: 9u11m
Genre: Feelgood/kerst
De winter komt eraan in Edinburgh! Hoog tijd om de kerstballen af te stoffen, koekjes te bakken en de etalages feestelijk te versieren, zou je zeggen. In plaats daarvan wordt Carmen zonder pardon door haar zus op straat gezet, is de liefde van haar leven naar de andere kant van de wereld vertrokken en wordt de boekwinkel waar Carmen werkt omgetoverd tot de filmlocatie van een kitscherige kerstfilm. Waar is de magie van kerst?
Dan onthult Carmens eigenzinnige oudere baas een kerstwens die misschien nooit meer in vervulling zal gaan. Carmen heeft al haar verbeeldingskracht, de hulp van buren en vrienden, en haar liefde voor boeken nodig om deze en vele andere winterdromen werkelijkheid te laten worden.
Mijn mening:
Dit boek is een tweede deel dat speelt in Edinburgh rondom een boekwinkel. Deel 1 vond ik leuk en dit boek gaat verder waar het vorige ophield. Er is dan wel een jaar voorbij, maar de problemen zijn zo'n beetje hetzelfde. Geldgebrek in de winkel, maar Carmen geeft niet op en zoekt naar nieuwe mogelijkheden om geld te verdienen. Daarnaast liefdesperikelen met een oude en een mogelijke nieuwe liefde, en ook nog de nodige problemen binnen de familie. En dat is allemaal oké, want het is gewoon een knus warm verhaal met leuke personages, grappige en soms wat verdrietige gebeurtenissen, maar vooral een heerlijke kerstroman. Dafne Holtland leest vaker feeldoogromans voor en haar stem leent zich er uitstekend voor.
Titel: Expeditie kerstboek
Auteur: Jenny Colgan
Voorlezer: Dafne Holtland
Tijd: 3u4m
Genre: Feelgood kerst
Mirren gaat voor haar ongeneeslijk zieke oudtante Violet op zoek naar een verloren voorleesboek van Robert L. Stevenson. Het boek blijkt een kostbaar en gewild object te zijn, met handillustraties van een beroemde kunstenaar, dat al decennia zoek is. Mirren, die dol is op oudtante Violet, is vastbesloten om het boek terug te vinden. Aan haar laatste wens wil ze voldoen, maar bestaat het boek wel echt?
Philip Palliser, eigenaar van een chique antiquariaat, die lucht krijgt van Mirrens zoektocht, stuurt zijn neef Theo achter Mirren aan om het boek te bemachtigen. Maar wanneer Mirren en Theo elkaar ontmoeten, worden ze verliefd en besluiten ze samen verder te zoeken. Ondertussen dringt de tijd voor Violet. Uiteindelijk leidt hun zoektocht naar Edinburgh, maar Theo worstelt met het feit dat hij Mirren eigenlijk bespioneert. Zal hun liefde en de zoektocht naar het boek slagen?
Mijn mening:
In de kerstboekenserie is is er ook nog een los te lezen novelle: Expeditie kerstboek, met andere personages maar wel met een cross-over naar de boekwinkel van Carmen en meneer Gready uit de Kerstboekenwinkel-reeks. En het is weer een heerlijk verhaal met een fijne kerstige sfeer. En ook deze is voorgelezen door Daphne Holtland, dus fijn om te luisteren.
Titel: Moord in het dorpshuis | Moorden in het Noorden deel 5
Auteur: Liesbeth van Kempen
Voorlezer: Anne Lichthart
Tijd: ongeveer 5 uur
Genre: Cosy crime
Deel 5 in de serie Moorden in het noorden van Liesbeth van Kempen. De drie vriendinnen (alle drie import in hun Friese dorp) worden geconfronteerd met (wederom!) een moord in hun kleine dorp. Is de dader een inwoner, of moet er verder gespeurd worden...?
Mijn mening:
Dit boek mocht ik als naluisteropdracht voor Thinium lezen en luisteren. Het is een vijfde deel, maar het was geen probleem om zo midden in deze serie te vallen, omdat het allemaal losstaande delen zijn. Alleen de hoofdpersonages zijn hetzelfde. En dat zijn dames op leeftijd en van nogal verschillende pluimage. Dat levert grappige momenten en dialogen op. Daarnaast is er nog een moord op te lossen. Ik heb me er uitstekend mee vermaakt. Anne Lichthart is een fijne stemacteur. Ik luister vaker boeken die ze heeft ingesproken. Ze had het niet makkelijk, want het speelt in Friesland en er komen Friese zinnetjes in voor. Voor een niet-Fries een hele uitdaging en op een paar kleine dingetjes na ging het haar heel goed af.
Titel: Joe Speedboot
Auteur: Tommy Wieringa
Voorlezer: Tommy Wieringa
Tijd: 8u20m
Genre: Roman
Joe Speedboot is een roman over liefde en rivaliteit. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het ingeslapen dorp een dynamiek waar het niet meer van zal herstellen.
Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft zijn spraakvermogen verloren. Fransje is grenzeloos gefascineerd door de nieuweling Joe Speedboot: de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is.
Nauwgezet observeert Fransje hoe nog andere nieuwkomers de natuurlijke orde van het dorp komen verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazelleogen, en de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.
Mijn mening:
Wat een apart boek. Ik had het boek bij de bieb opgehaald voor Nederland leest, maar ben het vervolgens gaan luisteren. (Ik was ondertussen aan het knutselen). Tommy Wieringa leest het zelf voor. Hij doet het op zich goed, maar hij heeft niet de meest opgewekte intonatie (-_-). Toch past het wel bij het verhaal dat een coming of age verhaal is met nogal absurde twists. Niet alles vond ik even leuk, maar over het algemeen was het een apart en goed verhaal.
Heb jij Joe Speedboot deze maand gelezen of geluisterd voor Nederland leest?