Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke luisterde een Thinium podcast en een boekentip

op 08 april 2023 door

Wisten jullie dat er naast het luisteren van boeken er ook kan worden geluisterd naar podcasts? Opnames over diverse onderwerpen, dus ook over (luister)boeken. Marieke ging eens wat uitproberen en begon bij de podcasts van Thinium Talks.

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

- door Marieke

Wat is een podcast? Wikipedia zegt:

Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair. De term podcast is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast.

d508267fa173e9c67b78e23a3c67d14f.png

De podcasts van Thinium zijn interviews waarbij mensen worden geinterviewd die wat te maken hebben met luisterboeken, zoals de voorlezers, maar ook de oprichters van Thinium zijn achter de microfoon gekropen. De podcast van die gelegenheid ben ik gaan luisteren.

Podcast #27 Stefan van Duyn en Anouk -ik vind microfoons eng- Boelsma

Anouk Boelsma en Stefan van Duyn zijn de oprichters van Thinium Audioboekproducties. Maar hoe start je een bedrijf in zo'n niche? Wat vinden ze van de huidige markt? Welke dingen maken ze graag en waar luisteren ze het liefste naar? Zo veel vragen... Teveel eigenlijk. Daarom een éxtra lange aflevering. Want wanneer krijg je Anouk Boelsma nou achter een microfoon? Bijna nooit! 

Tips van Stefan: 
It- Stephen King (voorgelezen door Huub Dikstaal)
De grote ronde (voorgelezen door: Peter Blok) OF Publieke werken - Thomas Rosenboom (voorgelezen door Jan Donkers)

Tips van Anouk:
Dagen zonder eind - Sebastian Barry (voorlezer:  Sander de Heer)
Mijn naam is Selma - Selma van de Perre (voorgelezen door Charlotte Lap)
Podcast - Ghostwriter - C13Features
Podcast - The Suicide Tapes - Billy Senese

d508267fa173e9c67b78e23a3c67d14f.png

Mijn mening

Van podcasts had ik wel gehoord, maar het kwam er nooit van om die te gaan luisteren. Maar nu er bij Thinium een hele serie podcasts online staan, en we zelfs vragen hebben mogen insturen die aan de gasten zijn gesteld, was het de hoogste tijd om te beginnen. Dus tijdens het koken schakelde ik in plaats van een luisterboek, een podcast in.

De eerste die ik luisterde was podcast #26 met Charlotte Lap en Huub Dikstaal. Daar zijn vragen gesteld die wij van de Luisterboekhoek hebben mogen insturen. Er komt nog een artikel van online, maar de tweede Thinium talks podcast die ik ging luisteren was nog net iets geschikter voor een luisterblog van mijn hand.

In podcast #27 zijn Stefan van Duyn en zijn partner Anouk Boelsma aangeschoven bij host Daphne Blokhuis en dat had nogal wat voeten in de aarde, want Anouk "haat microfoons" zoals ze zelf zegt. Verrassend is dan ook dat zij toch veel aan het woord is en veel vertelt. Wat ik zo leuk vond aan deze podcast, was dat het zo gezellig was. Het gesprek dat ik volgde was zo gemoedelijk en interessant tegelijk, het was alsof we bij elkaar in een zithoek zaten waar Stefan en Anouk vertelden over het begin van Thinium, hun achtergrond en de groei van hun bedrijf en van het luisterboek.

Anouk: "Als ik niet kan lezen dan luister ik en andersom"

Omdat het alweer enige tijd geleden was dat ik de podcast #27 luisterde, heb ik het tijdens het schrijven van deze blog opnieuw aangezet. En weer is het net zo interessant en leuk. Het interview wordt afgewisseld met luisterfragmenten het luisterboek Wolkenatlas. Daarnaast noemen ze de titels : Stoner, Butchers crossings en Augustus van John Williams die door de voorlezer Jan Donkers bijzonder zijn

Stefan: "Wat het fenomeen luisterboek zo maakt, is dat tekst waar je bij het lezen misschien vrij snel overheen leest en de voorlezer matcht perfect en die leest het precies zoals het moet, dan komt er een laagje bovenop, waardoor je de betekenis op een andere manier meekrijgt of bewuster wordt van wat er verteld wordt"

Tot het einde toe is het een fijn gesprek om naar te luisteren. De opkomst van AI komt nog ter sprake en ze praten over andere podcasts, hoorspelen en audio-casts. Tot slot geven ze nog een paar tips en leggen uit waarom ze deze titels hebben gekozen. Dus wil je weten wat ze allemaal te vertellen hebben: zelf luisteren!

Ik heb de podcast nu twee keer met plezier geluisterd en ga zeker vaker eentje uitkiezen voor tijdens het koken.

0bd23dbb403f5cdb115400f53b7d0464.png

Een luistertip: Een vrouw van staal

Titel: Een vrouw van Staal
Auteur: Corine Nijnenhuis
Voorlezers: Corine Nijenhuis, Sander de Heer, Jan Donkers, Hymke de Vries, Charlotte Lap en Wivineke van Groningen
Looptijd: 14u59min

Een van de luisterboeken die Thinium heeft mogen maken noemt Anouk in de podcast omdat het een speciale is: Een vrouw van staal van Corine Nijenhuis. De auteur is eigenaar van een woonschip die vroeger als binnenvaartschip dienst deed. Nijenhuis heeft veel onderzoek gedaan, met nazaten van de eerdere eigenaren gesproken, een de voormalige eigenarenesse geinterviewd en zo de historie van het schip in kaart gebracht en gelijk een stuk Nederlandse geschiedenis over de binnenvaart uitgelicht. De verhalen van de verschillende eigenaren hebben elk hun eigen hoofdstukken en die zijn ook door verschillende voorlezers ingesproken. Elke wissel wordt voorafgegaan door een muzikaal intermezzo. Het voorwoord  en de epiloog is door Corine Nijenhuis voorgelezen, de verschillende delen door: Sander de Heer, Jan Donkers, Hymke de Vries, Charlotte Lap en Wivineke van Groningen.

Het sprak me direct aan en ik kon het boek luisteren via de Online-bieb. Met grote regelmaat heb ik tijdens het koken dit luisterboek geluisterd. Het zijn familieverhalen van mensen uit het schippersleven, met al hun lief en leed. Het laat een leven zien dat we niet goed kennen, het leven op het water met de vrijheid die erbij hoort, maar ook met de moeilijkheden die de crisisjaren en de oorlog met zich meebrachten. Het is prachtig zoals de geschiedenis van het schip is weergegeven en daarbij gelijk een stuk geschiedenis van ons land wordt beschreven. Een boek met meerdere stemmen vind ik mooi en de stemmen zijn zo mooi gekozen bij de betreffende hoofdstukken.

Vrouw van staal is een speciaal boek om te luisteren zowel door het bijzondere verhaal, als door de wijze van opzet. En het heeft nog meer, want er is ook een podcast gemaakt bij Thinium, podcast #22 Charlotte Lap, Corine Nijenhuis en Hymke de Vries over een Vrouw van staal, met Stefan van Duyn als host. Die podcast is als extra hoofdstuk aan het luisterboek toegevoegd. Dat maakt dit luisterboek een compleet pakket aan luisterervaring.
Via google vond ik nog een interview van 11 minuten met Corine Nijenhuis, als onderdeel van een Nooit meer slapen podcast

Ik heb het luisterboek met interesse en plezier afgerond, en de aanvulling van de epiloog door de auteur zelf voorgelezen (ze heeft een mooie stem en doet niet onder voor de professionele stemacteurs) en de podcast erna was zeer waardevol. Een vrouw van staal is echt een mooi verhaal geschreven als een documentaire en boeiend als een roman.

0bd23dbb403f5cdb115400f53b7d0464.png

Luister jij weleens naar een podcast?



Reacties op: Marieke luisterde een Thinium podcast en een boekentip

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Corine Nijenhuis

Corine Nijenhuis

Corine Nijenhuis (1965) werkte na de Rietveldacademie als zelfstandig ruimtelijk...