Marieke luisterde: Het vergeten verhaal
De titel van dit artikel luidt: Marieke luisterde: Het vergeten verhaal, maar dat laatste is slechts een deel van de lange titel. Dat is namelijk: Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd. Maar om dat nu als kop boven een artikel te zetten...
- door Marieke
Op 11 juli 2024 reisde ik af naar Amsterdam voor een meet & greet met Charles den Tex. Hij presenteerde zijn nieuwe thriller op deze wijze, waarbij een twintigtal lezers de kans kregen hem de hemd van het lijf te vragen. Veel vragen gingen over zijn nieuwste boek, een paar over het oudere werk en als afsluiter ging het over een boek schrijven samen met een andere auteur. Dat bleek hij al eens te hebben gedaan, namelijk samen met zijn vrouw Anneloes Timmerije. Het boek is het verhaal van (je verwacht het niet), een onwankelbare liefde in oorlogstijd. Mijn interesse was direct gewekt en ik besloot het boek te gaan luisteren via de Onlinebieb.
Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd
Lienke en Guus Hagers hebben in elkaar de liefde van hun leven gevonden. In Nederlands-Indië zijn ze gelukkig, tot ook daar de Tweede Wereldoorlog doordringt. Hij is een van de beste gevechtsvliegers van de Indische luchtmacht en wordt voor een korte missie naar Australië gestuurd. Voor hij terug kan, valt Japan Indië binnen en wordt Lienke gevangengenomen.
Drie jaar lang vecht de weergaloze vliegenier om te kunnen terugkeren naar Java, naar zijn vrouw. Alles wat hij doet, doet hij voor Lienke. Tot zijn eigen verbijstering raakt hij daardoor verstrikt in een vuil politiek spel. Na de oorlog worden Guus en Lienke op miraculeuze wijze herenigd. Het geluk lijkt na alle beproevingen alsnog voor hen weggelegd, maar Guus’ geheime oorlogservaringen staan tussen hen in...
De roman ontstond na intensieve research van Andre Eilander. Hij stuitte in Australië op het verhaal van Guus en Lienke Hagers.
Mijn luistervaring
Het boek wordt voorgelezen door Marjolein Algera. Ik luister graag naar haar stem. Ze leest vaker historische romans en dat geeft een bekend geluid. Het boek wordt verteld vanuit twee perspectieven. Dat van Lienke op Java en dat van Guus in Australië. Twee levens die te maken krijgen met dezelfde oorlog, maar door het verschil van plaats zijn hun levens tijdens de oorlog totaal verschillend. Het mag duidelijk zijn dat het beide overlevers zijn en dat hun liefde inderdaad onwankelbaar stand houdt ondanks alle ontberingen.
Het is een indrukwekkend verhaal. Aan de ene kant het verhaal van Lienke, die met haar familie achterblijft op Java en daar geconfornteerd wordt met de overheersing van de Jappanners en de verschrikking in de kampen. Er wordt tijdens de vertelling niets geschuwd en het verhaal wordt beschreven zoals het was. Dat was verschrikkelijk, maar er waren ook mooie momenten.
Door de afwisseling met het verhaal van Guus, kan je blijven doorluisteren. Want zijn verhaal is een stuk luchtiger. Hij is piloot en vliegt als militair tegen de Jappen. Hij krijgt te maken met vliegtuigen die niet beschikbaar zijn, leidinggevenden die een eigen agenda hebben, gestolen diamanten en spionage. Een heel ander leven, met veel wachten en toch ook een stuk spanning. De afwisseling van beide verhalen zorgen voor een mooie balans.
Het boek is ingedeeld in vier stukken, waarbij het laatste jaren later speelt en Lienke terugblikt op haar leven. Een mooie afronding van het verhaal met een bijzondere twist.
Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd is een bijzonder boek over een stuk oorlogsgeschiedenis waar minder vaak over wordt geschreven. Het belicht een donkere periode van de oorlog overzee. Indrukwekkend en aangrijpend.
Na het luisteren ging ik kijken wat er over dit boek was geschreven en ik kwam uit bij een aantal artikelen hier op Hebban, waarinder een interview met de schrijvers waarin ze vertelden dat het oorspronkelijk een filmscript zou worden, maar omdat dat uitbleef besloten ze er maar een boek van te maken.
Over het boek: Link artikel & Link tweede artikel
Dossier: ontdekkingsreis naar een onbekend verleden
Interview Anneloes Timmerije
Lees of luister jij weleens een oorlogsverhaal dat buiten Europa speelt?