Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke luisterde: Niets is wat het lijkt - Kyra Rutgers

op 18 november 2023 door

Het is zaterdag en dus tijd voor een nieuwe luisterreview. Deze keer een nieuw boek van Kyra Rutgers dat in november eerst alleen via Bookchoice is te lezen en te luisteren en vanaf 1 december ook via andere kanalen.

- door Marieke-

602bd4a4a23231c53665bc3f7c72e03c.png

Het luisteren doe ik voornamelijk via Bookchoice en de online bibliotheek. Bij Bookchoice krijg je iedere maand acht geselecteerde titels en het is steeds een verrassing wat erbij zit. Op de site kan je op de eerste van de maand wel twee maanden vooruit kijken naar wat er gaat komen en dat is ook het eerste wat ik dan doe (-_-). Zo wist ik in september al dat in de novemberselectie de nieuwste roman van Kyra Rutgers zou zitten en die ging direct bovenaan mijn lijstje.

Niets is wat het lijkt

Een glansrijke carrière, een gelukkig huwelijk en twee kinderen. Presentatrice Fay Freriks lijkt het helemaal voor elkaar te hebben. Totdat er een manier van werken van haar wordt gevraagd waar ze niet meer achter kan staan en haar man, zanger Dean Johnson, onder vuur komt te liggen wegens grensoverschrijdend gedrag. Ondertussen probeert ze haar kinderen te beschermen tegen alles wat er op hen afkomt. Fay weet niet meer wie of wat ze moet geloven. De feestdagen zijn in aantocht. Maar welke keuze moet Fay maken nu alles waar ze altijd in geloofde op losse schroeven lijkt te staan?
Niets is wat het lijkt is een meeslepend verhaal over de keerzijde van succes en de betekenis van liefde.

Titel: Niets is wat het lijkt
Auteur: Kyra Rutgers
Voorlezer: Jantine van den Bosch
Looptijd: 6u
Genre: Kerst feelgoodroman

Mijn mening

Ik ging weer een weekend naar mijn moeder in Friesland, dus zowel op de heen als de terugweg kon ik luisteren naar een vers luisterboek. Dat is wel zo handig want zo wist ik zeker dat het niet halverwege afgelopen zou zijn en ik ineens zonder verhaal zou komen te zitten.

Ik vond het een fijn boek om naar te luisteren. De titel Niets is wat het lijkt is goed gekozen en op meer manieren uit te leggen dan alleen voor wat de personages meemaken. Het is namelijk een feelgoodkerstverhaal, maar de Kerst speelt maar een kleine rol en de kerstdagen zijn niet heel erg feestelijk. Hetzelfde geldt voor het verhaal, wat heel actueel is en anders afloopt dan je zou verwachtenbij een feelgoodboek.

Erg? Nee helemaal niet, een boek dat je verrast is fijn voor de verandering. De zin 'je weet hoe het af gaat lopen en dat is niet erg, want de weg ernaar toe heeft genoeg hobbels om het interessant te maken', is nu dus niet van toepassing (-_-).

Niet is wat het lijkt is een zeer hedendaags verhaal waar grensoverschrijdend gedrag en het fenomeen 'juice' een grote rol spelen. Het gezin van Fay (bekende presentatrice) en Dean (bekende populaire zanger) komt negatief in de spotlights te staan als er iemand uit de school klapt. Er zijn geruchten, er is negatieve publiciteit en probeer je dan maar eens staande te houden.
Komt het je bekend voor? Ja toch? Want zo actueel is het verhaal, het speelt nu meer dan ooit. Kyra Rutgers zet een sterk beeld neer van een succesvol koppel, dat wordt geconfronteerd met de andere kant van de glamour en publiciteit. En dat doet veel voor de onderlinge verhoudingen, want wat zijn leugens en wat is waar?

Het boek is voorgelezen door Jantine van der Bosch en die stem past goed bij het boek én bij hoofdpersonage Fay. Het is prettig luisteren, haar stemnuances maken het een levendig en realistisch verhaal.

In het bookchoice overzicht van 1 november had ik het boek aangemerkt als 'kerstfeelgoodroman', maar nu ik het heb geluisterd is ook hier Niets wat het lijkt. Want het echte Kerstgevoel is ver te zoeken voor Fay. En toch laat ik de term staan, want al is het een ander soort boek dat je zou verwachten, is het een goed verhaal met een sterke vrouw als hoofdpersonage. Zij knokt voor zichzelf, haar kinderen en familie. Ik heb het met plezier geluisterd en kan het zeker aanraden voor als je eens een ander (Kerst)verhaal wil lezen, met actuele thema's die nu meer dan ooit spelen.

Heb je ik nieuwsgierig weten te maken naar dit actuele, niet zo heel erg Kerstige boek?



Reacties op: Marieke luisterde: Niets is wat het lijkt - Kyra Rutgers

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kyra Rutgers

Kyra Rutgers

Kyra Rutgers is journalist en auteur. In 2018 verscheen van haar Buitenspel gez...