Nieuw luisterplatform | Fluister
Medio vorig jaar zou het Nederlandse luisterplatform Fluister, een initiatief van Nederlandse boekhandels, uitgeverijen en mediabedrijven, het licht zien. Juni brak aan, maar al wat verscheen: geen Fluister. Inmiddels is Fluister in de lucht en wij zouden de Luisterboekhoek niet zijn als we deze jongste ent aan de luisterboom niet uit zouden proberen. We namen een gratis proefabonnement voor 30 dagen en deden de oortjes in. Lees je mee met onze ervaringen?
-door Barbara-
Eerst even wat feiten
Wat is Fluister?
Fluister is een nieuw Nederlands luisterplatform waar je als abonnee voor €9,99 (€ 12,99 voor een familieaccount met ruimte voor drie leden) per maand toegang krijgt tot een enorm aantal luisterboeken, podcasts en e-books. Je kunt zowel streamen als downloaden zodat je Fluister altijd kunt gebruiken, ook als je offline bent.
Wie zitten er achter Fluister
Drie grote uitgeefconcerns (Singel, WPG en VBK) werken voor Fluister samen met de Libris en Blz.-boekhandels, mediabedrijf DPG Media en V-Ventures, de investeringstak van Vereniging Veronica. En volgens de directeur van Fluister blijft het niet bij deze uitgevers. Leuk detail: Jeanet is onlangs bij WPG op bezoek geweest en schrijft daar binnenkort een leuke blog over in de Luisterboekhoek.
Welke luisterboeken vind je op Fluister
Fluister telt bij de lancering zo'n 10.000 luisterboeken en ruim 70.000 e-books (bron RTL nieuws, mei 2022). Ter vergelijking: Storytel kent zo'n 350.000 titels. Wat fijn is, is dat de e-books door abonnees ook te lezen zijn op e-readers van meerdere fabrikanten. Je kunt maximaal 15 luisterboeken/e-books bewaren en offline lezen voor een periode van 30 dagen. Daarna moet je weer inloggen en je app synchroniseren. Fluister krijgt ook exclusieve podcasts, korte verhalen en previews van boeken.
Fluister heeft een uitgebreide catalogus van luisterboeken, e-books en podcasts. Maar ook exclusieve titels die nergens anders te beluisteren zijn. Daar bovenop krijg je vooral heel veel inspiratie aangeboden door tips- en favorieten van schrijvers, columnisten, journalisten, recensenten en boekverkopers.
Wat is de toegevoegde waarde van Fluister?
Gebruikers van Fluister kunnen via het platform hun favoriete schrijvers en recensenten volgen om zo tips te krijgen voor hun volgende boek of podcast. Onder andere Nelleke Noordervliet, Jessica Durlacher, Arnon Grunberg, Arthur Japin, Ronald Giphart en Sylvia Witteman worden 'ambassadeur' van de nieuwe dienst.
De toegevoegde waarde van Fluister zou vooral zitten in de pagina's die schrijvers, journalisten of boekverkopers gaan maken, waar ze lees- en luistertips delen. In tegenstelling tot de algoritmes bij andere platforms, gaat Fluister prat op deze sociale laag. Daarnaast willen ze leesclubs ook een plek gaan geven.
Onze eerste indruk
Uniformiteit is ver te zoeken
De website, uitgevoerd in sober wit en blauw, oogt fris en overzichtelijk. Onder "uitgelicht" vind je onder meer het e- & audioboek van de maand, de gouden strop winnaar, bekroonde boeken en (en dat is écht vernieuwend) het beste van BookTok. Wat direct opvalt is dat "uitgelicht" op de website in de Fluister-app "ontdek" heet. Raar.
Direct daaronder wordt een aantal podcasts uitgelicht, waar we natuurlijk erg nieuwsgierig naar waren. Buiten het feit dat het aantal beschikbare podcasts behoorlijk tegenvalt, is ook hier uniformiteit ver te zoeken. Bij de ene podcast wordt duidelijk aangegeven dat het hier om aflevering 22 gaat (AD Media podcast); bij de ander wordt dat achterwege gelaten (de mediameiden, met geknoei kom je er niet, aflevering 29). Jammer, want het is echt een toegevoegde waarde om in één oogopslag te zien met welke aflevering je te maken hebt.
Na de podcasts worden vervolgens de diverse genres uitgelicht, zoals de meeste streamingdiensten dat doen. Ook hier valt direct op dat er nog werk aan de winkel is. Het kenmerk welk deel een bepaald luisterboek uit een serie het betreft is helaas nog niet voor alle luisterboeken doorgevoerd terwijl dit nou echt een fijne toevoeging is!
Zo staan de boeken van Stefan Anheim als standalone in de lijst vermeld en is het aantal beschikbare luisterboeken van deze schrijver verre van compleet, terwijl ze bij concurrent Storytel alle titels al geruime tijd beschikbaar hebben. De eerlijkheid gebied te vermelden dat bijvoorbeeld Vuurduivel van Nathalie Pagie wel bij Fluister beschikbaar is, terwijl we hier tot 14 april bij Storytel op moeten wachten.
Leuke toevoegingen
Een leuke toevoeging zijn de tips van een groot aantal Nederlandse auteurs die hun favoriete boeken onder de aandacht van de abonnees brengen. Opvallend hierbij was de tip van Bas Haan, die van plan was om Lenoir in zijn vakantiekoffer te stoppen. Grapjas! Ook de aangesloten boekhandels en een aantal kranten c.q. magazines krijgen een podium om hun favorieten aan te prijzen.
Verder sprongen originele en minder originele thema's als Dry January, LHBTQI+, diversiteit en de oorlog in Oekraïne eruit.
Wat ook zeker een meerwaarde heeft, is een korte bio van de auteur: leuk! Minpuntje hierbij: niet alle bio's zijn al ingevuld én je kunt een auteur niet als favoriet aanmerken.
Sociale laag versus algoritme
Fluister geeft aan gebruik te maken van een sociale laag om jou te voorzien van goede tips. Tijdens de eerste keer inloggen kreeg ik al direct een selectie "speciaal voor jou" podcasts aangeboden. Bijzonder, aangezien ik precies twee podcasts had aangeklikt (en niet geluisterd) en één schrijver.
Het luisteren zelf
Het audiogedeelte van Fluister is prima in orde. Je kunt het boek 30 seconde voor- en achteruitspoelen, het downloaden, de snelheid met kleine stapjes (0.5) verhogen of verlagen (TOP!), een slaaptimer instellen en bladwijzers aanbrengen. Deze laatste kun je helaas niet voorzien van opmerkingen; uitsluitend de datum en de tijd waarop de de bladwijzer hebt aangebracht én de plaats van de bladwijzer worden weergegeven.
Verder heeft het audiogedeelte een handige carmodus waarin je drie grote knoppen aangeboden krijgt waarmee je uitsluitend kunt afspelen, 30 seconde terugspoelen en een bladwijzer aan kunt brengen. Daar is over nagedacht!
NB: de snelheid van voorlezen geldt overigens direct voor alle boeken, terwijl het aanpassen van de snelheid natuurlijk altijd afhankelijk is van de voorlezer!
Conclusie
Op dit moment laat het aanbod te wensen over: het aantal luisterboeken haalt het nog niet bij Storytel. Daarnaast is er nog zeker werk aan de winkel voor wat betreft uniformiteit MAAR in de basis was ik verrast door de gebruiksvriendelijkheid en de snelheid van zowel de app als de website en de handigheidjes die erin gebouwd zijn.
Vooralsnog vind ik het zelf te vroeg om over te stappen van Storytel naar Fluister, maar ik houd deze nieuwkomer zeker in de gaten en ik ben benieuwd waar Fluister over een half jaar staat.
Lezersvraag
Heb jij al kennisgemaakt met Fluister en zo ja: wat is jouw ervaring? En als je Fluister nog niet kent: ben je wel van plan een kijkje te gaan nemen? Laat je het ons weten onder dit blog?