Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Uitslag poll | beste stemacteur/actrice 2022

op 17 januari 2023 door

Eind september vorig jaar plaatsten we de poll Wie vind jij de beste stemacteur/-actrice van 2022? waarbij we onze volgers vroegen een top 3 samen te stellen. Helaas zijn er te weinig reacties binnengekomen om een representatief beeld te scheppen, en bleken ook de criteria om een stemacteur c.q. -actrice tot favoriet te bombarderen nog lastig. 

Want is het logisch dat je een bepaalde stemacteur/-actrice op nummer 1 zet als je je mening baseert op één luisterboek? En is de kwaliteit van een stemacteur afhankelijk van het genre dat hij of zij leest of is het juist een kwaliteit als een de stemacteur álle genres goed neer kan zetten? En doe je -bij het maken van een top drie- niet heel veel andere stemacteurs tekort? Tja, dilemmas, dilemmas...

-door Barbara-

12a7699b9a1b2a50d5a6c38ba9b6b127.jpg

And the winner is...

4ac6f51ff861d61a3ae14d500fed549f.jpgMaar oké, als we puur naar het aantal punten kijken, is Hymke de Vries de onovertroffen winnares met 14 punten (getuige ook de diversiteit aan boeken bij dit artikel dat zij heeft ingesproken), gevolgd door Rik van de Westerlaken op nummer 2 met 9 punten en een gedeelde derde plaats voor Huub Dikstaal, Christel Schimmel, Paul de Munnik, Els Dottermans, Phaedra Quant en Guus Kuijer met 5 punten. 

Hymke is natuurlijk een topper, maar dat zijn Huub, Christel en Carly (Wijs) net zo goed, evenals nog heel veel andere toppers. Persoonlijk vind ik het nogal een verschil of iemand vier of vijf boeken heeft ingesproken in één bepaald genre of dat hij/zij alle genres evengoed weet neer te zetten en ruim 200 boeken op zijn of haar naam heeft staan. Daarentegen kan ik ook erg onder de indruk zijn van een jonge en relatief nieuwe stemacteur in luisterboekland die een dijk van een debuut neerzet en iedere emotie, lettergreep en stilte op precies het juiste moment laat gebeuren.

Zou het niet verstandig geweest zijn als een stemacteur/-actrice pas genomineerd had mogen worden als...

  • je minimaal vijf luisterboeken van die persoon hebt beluisterd?
  • deze in minimaal 3 genres boeken heeft ingesproken?

En is het inderdaad niet zo dat -zoals Jos aangeeft- een praktisch onmogelijk is om een top drie samen te stellen aangezien "er best een aantal voorlezers niet genoemd wordt, die zeker moeten worden vermeld" wat hij vervolgens ook weet te staven met prachtige voorbeelden

Vreemd versus eigen

Waar echter meerdere luisteraars het over eens waren was het feit dat het over het algemeen een meerwaarde is als de auteur zelf het boek voorleest. Nicole noemt daarbij Yvonne Keuls, Arthur Japin en Adriaan van Dis, waarbij Margreeth zelfs een stapje verder gaat en de luisterboeken van de laatstgenoemde auteur zelfs beter vindt dan de fysieke boeken.

Conclusie

Gezien het bovenstaande zou je kunnen concluderen dat we -voordat we een poll over 2023 houden- de criteria goed moeten definiëren.

Of is het misschien toch leuker om in plaats van één favoriet te kiezen, elkaar vooral te blijven tippen over stemacteurs- en actrices die jou geraakt hebben met hun manier van voorlezen? Wat vind jij?



Reacties op: Uitslag poll | beste stemacteur/actrice 2022

Meer informatie

Gerelateerd