Verslag Voor de meisjes: Een spannend boek rondom een actueel thema
Een Luisterclub als leesclub op Hebban! Met het boek Voor de meisjes van Heleen van der Kemp, welke is voorgelezen voor Miryanna van Reeden gingen 22 luisteraars via de Hebban luisterapp van start.
Korte samenvatting
Het verleden vergeten is niet eenvoudig. Een nieuw leven beginnen nog moeilijker.
Kim van Rijns leven stort in als blijkt dat haar grote liefde Karel van der Zee banden heeft met de Amsterdamse onderwereld. Het stel is niet veilig meer nu hij heeft besloten te getuigen tegen een van de kopstukken, en ze duiken onder via het getuigenbeschermingsprogramma.
Joyce Vermeer geniet met volle teugen van haar luxe leventje. Ze is getrouwd met de succesvolle advocaat Leonard Vermeer, woont in een penthouse en hoeft niet te werken. Dan ontdekt ze dat ze zwanger is, tegen de wens van haar man in. Ze denkt dat hij wel bij zal draaien, maar tot haar afschuw gebeurt het tegenovergestelde: hij eist dat ze een abortus ondergaat. Dan wordt Leonard Vermeer voor de deur van zijn penthouse neergeschoten. Is hij door zijn gelijkenis met Karel van der Zee slachtoffer geworden van een vergismoord?
De leesclub
De proloog
De proloog blijkt een belangrijk thema aan te stippen dat later terugkomt in het boek, maar in hoeverre is dat blijven hangen? Is een proloog van belang voor een boek en maakte deze proloog indruk? En in hoeverre was deze realistisch? Het waren de eerste vragen waar de luisteraars hun mening over gaven in de discussie.
Bijna iedereen is het erover eens dat de proloog een realistisch beeld schetst van hoe gemakkelijk foute mensen iets kunnen bereiken, zoals in dit geval met foto's van jonge kinderen. Het roept dan ook heftige gevoelens op: aangrijpend en doodeng (Amber), naar gevoel en vieze bijsmaak (Violette) en een gevoel van onheil (Patito). Maar er werden ook kanttekeningen geplaatst. Een kind van 8 al op de chat? (Daan) bij mij gebeurt dat niet.
Na de proloog gaat het boek verder met de twee verhaallijnen van Kim enerzijds en de familie Vermeer anderzijds, waarvan de laatstgenoemde familie ook het grootste aandeel heeft in het boek. Blijft de proloog dan hangen? Het is heel apart, maar de meeste luisteraars waren de proloog al snel vergeten en werden opgeslokt door de rest van het boek. Aukje was het echt kwijt: het is dat ik hier de vraag zag staan en dacht... proloog? En ook bij Silke was het verdwenen: De proloog was ook bij mij niet blijven hangen. Na een half uurtje luisteren was ik die alweer vergeten.
Maar als een proloog zo snel verdwijnt, is die dan nog van belang voor het boek?
Laura is daar heel duidelijk over: Een proloog is het eerste wat je leest en zet daardoor toch de toon voor de rest van het verhaal. Vaak blijven ze echter niet echt hangen en ik lees ze dan ook vaak nog eens terug nadat ik het boek uit heb of als ik iets in het boek lees dat ik herken uit de proloog. Voor mij is een proloog is die zin belangrijk voor een verhaal dat die moet prikkelen en nieuwsgierig moet maken naar de rest van het verhaal, vooral bij thrillers.
Helma zou het niet missen als het er niet was: De proloog moet je nieuwsgierigheid naar het verhaal opwekken. Voor het ene boek kan dit wel belangrijk zijn, maar voor het andere boek. Als er geen proloog in een boek staat, mis ik dat in ieder geval niet.
Spanning
Voor de meisjes is een thriller. Bij deze vraag bespraken we de spanning in dit boek en hoe deze is opgebouwd.
Het is een boek met spanning, maar niet van de extreme soort. Niet nagelbijtend spannend (Corina), niet steeds op het puntje van mijn stoel (Femke) niet bloedstollend (Annemieke). Lene zegt erover: Het begon gelijk 'goed', qua thriller, maar daarna werd het meer een 'whodunnit', de spanning was er zeker.
De spanning zit meer in de opbouw van het verhaal, want richting het einde liep die op. Het duurde vrij lang voor er iets gebeurde, maar de spanning is subtiel opgebouwd (Barbara), De spanning is zodanig goed opgebouwd dat je altijd verder wilt luisteren. (Rita) Beetje bij beetje werden de verhoudingen en problemen binnen de familie Vermeer blootgelegd. Er zat iets aan te komen. Psychologisch goed uitgewerkt. (Anita).
De stem
Miryanna van Reeden leende haar stem aan dit boek. Een stem kan een boek maken of breken. Gelukkig is niemand afgehaakt vanwege de voorleesstem. De meningen zijn verdeeld, maar overwegend positief:
Ik vind dat ze het verhaal op zodanige wijze heeft verteld dat je als luisteraar zelf helemaal invulling kan geven aan het verhaal. (Anita)
Ik vond de stem geen emotie of spanning overbrengen. Enkel tegen het einde, toen effectief over misbruik werd gesproken, voelde ik een emotie opkomen, maar zelfs dan nog redelijk vlak. (Vicky)
Ik vond haar een hele fijn voorleesstem hebben. Ze heeft een duidelijke en heldere stem en er zijn mij geen gekke of storende dingen opgevallen die afleiden van het verhaal. Voor mij heeft ze het verhaal goed weten over te brengen. (Laura)
Ze heeft het verhaal neutraal verteld zodat je zelf er een emotie bij kon plaatsen. (Gerda)
Wat viel op
Het boek Voor de meisjes blijkt een heftig thema te bevatten: kindermisbruik en kinderporno. Het is op knappe wijze verwerkt in het verhaal. De vraag is welke scènes of gebeurtenissen eruit sprongen in het boek en/of wat indruk maakte en dat was best veel. Een selectie van de antwoorden:
Als ik terug denk hoe de kleindochter aan opa Manfred verteld dat er foto's van haar genomen worden in al haar onschuldigheid... Brengt gelijk rillingen op de armen! (Oueddanielle)
Ik vond het wel een bijzonder stuk waar Manfred terugkijkt op het laatste etentje waarbij iedereen van de familie aanwezig was. Achteraf wist hij toen al van het misbruik van Anna en Charlotte, bijzonder om het dan vanuit een andere perspectief te lezen (Corina)
Wat ik indrukwekkend vond is hoe ze het trauma van Charlotte beschreven heeft, dat ze zo puur wordt neergezet als klein meisje maar met kleine hints over hoe haar kinderlijke onschuld al is aangetast (in het verhaal van Anna) maar dat dat nog niet duidelijk is, en meer en meer worden de kleine dingetjes duidelijker. (Violette)
Het boek in (max) 10 woorden
De opdracht voor leesclubluisteraars was om het boek in maximaal tien woorden te beschrijven. Het leverde een serie hele mooie omschrijvingen op, die allen gecombineerd een duidelijk beeld schetsen van het boek.
- Vlot geschreven spannend verhaal met een verrassend eind. (Aukje)
- Een spannende roman met emotioneel einde (Vicky)
- Een verhaal dat je onmiddellijk meesleurt en lang blijft nazinderen. (Rita)
- Toegankelijke thriller met meerdere verhaallijnen en interessante thema’s en personages. (Laura)
- Een actueel en spannend verhaal, mooi opgebouwd met interessante personages. (Corina)
- Interessant boek met een knappe opbouw qua spanning en emotie. (Gerda)
- Familiemysteries ontrafeld: hoe ver ga je om familie te redden? (Silke)
- Hoe kleinemeisjesgeheimen een ogenschijnlijk normale familie aan de afgrond brengen. (Anita)
- Mooi opgebouwde thriller met verrassende twits. (Helma)
- Verrassend boek over intrigerend familiedrama met hedendaags thema. (Barbara)
- Spannend luisterboek, goed geschreven en voorgelezen, over familiegeheimen (Patito)
- Een opbouwende spanning met een vreselijk familiegeheim. (Femke)
- Familiegeheimen en een vergismoord welke link hebben deze? Goed geschreven. (Daan)
- Spannend, goed opgebouwd verhaal over lastige zaken die dagelijks gebeuren. (Amber)
- Langzaam opbouwende thriller over familie, wraak en criminaliteit. (Danielle)
- Een spannend verhaal wat heerlijk wegluistert, wel wat weinig diepgang. (Dorien)
- Een spannende roman waarin familiebanden het belangrijkst zijn in positieve en negatieve zin. (Annemieke)
- Een verhaal waarin een familiegeheim ontrafeld wordt, een actueel thema.(Lene)
- Fijne thriller over hoe geheimen mensen, relaties en families beschadigen.(Violette)
- Een spannend maar toch beladen boek! (Oueddanielle)
- Een spannend verhaal rondom een heftig en actueel thema (Marieke)
Conclusie en sterren
Uit de laatste vraag kwam naar voren dat het boek en met name het luisteren naar een boek goed is bevallen. Geen nagelbijtende spanning, maar een goed opgebouwde thriller met een verrassend einde en een prima stem die het heeft voorgelezen.
Tot slot werd er unaniem aangegeven dat men nog meer van Heleen van der Kemp wil gaan lezen (of luisteren).
Er zijn 21 recensies geplaatst en er zijn vijftien x 4 sterren en zes x 3 sterren beoordelingen gegeven, wat het luisterboek Voor de meisjes op het mooie gemiddelde van 3,7 sterren brengt.
Hieronder staat alle eindoordelen van de luisterclubdeelnemers met een quote uit hun eigen recensie.