De schaduw van de wind - Lees je mee? Het wordt september!
Vandaag, 28 mei 2024, werd de zevende editie van de Hebban 1000 bekendgemaakt. ‘De schaduw van de wind' van Carlos Ruiz Zafón is voor de tweede keer de nummer één; het werd een nipte overwinning op tweevoudig lijstaanvoerder 'Ik ben Pelgrim' van Terry Hayes (hier kun je er alles over lezen). Karen was de eerste die riep dat ze het boek nog altijd niet gelezen heeft, en al snel volgden meer bekentenissen. Zo ontstond in geen tijd het plan om het boek samen te gaan lezen.
De auteur
Carlos Ruiz Zafón (1964-2020) is een Spaanse roman- en scriptschrijver. Hij debuteerde in 1993 met El príncipe de la niebla, vertaald als De Nevelprins. Na dit debuut volgden nog meer Young-Adult boeken en in 2001 verscheen zijn eerste boek voor volwassenen: La sombra del viento, De schaduw van de wind. Deze roman won vele internationale prijzen, is inmiddels in 30 talen vertaald en in meer dan 40 landen uitgegeven. Het boek is het eerste deel in de serie ‘Het kerkhof der vergeten boeken’, een reeks van vier romans die zich allemaal afspelen in het mysterieuze Barcelona.
Het boek
Dit zegt de achterflap …
In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meegenomen naar deze geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen. Vanaf dat moment neemt Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien. Hij mag een boek uitkiezen en kiest De schaduw van de wind, geschreven door een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, ook al schudt de wereld tijdens het grauwe Franco-regime om hem heen op zijn grondvesten. Hij wil alles weten over het boek en de schrijver. En merkwaardigerwijs lijken alle mensen die hij ontmoet, ook de vrouwen op wie hij verliefd wordt, deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt.
Tijdsschema en aanpak
Uit ervaring weten we dat de meeste Hebban’ers veel leesplannen hebben en dat de leesagenda snel volloopt. We willen dit boek daarom niet meteen in juni gaan lezen en bespreken, maar een van de volgende maanden. Het zou fijn zijn mochten de geïnteresseerden even doorgeven wanneer ze het boek uit kunnen hebben. Is dat half juli, half augustus of liever september?
EDIT: Het wordt september!
Opwarmvragen in de week van 9 september, inhoudelijke bespreking vanaf 16 september.
We zullen het boek bespreken aan de hand van een paar vragen (leesclub light). Iedereen die meeleest, kan vragen/discussiepunten in de groep gooien. Het zal zichzelf wel uitwijzen (dat doet het immers altijd). Niemand is verplicht de vragen te beantwoorden; volg je alleen de reacties of plaats je alleen een eindoordeel, dan is dat ook prima. Alles mag, niets moet.
Tot het zover is, kunnen we alvast praten over algemene dingen. Wat vind je van de cover? Spreekt de tekst op de achterflap je aan? Zou je het boek ook lezen, mocht het niet keer op keer zo hoog scoren in de Hebban 1000? Enzovoort.
Dus … doe je met ons mee? Heb je het boek al in huis of rep je je naar de bib of de winkel? We horen het graag!