Een nieuwe klepper van Lars Saabye Christensen!
Vorige week ging mijn hart even sneller slaan. Over anderhalve maand verschijnt de nieuwe roman van Lars Saabye Christensen! Wat heb ik met die man, vraag je je misschien af. Wat heeft hij met mijn top-25 te maken? Waarom kijk ik uit naar het nieuwe boek? Je leest het hier!
De halfbroer
Om met de deur in huis te vallen: Die man neemt de koppositie in van mijn top-25 met zijn meesterwerk De halfbroer. Ik las het boek vier jaar geleden en was meteen verkocht, zo simpel is het. Ik schreef in die tijd nog geen fatsoenlijke recensies, maar wist toen wel al dit te vertellen:
Eens in de zoveel tijd kom je een boek tegen dat gewoon goed is, heel erg goed. Niet omdat je van spanning op het puntje van je stoel zit, niet omdat er wereldschokkende dingen verteld worden, maar gewoon omdat de auteur zijn vak verstaat en op zoveel andere manieren je aandacht weet vast te houden. De halfbroer is zo'n boek. Grote buiging voor de auteur Lars Saabye Christensen.
Kan een meesterwerk overtroffen worden?
Ik betwijfel het. Ik las later nog een paar boeken van deze Noorse auteur en die kwamen niet verder dan drie en vier sterren (wat nog altijd heel goed is, natuurlijk). Maar toen Nathalie mij er vorige week attent op maakte dat er een nieuw boek in aantocht is, ging ik meteen op onderzoek uit. De titel van het boek is Magneet. Het eerste wat ik zag, was dat die magneet maar liefst 800 bladzijden telt. Tja, dan ben ik al half verkocht! In het Noors verscheen het boek al in 2015, echt nieuw is het dus niet meer.
De auteur
Oh ja, moest je deze auteur met de prachtige naam Lars Saabye Christensen niet kennen, klik dan even op dit artikel, dat ik vorig jaar schreef voor de blog Literatuur uit het hoge Noorden.
Mijn favoriete Noorse romanschrijver is Christensen trouwens niet, dat is tot nader order Johan Harstad. En laat die nou binnenkort ook een nieuw boek uitbrengen, wie weet schrijf ik over zijn Heterdaad ook wel een blogje. Informatie over die auteur kun je hier vinden, ook hij kwam al een keer aan bod op Literatuur uit het hoge Noorden.
De magneet
[boekpagina] Jokum voelt zich nergens thuis, behalve bij zijn onafscheidelijke magneet waarvan hij denkt dat het ding geluk aantrekt. De liefde leert hij kennen als de hamster van zijn huisgenote Synne sterft en hij probeert om met zijn magneet het beestje tot leven te wekken. Het stel trekt naar San Francisco, waar de doortastende Synne Jokums fotografiecarrière gestalte geeft en hij alles doet om haar ambities waar te maken. Jokum noemt zichzelf geen fotograaf of kunstenaar, hij legt ‘dingen’ vast. Dingen die tegen hem praten en om zijn loyaliteit vragen. Voor Jokum schept ‘het ding’ orde in een chaotische wereld.
In Magneet geeft Lars Saabye Christensen luchtig maar vlijmscherp commentaar op de tijdgeest, de mythes rond het kunstenaarschap en de gangbare ideologieën.
Zo, dit wilde ik even vertellen. Ik maak alvast plaats in mijn leesplanning voor dit boek, joehoe!
Tot binnenkort,
Greet