Wat las ik deze maand? 05/2019
Het was dit jaar niet anders, mei was een drukke leesmaand. Samen met de Thriller Club las ik de shortlists van de Schaduwprijs en de Gouden Strop (van de zes genomineerde boeken had ik er op voorhand nog maar één gelezen), ik was een paar engagementen voor de Spot Literatuur uit het hoge Noorden aangegaan, en er waren een paar recente titels die ik echt niet kon laten liggen in de bieb.
Hier gaan we!
54. Blijf hun namen noemen, Simon Stranger ***
Recensieboek. Over het Noorse Trondheim tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek kent een bijzondere insteek en opbouw, maar leeft voor mij niet genoeg. Lees hier waarom.
55. Braken, Louis van Dievel ***
Vorig jaar las ik De laatste ronde van deze auteur, een schitterend en echt Vlaams boek over een postbode. Braken is een dun boekje, een monoloog. Gewoon oké.
56. Vogelvrij, Kasper van Beek ***
Genomineerd voor zowel Schaduwprijs als Gouden Strop. Leest ontzettend vlot, maar stilletjes aan besluipt je het gevoel dat een paar stappen overgeslagen zijn in het verhaal, ook wordt alles net iets te ongeloofwaardig.
57. Erfenis, Apotheker & Van Dissel ****
Genomineerd voor de Gouden Strop. Wat een plezier om dit boek te lezen! En plots gaat het een kant op die je totaal niet verwacht. Meer dan geslaagd wat mij betreft.
58. Genadeschot, Felix Weber **
Derde genomineerde op rij die ik lees. En ondanks het goede begin een gigantische teleurstelling. Dit boek is in hetzelfde bedje ziek als zijn voorganger (in 2017 zelfs winnaar van de Gouden Strop): goed geschreven oorlogsroman, niets spannend, geen thriller. Heel veel uitweidingen, niet te doen.
59. Francesca, Lina Bengtsdotter ****
Deze maand in het Nederlands verschenen als De kinderen die het bos in gingen. Sterk tweede deel met rechercheur Charlie Lager. Lees er meer over in mijn recensie.
60. De munt van Judea, Kefah Allush ****
Genomineerd voor zowel Schaduwprijs als Gouden Strop. En terecht, wat een ontzettend goed debuut is dit! Originele verhaallijn, originele setting, goed geschreven,... Een boek ook dat je niet na twee dagen vergeten bent.
61. Kom je spelen?, M.J. Arlidge ****
Ik ben geen fan van de serie met Helen Grace (afgehaakt na één deel en een kort verhaal), maar deze standalone vond ik ontzettend tof om te lezen. Het is allemaal niet te diepgaand uitgewerkt, maar de trein van dit verhaal dendert maar voort, zo'n boek heb je af en toe nodig.
62. Dolores Dolly Poppedijn, Thomas Olde Heuvelt **
Geschenkboekje van de Spannende Boeken Weken. De Thriller Club mocht het al lezen, onze meningen lees je op 2 juni.
63. Vortex, Yrsa Sigurdardóttir ****
Tweede deel in de serie met psychologe Freyja en commissaris Huldar. Ik ben helemaal weg van deze serie, lees hier waarom. In IJsland zijn er al vijf delen verschenen, hopen nu maar dat alles vertaald wordt!
64. Quarantaine, Erik Betten ***
Laatste genomineerde voor de Schaduwprijs. Goed en origineel idee, maar zombies en zo zijn gewoon niets voor mij. Te veel aandacht voor een van de verhaallijnen, terwijl de andere schreeuwen om aandacht.
65. Nicolas en de verdwijning van de wereld, Anne Eekhout ***
Hier had ik zoveel meer van verwacht, geen idee waarom het van de Hebban-recensent 5 sterren krijgt.
En toen had ik op korte tijd zoveel boeken gelezen dat het vat even af was. Oké, ik was een week lang niet zo vaak thuis, maar zelfs wanneer er tijd was, kwam er van lezen niets terecht. Ik moest dus noodgedwongen twee boeken van mijn mei-planning naar juni verschuiven, gelukkig kom ik (nog) niet in de problemen. Met serieus wat vertraging dus begonnen in nummer 66 van het jaar.
66. De vänsterhäntas förening, Håkan Nesser ****
Dit boek wilde ik al zo lang lezen, maar het kwam er maar niet van. Nu de Nederlandse vertaling De vereniging van linkshandigen er begin juni aankomt, heb ik het boek voorrang gegeven, want ik wilde erover schrijven op de Spot van Literatuur uit het hoge Noorden. In dit boek ontmoeten Nessers protagonisten Van Veeteren en Barbarotti elkaar! Morgen schrijf ik mijn recensie. Nu even met de voetjes omhoog, na een hele dag Antwerpen :-)
De statistieken!
11 boeken in het Nederlands, 2 in het Zweeds
5 eigen/gewonnen boeken, 8 uit de bieb
10 papieren boeken, 3 e-books
10 thrillers, 3 romans, 0 kinderboeken/YA
6 x 4 sterren, 5 x 3 sterren, 2 x 2 sterren
1 recensieboek
1 klepper
Was mei voor jullie ook een goede maand? Is er een boek uit mijn lijst dat heel hard naar je roept?
Tot laters,
Greet