Openbare Bibliotheek Amsterdam - Discussie #1
Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.
Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.
Wespen/Grazige weiden/Rottumerplaat (blz. 27 - 93)
1. Hoe typeer je de houding van de jonge ik-figuur in de eerste twee autobiografische verhalen ten opzichte van de natuur? In hoeverre verandert de manier waarop de oudere Wolkers zich tot de natuur verhoudt?
2. Welk beeld geeft het verhaal ‘Wespen’ van de relatie tussen de vader en de zoon? Welke relatie tussen vader en zoon spreekt uit de brieven van Wolkers aan Jeroen?
3. In ‘Grazige weiden’ vertelt Wolkers hoe hij als jongen in de ban was van de boeken over de natuur van Jac. P. Thijsse. Zou je Wolkers op grond van dit boekje een opvolger van Thijsse kunnen noemen? In hoeverre propageert hij een zelfde of juist een andere omgang met de natuur?
4. Wolkers is helemaal in zijn element gedurende de week die hij doorbrengt op Rottumerplaat: ‘Ik zou nooit vuren aanleggen om weer in de bewoonde wereld terug te komen’ (p. 84). Hoe heb jij de beschrijving van dit verblijf ervaren? Zou het iets voor jou zijn om op deze manier een week in afgelegen natuur door te brengen? Zou jij een Bomans of een Wolkers zijn als je een week op Rottumerplaat verbleef (zoals beschreven in de column ‘Afweermechanisme’ van Aaf Brandt Corstius)?
5. Twintig jaar later keert Wolkers nog eens terug naar Rottumerplaat. Hoe ervaart hij die hernieuwde kennismaking?