Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie | Cécile

op 01 februari 2022 door

Vraag 10 | Vraag maar raak!

We sluiten traditioneel af met het vragenrondje; wat er verder 'ter tafel' komt. 

Wat wil je nog weten over Cécile of Ish Ait Hamou van je medeleesclubdames? Leuk als je een vraag stelt én de vragen van de andere dames beantwoord!

We zijn natuurlijk nog niet helemaal klaar en wil jullie alvast bedanken voor de gezelligheid en het enthousiasme van deze leesclub. Heb weer echt genoten van en met jullie!

old-house-door-picture-id1299980971?b=1&k=20&m=1299980971&s=170667a&w=0&h=lT2j9zqews0Zz-9WKXm7jabn3WoQFdlZtCD-PCyvrDQ=

Verlaten huis in Marokko - Maker: El Mahdi BenLahcen Bronvermelding: Getty Images/iStockphoto

Vraag 9 | Delen

De tijd vliegt als je gezellig aan het kletsen bent. We zijn alweer bij de één na laatste vraag.

9a. Het boek is opgebouwd uit verschillende delen. Was dit van toegevoegde waarde voor het verhaal? Waarom wel of niet?

9b. Hoe vond je de overgangen van/naar de verschillende delen?

9c. Welk deel heeft het meest indruk op jou gemaakt? Waarom juist dat deel?

96924615-patient-faible-et-mourant-atteint-d-une-tumeur-maligne-couch%C3%A9-dans-un-lit-d-h%C3%B4pital.jpg

Vraag 8 | Personages

8a. Zou je een top 3 van je personages samen kunnen stellen? Mag zijn op basis van favoriete personages, maar mag ook op basis van iets heel anders zoals initiatief nemen, moed, meest sympathie mee. Wat wordt het thema van jouw top 3 personages en wie staan er in deze top 3? Super als je kan toelichten waarom je hiervoor hebt gekozen!

8b. Lijkt me leuk om voort te borduren op je top 3 van hierboven. Als we naar de personages kijken die je hier gekozen hebt, welke kleur zou je hen dan willen geven bij het door jou gekozen thema? Of met welk eten/drinken kan ze ze associëren en waarom? Zit er een lekker hapje bij of juist iets waar je allergisch voor bent? Laat je creativiteit op de vrije loop! Heel leuk als je je keuzes kan onderbouwen. 

https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F03%2Fimg-1.jpg

Vraag 7 | Marketing

Goede marketing kan een matig boek tot een groot succes maken. Slechte/geen marketing kan een heus pareltje onderbelicht laten en daardoor aan het grote publiek voorbij gaan.. Hoewel je niet weet wat je mist, kan de gedachte alleen al een gemis zijn voor de boekenliefhebber.

7a. Als jij bij een uitgeverij werkte met een onbeperkt budget voor Cécile; hoe zou je Cécile in de markt zetten? Denk hierbij aan doelgroep, kanalen/media die je in wilt zetten, abri's op stations en bushaltes? Online? Wil je de auteur laten voorlezen en signeren? Zo ja, waar en hoe bereik je dan mensen die komen? Heb jij wellicht HËT idee voor boekenmarketingland voor Cécile?

7b. Welke cover zou je bij Cécile gekozen hebben? Leuk als je deze kan omschrijven. Nog beter als je iets kan vinden wat in de buurt komt bij wat je bedoeld en de link deelt.

7c. Welke oneliner zou jij op de achterflap van Cécile zetten of de abri om de twijfelende koper over de streep te trekken?

Gare_de_Lyon_%28nojhan%29.jpg

Gare de Lyon - Parijs

Vraag 6 | Een goede raad

Daar is hij weer! Een terugkerende vraag van mij..

6a. Als je één van de personages uit Cécile een goede raad mag geven; welk personage op welk moment kies je dan én... wat is jouw goede raad?

6b. Als je de auteur, Ish Ait Hamou, een goede raad mag geven over dit boek of zijn carrière, wat zou dit dan zijn?

panoramica.jpg

Vraag 5 | The butterfly effect

Kennen jullie het 'butterfly effect'? Dat een zogenaamde vlindervleugelslag enorme gevolgen kan hebben. Kort gezegd; een kleine verandering kan grote en onvoorspelbare effecten hebben. 

In Cécile komt dit effect niet in zo veel worden voor. Toch heb ik het idee dat er diverse kleine gebeurtenissen, grote gevolgen hebben in dit verhaal. Heel leuk als je het butterfly effect voor jou uit dit boek haalt en hier een analyse op los laat. Is het realistisch, of niet? Goed geschreven of zijn er verbeterpunten? Wat kan en wil je er over zeggen? 

*bonus* heb je zelf, in je eigen leven, wel eens te maken gehad met het butterfly effect? Zou je dit met ons willen delen?

butterfly-effect-800x600.jpg

Vraag 4 | Schrijfstijl

4a. Er zitten een aantal mijmerende stukken in zeg maar. Bijvoorbeeld:

'Voor hij toegaf aan zijn vermoeidheid, dwaalden zijn gedachten weer naar thuis, naar zijn moeder. Hij dacht aan Omar en aan zijn vader. Hij dacht aan Souffouf en aan Kareem. Hij dacht aan het ruim van de boot en aan Abid. Hij vroeg zich af wat ze hem gedaan hadden. Hij dacht aan de dode jongen op het toilet. Hij dacht weer aan Kareem. Hij dacht aan de Generaal en ook weer aan Abid. Hij dacht aan zijn moedre, en toen werd alles zwart'. 

Hoe heb je dit soort stukken in het verhaal ervaren? Wat voor indruk heeft het op je gemaakt?

4b. Er zijn een aantal onvoltooide verhaallijnen in Cécile. Leuk als je er eentje neemt en deze afrondt; een vervolg schrijft met een al dan niet bevredigend einde.

4c. Wat zou je willen zeggen over de schrijfstijl? Wat sprak je aan of juist ontzettend tegen?

4d. Heb je zinnen gemarkeerd? Zo ja, welke en met welke reden?

boy-2852900_960_720.jpg

Vraag 3 | Thema's

Lieve dames, jullie hebben het een aantal keer over de thema's gehad. Omdat er best wat thema's zijn, denk ik dat de vraag over thema's nu op z'n best gesteld kan worden.

3a. Wat is je favoriete thema in Cécile? Top als je wil toelichten waarom!

3b. Bij welk thema in Cécile zet je de meeste vraagtekens bij? Ook weer top als je wilt toelichten waarom!

3c. Is er een thema wat je onderbelicht vindt in Cécile? Die niet of nauwelijks aan bod is gekomen en je eigenlijk (verder) uitgewerkt had willen hebben? Zo ja, welk thema en met welk doel?

data47160757-9af9a6.jpg

Voorpretvraag 2 | schrijfstijl

Bij vraag 1 is er door sommigen van jullie al een voorschotje genomen, en als coördinator kan ik het enthousiasme alleen maar blij omhelzen. Wil het totaal niet afremmen. Kijk alleen niet gek op als er dan een vraag komt waar in het antwoord iets terugkomt over iets wat je al eerder heb gezegd en, in alle eerlijkheid, niet meer met de oorspronkelijke vraag te maken had.. ;-)

2a. | Wat kun je over de schrijfstijl zeggen? Zijn er specifieke kenmerken die je aantrokken, of misschien juist het tegenovergestelde?

2b. | Heeft de auteur, Ish Ait Hamou, volgens jou goed gebruik gemaakt van bestanddelen om zijn verhaal in het genre (NUR301 = literaire roman) te laten passen? Denk bij je antwoord bijvoorbeeld aan het taalgebruik, de vaart van het verhaal, voorspelbaarheid, eventuele plottwists etc.

88.jpg

Voorpretvraag 1 | hoe het verhaal begint

Lieve dames, 

Op deze prachtig zonnige zaterdag, mag ik de 1e vraag aan jullie stellen. Je zou je met dit heerlijke zonnetje toch bijna in het diepe Zuiden van Marokko wanen.. 

Voor deze 1e vraag ga ik er vanuit dat we allemaal zijn begonnen met lezen. En nog niet allemaal het boek uit hebben. Dat hoeft ook niet! 

1a. | Weet je nog wat je verwachtte van het verhaal voordat je in het boek begon? Fijn als je dit met ons wilt delen! (Nog niet verklappen of je verwachtingen zijn uitgekomen alsjeblieft)

1b. | De openingszin van Cécile is: Djibril was waarschijnlijk de enige man in het dorp die tegelijktijd met zijn moeder opstond. We leren Djibril in het eerste hoofdstuk kennen als een jonge jongen die graag de eerste uren van de dag doorbrengt met zijn moeder. Wat voor gevoel riep de openingszin / dit eerste hoofdstuk bij je op?

1c. | Er komen verschillende culturele aspecten uit het diepe Zuiden van Marokko langs in de eerste hoofdstukken. Welke vielen je op, zijn je bijgebleven en/of spreken je aan?

kid-2249549_1280.jpg

-----------

Hoi dames,

Nog enkele weekjes en dan mogen we weer gaan discussieren! Blijft toch iets waar ik naar uit kijk met jullie. Zo levendig, inhoudelijk sterk en toch ook gezellig als wij dat kunnen. 

Op 12 februari  zal ik de 1e voorpretvraag stellen.

Op 16 februari zal ik de 2e voorpretvraag stellen.

Vanaf zondag 20 februari zal ik de discussievragen stellen en om de dag een vraag plaatsen. Of nou ja, één vraag? Zoals jullie mij kennen, zal het meestal een vraag met a, b en misschien wel c of zelfs d zijn.

Zelf ben ik afgelopen zondag in het boek begonnen en tot nu toe smaakt het echt naar meer! Ben benieuwd naar Djibril en de avonturen die hij mee gaat maken. Ook benieuwd naar de vragen die ik ga verzinnen. Dat gaan jullie vanzelf ontdekken. 

Heb er alle vertrouwen in dat we een leuke, plezierige en interessante discussie aan kunnen gaan met elkaar.

Liefs Eveline

22649-dag-06_todgha_shutterstock_759157789.jpg



Reacties op: Leesclubdiscussie | Cécile

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ish Ait Hamou

Ish Ait Hamou

Ish Aït Hamou (1987), bij het grote publiek vooral bekend als choreograaf e...