Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie - De zevende functie van taal

op 31 mei 2019 door

10. Vraag maar raak!

We zijn er bijna, we zijn er bijna.. maar nog niet helemaal!

Wat willen jullie nog elkaar vragen? En zouden jullie elkaars vraag ook willen beantwoorden? :-)

vraag.png?w=473&h=237&crop=1

9. Recensie

We naderen het eind van onze leesclub en het warme weer zal ons ook wat parten spelen. Normaal zijn we veel actiever. ;-) Ik denk dat het komt omdat dit toch best een moeilijk boek is, en dat we met de tropische temperaturen van de laatste dagen ook liever andere dingen doen dan je hersens breken over moeilijke vraagstukken. Je mag me natuurlijk tegenspreken hoor hahaha.

In ieder geval wil ik het met deze vraag luchtig houden :-)

a. Als je een citaat uit de recensie zou tegenkomen op de achterflap van dit boek, wat zou dat citaat dan zijn?

b. Hoe veel sterren geef je dit boek?

83c287c3fca315d69f442f6513b719b3.jpg

8. De (on)zin van het boek

We hebben het best uitgebreid over het boek en de auteur gehad en nu ben ik benieuwd hoe jij denkt over het volgende:

a. Met welke motivatie heeft Binet 'De zevende functie van taal' geschreven? Wat dreef hem? Waarom heeft hij bepaalde invalshoeken en verhaallijnen gekozen?

b. Waar gaat 'De zevende functie van taal' volgens jou werkelijk over? Kan je dit samenvatten in één zin?

intrinsieke-motivatie-3.png

7. Sherlock Holmes

Binet heeft veel hintjes, clues in 'De zevende functie van taal' verwerkt. Gespeeld met realiteit en fictie. Zie het interview wat Ellen eerder met ons heeft gedeeld (https://bit.ly/2ZPAMIb).

Het boek zit vol te zitten met symbolische vergelijkingen… (Binet lacht en laat me niet uitspreken)

'Er zijn er zoveel, je kunt ze ongemogelijk allemaal hebben opgespoord haha! Allereerst is het gestructureerd als een James Bond verhaal: je verplaatst je van het ene land naar het andere. Alleen de eindscène refereert weer aan een western. Verder is het uitgangspunt van het boek een verwijzing naar De naam van de roos van Umberto Eco (een geheim document waarvoor mensen een moord bereid te doen). Het deel in Bologna was geïnspireerd op de serie 24. Tijd keert regelmatig terug en al de tijdstippen hebben betekenis. 1942 verwijst naar HhhH, bij middernacht was het 00.07, wat verwijst naar James Bond. Jacques Bayard is vernoemd naar Jack Bauer, de hoofdrolspeler van 24. En, ze hebben allebei dezelfde initialen als James Bond. Zo heeft Simon Herzog dezelfde initialen als Sherlock Holmes hahaha. 

Hierin daagt hij ons als lezer als ware uit om ze allemaal boven water te halen. En wij, enthousiaste en kundige dames uit deze leesclub, gaan deze uitdaging natuurlijk niet uit de weg!

Kortom: welke behalve de door Binet zelf genoemde symbolische vergelijkingen heb jij nog meer ontdekt?

images?q=tbn:ANd9GcS9oE4ZirKVxul2KFf6UdmJERJEN9U5Ju3qTCZ_RmvowQ_DmJqn1Q

6. Logos Club! (LC)

Logus Club wordt meerdere malen genoemd in het boek. Bij in introductie wordt het omschreven als 'Het is mooi, mijn zeugma! Het is fraai, mijn asyndenton! Maar er moet wel een prijs voor worden betaald. Vanavond zult u de prijs van de taal leren kennen. Want ons devies is, en zo zou de wet op aarde ook moeten zijn: niemand praat straffeloos! Bij de Logos Club wordt er neit met woorden betaald, nietwaar, beste mensen?'

.....

'Simon vraagt de oude man wat de spelregels zijn. Hij legt uit dat alle wedstrijden duels zijn, dat er een onderwerp wordt getrokken waarbij het altijd om een gesloten vraag gaat waarop je met nee of ja kunt antwoorden, of om een vraag van het type 'voor of tegen', zodat de twee tegenstanders tegenover elkaar liggende standpunten kunnen innemen. '

Lijkt mij fantastisch als jullie vriendschappelijke duels aangaan! Een beetje discussie op de discussiepagina.

Ik heb 5 onderwerpen/stellingen waaruit jullie kunnen kiezen maar je mag natuurlijk ook je eigen onderwerp / stelling kiezen. Het lijkt me het mooist als iedereen een begin maakt en op ten minste één iemand anders reageert. Wellicht ontstaan er duo's, maar mogen van mij natuurlijk ook trio's, quatro's etc van mij worden. Gaat om het plezier van de discussie.

Stelling 1. Taal is macht.

Stelling 2. Binet is een woordkunstenaar.

Stelling 3. In een fictief verhaal mag de schrijver de waarheid naar zijn hand zetten in de mate die hij goed vindt voor het verhaal.

Stelling 4. Het geschreven woord overtreft het gesproken woord.

Stelling 5. Emoticons zijn een verrijking van de taal. 

depositphotos_13941148-stockillustratie-cartoon-politieke-debat.jpg

5. Personages

Er komen vele personages voorbij in het boek. Eerder in de discussie is reeds opgemerkt dat een lijstje in het boek met 'wie is wie' wel behulpzaam zou zijn geweest.

a. Welke personages spreken jou het meest aan en waarom? Een top 3 (max)

b. Welke personages spreken jou het minst aan en waarom? Een top 3 (max)

c. Welke personages kende je/kon je de naam van plaatsen? In hoeverre zijn ze goed/realistisch/als karikatuur neergezet denk je?

Bonus: Binet heeft gespeeld met de waarheidsgetrouwheid van de personages. De namen zijn van bestaande personen (al dan niet inmiddels overleden) en wat hij hen toedicht in het boek klopt lang niet altijd met de realiteit.

Noem een voorbeeld van een scene/stukje dat volgens jou of juist compleet reeël is neergezet of ver afstaat van de werkelijkheid.

Roland-Barthes-e1462113735437.jpg

4. Het vertelperspectief!

Gigi stipte het al even aan in haar antwoord op de 3e vraag: de verteller spreekt ons als lezer af en toe aan. Ook kijkt hij in de hoofden van de vele personages. 

a. Wat kan jij vertellen over het vertelperspectief? En niet geheel onbelangrijk, hoe heb je dat ervaren?

b. Bepaalde hoofdstukken zijn geschreven vanuit een van de personages. Ik ben benieuwd of ze samen kunnen achterhalen welk hoofdstuk door wie wordt verteld.

Noem 1 of meerdere hoofdstukken die vanuit een personage zijn geschreven. Wie is hier het personage/de verteller en waar merk je dat aan?

Bonus: uitermate knap als we samen het vertelperspectief van alle 99 hoofdstukken kunnen achterhalen > wie is de verteller? (Weet dat ik veel vraag van jullie en eerlijk gezegd vraag ik het ook in de hoop het boek wat beter te kunnen begrijpen #durftoetegeven). Zie deze bonus vooral niet als verplichting hoor dames. Het moet wel leuk blijven. 

Webp.net-resizeimage-18-1.jpg?fit=1210%2C802&ssl=1

Het is halverwege juni. Nu gaan we echt los! :-) Ik weet niet zeker of  iedereen het boek nu uit heeft gelezen maar volgens mij heeft iedereen in ieder geval het 1e deel uit. Daarom een vraag over het 1e deel:

3. Deel I speelt zich af in Parijs. Het is 1980. 

a. Is er veel veranderd ten aanzien van nu? (40 jaar later). Is het beeld wat van Parijs wordt neergezet herkenbaar? Realistisch? Waarom? Passen bijvoorbeeld de vele gigolo's in dat tijdsbeeld of zijn zij meer van alle tijden? Waarom denk je dat?

b. 'Het leven is geen roman. Dat zou u tenminste willen geloven.' Zo zijn de 1e twee zinnen uit 'De zevende functie van taal'. Hoe heb jij de eerste hoofdstukken uit het boek ervaren? 

anwb%3Aw760

2e voorpretvraagje!

We lezen 'De zevende functie van taal'. Een titel die ongetwijfeld associaties oproept.

Waar denk jij aan bij deze titel? Zie je een rijtje met 7 bullets en achter iedere bullet een functie van de taal? Zo ja, wat zijn deze functies volgens jou? Of heb je hele andere associaties? Ik ben benieuwd!

taal2-1.jpg

Hoi dames,

Wat ontzettend leuk dat we weer verder gaan! Deze keer met 'De zevende functie van taal', een boek wat ons warm is aanbevolen en zelfs door een aantal van jullie herlezen gaat worden!

We hebben afgesproken dit weekend te beginnen met lezen en vanaf half juni los te gaan met de vragen. Maar laat je daar vooral niet door weerhouden om alvast gezellig te kletsen hier.

Groetjes, Eveline

Let op: wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.



Reacties op: Leesclubdiscussie - De zevende functie van taal

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Laurent Binet

Laurent Binet

Laurent Binet (1972) is docent Frans aan de Université Vincennes-Saint-Denis. In...