Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie | Tunis

op 10 mei 2024 door

14.06.2024

Ja, lieve dames. Het is zo ver. We hebben het einde gehaald. De laatste vraag van de leesclub. Of nou ja, vragen. Jullie kennen het.

Vraag 10 | Vraag maar raak

Wat voor vraag heb jij nog over het boek wat we hebben gelezen? Leuk als we elkaars vraag willen beantwoorden!

houmt-souk-6599499_1280.jpg

12.06.2024

Alweer de een-na-laatste vraag van de leesclub! 

Vraag 9 | Thema's

9a. Welk thema springt er voor jou uit bij Tunis en waarom?

9b. Welk thema vond je goed/mooi/verrassend uitgewerkt? Toelichting is fijn.

9c. Welk thema bleef voor jou onderbelicht of had beter, breder, met andere invalshoek, uitgewerkt mogen worden? Toelichting is fijn.

eritrea-105081_1280.jpg

10.06.2024

Wederom een regenachtige dag. Gelukkig kunnen we binnen aan de slag met de 8e vraag van deze leesclub!

Vraag 8 | Motieven

8a. Wat is het motief van Fiona volgens jou? Hoe is deze uitgewerkt?

8b. Wat is het motief van Tack volgens jou? Hoe is deze uitgewerkt?

8c. Waarom zou Mohammed M'Hiri gaan glunderen als hij van zijn neef hoort dat Fiona op zoek is naar de waarheid op de moord van Jan Willem Bouman? (bladzijde 141)

8d. Is een ander motief jou opgevallen in dit boek? Leuk als je deze met ons deelt!

tunisia-1004116_1280.jpg

08.06.2024

Op de dag dat een aantal van ons elkaar, voor het eerst sinds jaren, live gaan zien, is het ook alweer tijd voor de 7e vraag.

Vraag 7 | Plausibiliteit

7a. Hoe plausibel is het dan Ben Yaya, als de man die hij is in het boek, asielzoeker is in Nederland? Fijn als je je antwoord onderbouwd.

7b. Op blz. 170 wordt de stad Tabarka omschreven. Geloof jij dat zo'n plek in de echte wereld bestaat? Kan je wellicht zo'n plek vinden en met ons delen?

7c. Op Tabarka voortbordurend, de branches van El Gouta hebben we al eerder kort besproken. Zou het echt? Inclusief het oogluikend toestaan vanuit Europa? (Hoofdstuk 36, bladzijde 222, 223). Waarom zou dat zo zijn en hoe zou dat zijn als jij het voor het zeggen had?

7d. In Tunis wordt de tijdsgeest in Tunesië in 1991 neergezet en hoe Tunesië was ten tijde van het boek (rond 2015). Hoe plausibel vond je dit gedaan? Fijn als je je antwoord onderbouwd. 

7e. Sommigen van jullie hebben aangegeven dit toch een best spannend stukje uit het boek te vinden; de ontsnapping van Fiona uit Tunesië en haar omkleedfestijn. Hoe plausibel is deze scene op een schaal van 1 - 10 en waarom?

Bonus. Stel; jij bent Fiona en je stuit op de afgesloten weg naar Tabarka. Wat zou jij doen? (Hoofdstuk 34)

2a0d775a7608397d6f2da18de347098b.jpg

06.06.2024

Inmiddels weten zelfs de weermensen niet meer wat ze moeten zeggen. Het zonnetje doet zijn best, de wolken zijn echter zo dik dat hij er lang niet altijd doorkomt en als het dan lukt... wind. Nou, hoe kan je als weermens iets positiefs zeggen over dit weer als iedereen snakt naar terrasjesweer ;-) Laten we het dan weer hebben over Tunis. Op de dag van de Europese verkiezingen, leek mij een vraag over Politieke ambities toepasselijk.

Vraag 6 | Politieke ambities

6a. Wat stel jij je voor van een leven als diplomaat in het buitenland? In hoeverre komt dat overeen met wat je in Tunis hebt gelezen? Heeft dat je beeld van het diplomatenleven in het buitenland beïnvloed?

6b. Wat doet dit boek met jouw kijk op:

- Noord-Afrika

- Diplomaten

- Vluchtelingen vanuit (Noord-)Afrika

- Extreem Islamitische Gemeenschap

6c. Tack, de Minister President in Tunis, heeft duidelijk wraakgevoelens. Maak af: De wraak van Tack staat goed in verhouding tot....

Bijvoorbeeld met een bazooka een mug proberen te doden. Joost Klein diskwalificeren na het incident op het EVS. Je kan je lol op!

international-2684768_1280.jpg

04.06.2024 

Het is alweer een paar dagen juni en het lukt de zon maar niet om door de wolken te breken. Koud is het niet echt, ook niet echt weer om lekker buiten te zitten. Dan toch lekker met ons leesclubje aan de slag?

Vraag 5 | Verloop & opbouw

5a. Met name in het begin van het boek komen er vele namen en personages voorbij. Kon je het bijhouden in het begin? Wat deed dit met de toegankelijk van het boek voor jou?

5b. Kan je merken dat de auteur in Tunesië heeft gewoond? Waarom wel of niet?

5c. Er zijn (natuurlijk) diverse ontwikkelingen in het boek. Welke vond je het best uitgewerkt of het spannendste en waarom?

5d. Een hoe doorgewinterde speurder was je toen je het plot las? Waar blijkt dat uit?

img_4209.jpg

02.06.2024 

4 | Personages

4a. Een van mijn persoonlijk favoriete vragen: wat is jouw top 3 personages uit dit boek én wat voor thema heeft jouw top 3?

4b. Wat voor type is Fiona? Omschrijf haar in 5 woorden.

4c. De ontmoeting met Mondher wordt beschreven op bladzijde 194. Hij noemt zichzelf ook wel El Gouta. Hoe vind je zijn bijnaam gekozen? Hoe denk jij over zijn visie vanuit zijn perspectief? En vanuit je eigen perspectief?

4d. Wat voor rol speelt Sam, de broer van Fiona, in dit boek? Hij komt vaker aan bod. Wat als.... hij was blijven leven?

2400x1800a.jpg

Bron: https://nos.nl/artikel/2388036-opnieuw-migranten-verdronken-voor-tunesische-kust

31.05.2024

En we mogen echt los! Deze keer mag je ook verklappen als je wilt, spoilers, want ja... het is alweer de 3e vraag!

3 | Het verhaal komt op stoom

3a. Ben Yaya werd vermoord toen Fiona bij hem op bezoek kwam in de uitzetlocatie in Ter Apel. (H4). Hoe vond je de reactie van Fiona op zijn dood? Fijn als je deze onderbouwt. 

3b. Af en toe wordt er wat Frans door het verhaal geschreven, zoals op bladzijde 29: 'Vous pouvez l' ouvrir, monsieur l' Excellence'. Wat voegt het toe in jouw ogen? 

Kon je vertalen/de context opmaken tijdens het lezen of miste je toch een vertaling?

3c. Waarom dacht jij dat Fiona vind dat haaar het geslaagde leven is ontzegd na de moord op Jan Willem Bouman? Bladzijde 31. 

3d. Het eerste intermezzo - bladzijde 32 - 34, wat dacht je tijdens het lezen?

DbJt_xBXkAAETb7.jpg

27.05.2024

On y va! Onderweg naar Parijs. Morgen alweer 2 jaar getrouwd met de leukste en de liefste.

Nog op weg in Nederland en mooi op tijd om de 2e voorpretvraag.

2 | Hoe Tunis begint

2a. Op pagina 7 en 8 zijn een drietal kaarten weergegeven van Tunesië, Noordoost Afrika en Tunis. Wat voegen deze kaarten voor jou toe?

2b. Op het moment dat Fiona Duijnwyck de achterklep van haar donkergrijze, milieuvriendelijke BMW 325iA Touring dichtgooide, streken op het weilandje aan de overkant twee ooievaars neer. Ze blies een blonde streng uit haar gezicht en tuurde ze na, gehinderd door het lage zonlicht. Op hun rode, stokstijve poten schreden de vogels voorwaarts door het hoge, malse voorjaarsgras, doelloos, alsof ze geen idee hadden waarom ze hier waren geland.

Dit is de openingsparagraaf uit Tunis. Hoe vond je deze om te lezen. Weet je nog welke emotie(s) je onderging toen je deze zinnen las? Zo ja, welke?

2c. Wat voor verwachtingen van Tunis had je na het lezen van het eerste hoofdstuk, en waarom? Zijn deze verwachtingen te koppelen aan gevoelens die je had bij het lezen van het eerste hoofdstuk?

3ba5c624557a91258d973cecae9ec4b8.jpg

24.05.2024

Knipper je met je ogen en is het alweer 24 mei! Tijd vliegt als je het naar je zin hebt.

Alweer tijd voor de 1e voorpretvraag. Dit is eigenlijk de 2e vraag die ik wilde stellen maar... dochterlief ligt te slapen boven en boek ligt op zolder. Wil haar eigenlijk niet wakker maken, dus dan maar wat flexibiliteit in de volgorde ;-)

1e voorpretvraag | Cover

1a. Wat zie jij op de cover van Tunis en wat vind je ervan?

1b. In welk genre zou jij dit boek indelen op basis van de cover?

boekcover.png

10.05.2024

Lieve mensen,

Op deze pagina mogen we helemaal los, inclusief spoilers, over het boek wat we deze keer lezen: Tunis door René van Rijckevorsel. Zou dit boek ons meenemen naar het warme continent in het Zuiden? Dat we ons helemaal wanen in Afrika, de geuren ruiken, de kleuren zien, de taal horen?

Op 24.05.2024 ga ik de eerste voorpretvraag stellen.

Op 27.05.2024 ga ik de tweede voorpretvraag stellen.

Vanaf 31.05.2024 ga ik om de dag discussievragen stellen. Vanaf dan mogen ook de spoilers gedeeld worden. Dat geeft iedereen nog 3 weken om het boek uit te lezen. 

Heel veel leesplezier gewenst!

Eveline

2-3.jpg

The abandoned house of books - Lost in Tunis

Zeker interessant/leuk om even een kijkje te nemen op deze website



Reacties op: Leesclubdiscussie | Tunis

Meer informatie

Gerelateerd

Over

René van Rijckevorsel

René van Rijckevorsel

René van Rijckevorsel (1961, Assen) is auteur en journalist. Hij stu...