Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Maart uit lijstjes

op 09 april 2024 door

We zijn al weer in april maar ik kijk nog even terug naar de afgelopen maand. Maart was een boekige maand, want er was een Boekenweek en ik nam sinds tijden weer eens deel aan een fysieke leesclub. Helaas (ik voel de druk) las ik deze maand minder dan in de eerste twee maanden van het jaar. Daar stond tegenover dat er wel leuke avondjes uit waren naar Pieter Derks en het voorjaarsconcert van de fanfare van mijn zoon waar er een door hem gecomponeerd stuk werd gespeeld. Maar terug naar de boeken en de lijstjes.

Negen boeken las ik deze maand, van alles wat. Hoewel ik, zoals gezegd, minder boeken las dan de vorige twee maanden, loop ik nog zeer goed op schema wat mijn Reading Challenge betreft. Wat echter niet zo goed loopt is het lezen uit eigen kast. Wil ik aan het einde van het jaar 24 boeken gelezen hebben dan moet ik toch wel twee boeken per maand lezen uit mijn eigen kast, maar daar kwam ik deze maand niet aan. Wel zijn er weer zes boeken bij gekomen in mijn boekenkast want het was tenslotte boekenweek en dan moet je toch echt een boek of 1,2,3, of 6 (liever meer, maar ik heb mij ingehouden) kopen.

Hebban Reading Challenge op 90 boeken

Deze maand las ik twee boeken die ook op de shortlist staan van de Libris Literatuurprijs, namelijk Gebied 19 van Esther Gerritsen en Luister van Sacha Bronwasser. Gebied 19 las ik samen met de leesclub. Een bijzonder boek waar genoeg over te discussiëren valt en waar je zeker nog even over blijft nadenken wanneer je het gelezen hebt. Luister is een heel ander boek, leest gemakkelijker en het beviel mij beter dan Gebied 19. Ik word wel steeds nieuwsgieriger naar het winnende boek van de Libris Literatuurprijs. Zelf las ik tot nu drie boeken van die lijst maar heb nog niet een echte winnaar gelezen naar mij idee.

24 in '24 LUEK lijstje

Voor dit lijstje las ik deze maand één boek, namelijk De mannen van Maria van Anneloes Timmerije. Ooit gekocht in de boekhandel in Maastricht waar je toen in de rij moest staan om naar binnen te mogen want het was Corona-tijd. Nu dus gelezen. Wat een interessante vrouw was die Maria en wat een bikkel. Ga er maar aanstaan om verscheept te worden naar Batavia om uitgehuwelijkt te worden aan een wild vreemde. Maar ze hield zich meer dan goed staande. Prima boek om te lezen.

5d9d5ff63508969e6371eddd06de9421.png

de GV100

Voor dit lijstje las ik maar liefst vier boeken. Bob Popcorn van Marancke Rinck was echt een snack tussendoor. Heksenkind van Monica Furlong en het al oude boek De geheime tuin van Frances Hodgson Burnett waren beide mooie leeservaringen. Best leuk zo om door het lezen van deze lijst boeken te ontdekken die je anders nooit zou hebben gelezen. Het mooiste boek van deze vier was toch wel De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp. Het is ontroerend om te lezen hoe de hoofdpersoon toch steeds weer iets positiefs in alles kan blijven zien. Dit boek heeft denk ik niet voor niets recent de Woutertje Pieterse Prijs 2024 gewonnen.

de challenge van het Boek van de Maand 

Een sprongetje in de lucht maakte ik toen bleek dat Yellowface van R.F. Kuang het boek van de maand maart bleek te zijn. Mijn dochter had dit boek al in het Engels gelezen en riep meteen al dat ik dit ook moest lezen. Ik wilde het echter wel in het Nederlands lezen dus ik wachtte met smart op de vertaling en had het boek op mijn lijstje staan om in de Boekenweek aan te schaffen. Nu kwam dit dus mooi samen. Maar wat een leeservaring was dat, in twee dagen uitgelezen en onder de indruk van de inhoud. Zo mogen er wel meer boeken van de maand zijn en ik zou ook geen bezwaar hebben tegen de vertaling van andere boeken van deze schrijfster.

75f9388793d4a1b2af6a91bae89e8ddc.png

Tot slot nog even het lijstje (ik blijf bij de lijstjes) van de boeken die ik met de Boekenweek toegevoegd heb aan mijn boekenkast. Naast het boekweekgeschenk en het boekje Ooievaarsblues van Bart Chabot, kocht ik ook Yellowface van R.F. Kuang, Tosca van Maud Vanhauwaert, Hogere machten van Joost de Vries en Naar zee van Dörte Hansen. 

Voor april staan er ook weer mooie boeken te wachten, onder andere een boek voor de LEWA. Welke boeken wil jij in april nog gaan lezen?



Reacties op: Maart uit lijstjes