Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mei uit lijstjes

op 17 juni 2024 door

Het lijkt wel bijna een gewoonte te worden. Mijn maand overzicht komt niet aan het begin van de volgende maand maar pas in de tweede helft van die maand. Was mijn excuus vorige keer nog de vakantie, deze keer heb ik geen enkel echt excuus behalve dat ik gewoon te laat begonnen ben met het maken van dit artikel. Maar genoeg hierover, ik ga gewoon beginnen met mijn maand Mei uit lijstjes.

De maand mei is altijd de maand dat er gelezen gaat worden voor de Hebban Debuutjury en ook dit jaar was ik weer één van de gelukkigen die mocht meelezen. Geen boeken van mijn lijstjes maar wel weer meetellend voor mijn Reading Challenge. Het leverde drie extra boeken op voor deze maand waar ik natuurlijk nog even niets over mag vertellen. Één boek van de mij toe bedeelde vier boeken voor de lezersjury had ik al gelezen. Naast de 'juryboeken' las ik nog zeven andere boeken waar ik wel iets over mag zeggen. 

Hebban Reading Challenge op 90 boeken

Eind mei heb ik al 51 boeken gelezen van de 90 boeken die ik mij heb voorgenomen om te lezen, dus met 5 maanden op de teller van dit jaar loop ik goed op schema. Hoewel ik mij voorgenomen heb mee te doen aan LUEK 24 in '24  en alle boeken te lezen van de GV100 lees ik nog best vaak boeken die niet op die lijstjes voor komen. Ik kom wat vaker in de bibliotheek om de boeken voor de GV100 te lezen en dan is er altijd wel een boek dat ik toch ook echt nú moet lezen. Zo kwam ik De Tawl van Philip Dröge tegen. Een boek waarin de schrijver vertelt over de geschiedenis van Nederlandstalig New York en New Jersey. In de beschrijving over dit boek staat dat het "een geschiedenisboek, reisgids en road novel in één" is en dat is het zeker. Wie de schrijfstijl van Dröge kent weet dat dit weer genieten is. Na dit boek las ik het boek Het boekwinkelcomplot van Louise Fein. Samen met 15 andere lezers heb ik dit boek voor de leesclub van Hebban gelezen. De leesclub werd met een waardering van 3,3 sterren afgerond. Het eindverslag kun je hier lezen. Tja en wanneer je dan een boek ziet waarbij op de omslag boeken en een kat staan moet deze natuurlijk ook gelezen worden. Zo las ik Boeken, thee & troost van Hika Harada. Het verhaal, dat zich afspeelt in de bekende straat in Tokyo met allemaal tweede handsboekwinkeltjes, was weer een genot om te lezen. Er zijn natuurljk de laatste tijd veel boeken die over boekwinkeltjes gaan en zich in Japan afspelen, het blijft leuk om ze te lezen. Ik krijg er in ieder geval geen genoeg van. Als laatste boek voor het lijste van de Reading Challenge las ik Reykjavík van Katrín Jakobsdóttir en Ragnar Jónasson. Een thriller die zich afspeelt in Reykjavik en vooral gelezen omdat  zo nog even in de vakantiesferen te blijven en vanwege de herkenningspunten.

0c2058d024765621fca24d5f3a194913.png

24 in '24 LUEK lijstje

Al enige tijd stond het boek Heida van Steinunn Sigurdardóttir in mijn boekenkast. Tweedehands aangeschaft omdat de cover mij aantrok en omdat ik ooit nog eens naar Ijsland wilde op vakantie. Toen het plan eind vorig jaar ontstond om hiervoor de mei vakantie te gebruiken was de keuze om dit boek op mijn LUEK lijstje te zetten snel gemaakt. Een mooi boek om te lezen, maar daar wel de aantekening dat het met name mooi is omdat je de omgeving kent en nog weer even terug in Ijsland bent. Zou dat niet het geval zijn geweest dan is het toch een wat minder interessant boek om te lezen, ook al is het door één van de beste schrijvers van Ijsland geschreven en heeft het de Woman's Literature Prize en de Icelandic Booksellers' Prize gewonnen.

de GV100

Twee boeken kon ik deze maand weer van deze lijst afvinken en wel Jij mag alles zijn van Griet op de Beeck en Patroon van Marco Kunst. Het is met name het laatse boek dat veel indruk heeft gemaakt over een heftige gebeurtenis tussen twee beste vrienden en een mysterieus geheim van opa dat veel invloed heeft gehad in de familie. Een boek voor jongeren van 13 jaar met een belangrijke boodschap op het einde. Zeker een aanrader. Ook het boek van Griet op de Beeck heeft een boodschap in zich. De titel zegt het eigenlijk al een beetje. Mooi boek maar de boodschap kwam minder binnen dan bij het boek van Marco Kunst.

db8709a29e44819342e98503501a92c6.png

de challenge van het Boek van de Maand

Deze challenge lag deze maand even stil, geen boek kunnen afvinken die op dit lijstje staat. Volgende maand weer nieuwe kansen en aangezien ik dit verslag halverwege de maand juni maak, weet ik al dat ik mee mag lezen in de leesclub van het Boek van de Maand juni, Wat liefde kan doen van Lotte Kok. Het moet een indrukwekkend boek zijn, dus ik ben benieuwd.

In juni krijg ik ook altijd de vakantie - boeken - kriebels. Welke boeken gaan er mee op vakantie, ja ik ga alweer op vakantie. Ik maak altijd verschillende stappeltjes, vul mij ereader zodat ik echt geen boeken te kort ga krijgen. Weten jullie al welke boeken je mee neemt op vakantie of die je zeker deze zomer wilt lezen?



Reacties op: Mei uit lijstjes

Gerelateerd