Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

A Trilogy of Trilogies (2)

op 25 november 2017 door

Yep, je leest het goed. Robin Hobb heeft met ‘The Farseer Trilogy’, ‘The Tawny Man Trilogy’ en ‘The Fitz and the Fool Trilogy’ al negen boeken gevuld met de lotgevallen van Fitz. Dit jaar heeft zij deze trilogie van trilogieën voltooid en dat is natuurlijk een fenomenale prestatie. Vandaar besteden we vandaag, in het tweede artikel in een reeks van drie, graag aandacht aan: ‘The Tawny Man Trilogy.’

Door Lieke

“Is time the wheel that turns, or the track it leaves behind?” – Robin Hobb (Fool’s Errand)

Lees het eerste artikel uit deze reeks, over ‘The Farseer Trilogy’ hier: A Trilogy of Trilogies (1)

Margaret Astrid Lindholm Ogden begon met schrijven onder de naam Megan Lindholm. Als Lindholm schreef ze vooral kinderboeken en leverde ze bijdragen aan tijdschriften. In de jaren tachtig begon ze met het schrijven van fantasy verhalen. Assassin's Apprentice, het begin van ‘The Farseer Trilogy’, was het eerste boek dat ze onder de naam Robin Hobb schreef. In deze boeken groeit de Fool uit tot een cruciaal personage zonder zijn enigmatische karakter te verliezen. Ook de relatie tussen Fitz en de Fool speelt een belangrijke rol. In ‘The Tawny Man Trilogy’ borduurt Hobb hierop voort.

Net als bij ‘The Farseer Trilogy’ verschenen de boeken in ‘The Tawny Man Trilogy’ snel achter elkaar. Fijn voor fans, want zo hoefden ze niet lang te wachten om door te kunnen lezen. Dat is wel eens anders. (Looking at you, George R.R. Martin!)

Fool’s Errand (2001)

Er is meer dan tien jaar verstreken sinds het einde van ‘The Farseer Trilogy’ en Fitz heeft in die jaren de hele wereld gezien. Hij heeft zijn buik vol van de intriges aan het hof. Daarom trekt hij zich samen met de wolf Nighteyes, waar hij met zijn gave een band mee heeft gesmeed, terug. Een rustig leven is hem echter niet gegund. Binnen no time heeft hij een weesjongen onder zijn hoede. Ook de Fool staat opeens voor zijn deur om te vertellen dat de prins in de problemen zit.

De vorige keer is Fitz bij het dienen van het land vrijwel alles kwijtgeraakt wat hem lief is, dus hij staat in Fool's Errand niet bepaald te springen om opnieuw de koninklijke familie te hulp te schieten. Gelukkig kan de Fool erg overtuigend zijn. Dit zal inmiddels ook wel een cliché zijn – wat niet? – maar ik vind het altijd fijn als de held eigenlijk helemaal geen zin heeft in een avontuur. Vanuit je luie stoel lijkt het natuurlijk razend spannend, maar als je er middenin zit dan wens je waarschijnlijk dat je weer lekker saai binnen aan het lezen bent.

Golden Fool (2002)

De prijs voor het redden van de prins valt Fitz zwaar. Nog steeds herstellende van zijn verlies, besluit hij toch om de prins bij te staan bij het ontwikkelen van zijn gave. Deze gave behelst niet het telepathisch communiceren met dieren, maar met mensen. Hierbij kunnen de gedachten van anderen beïnvloed worden. Een krachtig wapen dat goed gehanteerd moet worden om geen schade te veroorzaken en Fitz is de enige die enigszins weet hoe de gave gebruikt moet worden. Helaas heeft hij zijn eigen gave amper onder controle.

In Golden Fool laat Fitz langzaam weer mensen toe in zijn leven. Duidelijk is dat het niet met al deze nieuwe vrienden en semi-familie goed gaat aflopen. Om de vrede te behouden wordt er namelijk een koninklijk huwelijk geregeld en de bruid stelt als voorwaarde dat er eerst een queeste ondernomen moet worden om een draak te doden.

Fool’s Fate (2003)

De queeste is al een nachtmerrie voordat ze zelfs maar een drakenschub gezien hebben. Volgens voorspellingen zal de Fool sterven bij de onderneming, dus Fitz laat hem achter. De man die Fitz heeft opgeleid tot moordenaar wordt steeds meer bezeten door de gave die Fitz hem heeft aangeleerd. Daarbij probeert een vrouwelijke draak via dromen met Fitz te communiceren. Uiteindelijk blijkt, als ze aankomen op de plek waar de draak gevangen zit in het ijs, dat de lokale bewoners niet zitten te wachten op een vreemde prins die hun legende gaat verslaan.

Achter de schermen is de Fool altijd bezig met het lot van het koninkrijk, de Farseer bloedlijn, het lot van Fitz, maar zelden met zijn eigen lot. In Fool's Fate vindt Fitz dit moeilijk te verkroppen aangezien de Fool hem heel dierbaar is en hij hem niet ook wil verliezen. Als lezer ben je ondertussen ook behoorlijk verknocht aan de Fool en zijn vriendschap met Fitz, dus dit belooft een emotionele afsluiter van ‘The Tawny Man Trilogy’ te zijn!

Lees je ook graag over reluctant heroes? Ken je hier meer voorbeelden van? Deel ze hieronder!

Stay tuned! Volgende week sluiten we deze reeks artikelen af met trilogie nummer drie.

Volg de Readers op Hebban (heel simpel: klik op de 'Volgen' button rechts bovenaan deze pagina. Als die groen wordt dan is je queeste volbracht) en maak binnenkort kans op een gesigneerd exemplaar van het gloednieuwe boek van Lee Child: The Midnight Line.

En volg ons ook op Instagram en Twitter!



Reacties op: A Trilogy of Trilogies (2)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Robin Hobb

Robin Hobb

Robin Hobb (1952) is het pseudoniem voor de Amerikaanse schrijfster Megan Lindho...