Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy Read: A Wrinkle in Time

op 26 april 2018 door

De Amerikaanse schrijfster Madeleine L'Engle schreef in 1962 de succesvolle jeugdroman A Wrinkle in Time. Het boek blijkt een klassieker, die onder andere bekroond werd met the Newbery Medal voor 'de meest vooraanstaande bijdrage aan de Amerikaanse kinderliteratuur'. Het boek is toegevoegd aan een lange lijst met boeken die, door Disney, zijn uitgekozen als basis voor een film. Met de Amerikaanse première op 28 februari 2018, werd de nieuwsgierigheid voor dit boek gewekt. Readers Lieke, Dorien, Demi, Karin en Annemieke lazen samen het boek, dat het eerste deel vormt van het Time - quintet.

Door Lieke, Dorien, Demi, Karin en Annemieke.

"To read A Wrinkle in Time is to join with millions of people around the world, across generations, across decades, who have done just what you are about to do - open the door to an act of love. A pathway through the darkness. A quest for belonging/ A call to action. A step toward bravery. An embrace of self-discovery. An ode to those who are stronger than they know." - regisseur Ava DuVernay

In deze klassieker, die een mix vormt van science fiction en fantasy, maken we kennis met Meg Murry. Sinds haar vader verdwenen is, woont ze samen met haar moeder, de tweeling en een bijzonder broertje genaamd Charles Wallace die haarfijn lijkt aan te voelen wat er in zijn zus en zijn moeder omgaat. Wanneer zij op een donkere, stormachtige avond in de keuken zitten, komt er een buitengewone verschijning op bezoek. Mrs. Whatsit, Mrs. Who en Mrs. Which helpen Meg, Charles Wallace en hun vriend Calvin op weg in de zoektocht naar de vader van Meg met behulp van een 'tesseract' (een rimpel in de tijd). Die brengt hen naar een 'gecontroleerde' samenleving waarin iedereen zich op dezelfde manier lijkt te gedragen. Hier gaat de zoektocht naar Mr. Murry van start. Ze hebben maar één doel, namelijk hem te bevrijden.

Het boek werd in 2003 al omgetoverd tot Canadese TV-film, door regisseur John Kent Harrison en schrijfster Susan Shilliday. Vervolgens besloot Disney in 2016 de handen ineen te slaan. Regisseur Ava DuVernay werkte samen met schrijvers Jennifer Lee en Jeff Stockwell om een verfilming van het boek nieuw leven in te blazen. Voor de hoofdrollen werden een aantal grote namen gecast. Waaronder Oprah Winfrey als Mrs. Which, Reese Whiterspoon als Mrs. Whatsit en Storm Reid als Meg Murry. Met een budget van ruim $100 miljoen, waren de verwachtingen voor de verfilming hooggespannen.

Readers Lieke, Dorien, Demi, Karin en Annemieke lazen het boek dat zich laat kenmerken door hoop en liefde in combinatie met een vleugje magie. Daarnaast zet het een unieke wereld uiteen, met een andere kijk op de mens en zijn manieren van denken. Deze achterliggende thema's zijn op een mooie manier in het boek verweven. Bovendien is het science fiction element op een goede en begrijpelijke manier in het boek uitgewerkt. Hierdoor is het boek geschikt voor kinderen en voor volwassenen.

"Nothing is hopeless; we must hope for everything."

"We look not at the things which are what you would call seen, but at the things which are not seen. For the things which are seen are temporal. But the things which are not seen are eternal."

Voor allemaal geldt dat we de personages, en met name hoofdpersoon Meg, een warm hart toedragen. Een meisje dat zo uit het dagelijkse leven lijkt te komen. Ze is verre van perfect en haar gedrag past uitstekend bij haar leeftijd. Ze loopt tegen de gewone twijfels van het leven aan en kan soms ongeduldig, nukkig of zelfs licht agressief zijn. Tegelijkertijd springt ze eruit door haar lef en dapperheid, die essentieel zijn voor de zoektocht naar haar vader. 

"No, Meg. Don't hope it was a dream. I don't understand it any more than you do, but one thing I've learned is that you don't have to understand things for them to be."

Het boek zelf is het eerste deel van een reeks van vijf boeken, maar tegelijk ook een goed afgerond verhaal. De Readers zijn het er unaniem over eens dat het vrij kort is en snel voorbij gaat. Iets wat te verklaren is doordat het boek van oorsprong een kinderboek is. Ze missen echter de uitwerking van bepaalde elementen, bijvoorbeeld de magie. Bovendien bevat het boek bijbelse verwijzingen die niet door alle lezers als even prettig werden ervaren.

Over de aantrekkingskracht van het quintet en over de personages zijn de meningen verdeeld. Het boek heeft een duidelijk einde en leent zich er prima voor om als losstaand boek te lezen. Readers Dorien en Lieke verwachten daardoor niet dat ze de overige delen zullen gaan lezen. Demi, Karin en Annemieke staan zeker open voor de vervolgdelen, zonder dat ze de overige titels gelijk boven aan hun TBR-lijst plaatsen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de film. Ook daar lopen de meningen uiteen. Lieke geeft aan niet direct warm te lopen voor de film omdat ze zich wel afvraagt hoe bepaalde elementen in de film verwerkt zijn, maar tegelijkertijd niet zo nieuwsgierig is geworden dat ze de film daarom ook wil of moet gaan zien. Demi en Annemieke twijfelen: ze vragen zich af of de film niet een te hoog Disney gehalte heeft gekregen en mede daardoor te weinig te bieden heeft. Dorien en Karin kijken wel uit naar de film en de wijze waarop bepaalde elementen hierin verwerkt zijn. 

Helaas zullen we nog even op de film moeten wachten. De tegenvallende kritieken en bezoekersaantallen in Amerika zorgden ervoor de film niet het beoogde succes werd. In maart werd daarom besloten de film niet in de Nederlandse bioscopen uit te brengen. Wie de film wil zien, zal moeten wachten op de DVD release deze zomer.

Heb jij A Wrinkle in Time (en de rest van het quintet) gelezen? Heeft het boek je nieuwsgierigheid voor de film gewekt, of juist niet?



Reacties op: Buddy Read: A Wrinkle in Time

Meer informatie

Gerelateerd

Over