Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Best Books of 2017 (2)

op 23 januari 2018 door

Vorig jaar hebben de Readers een hoop boeken verslonden, zoals je hier kunt lezen. Maar – tijd voor een duivels dilemma! - wat is nou het mooiste, grappigste, ontroerendste, gaafste boek dat ze in 2017 gelezen hebben? Na een aantal slapeloze nachten komen Demi, Lieke en Onno met een antwoord!

Demi: Circe – Madeline Miller

Soms denk je een heel jaar lang al je favoriete boek van dat jaar te hebben gevonden. Af en toe komt het echter voor dat je nog in de laatste week van het jaar een boek voor je krijgt dat wel op nummer 1 gezet móet worden. Dat boek was voor mij Circe van Madeline Miller. Ik las het voor de leesclub op Hebban. Dit boek gaat over de mythologische figuur Circe die wordt verbannen naar een eiland door haar eigen vader en daar een eeuwigheid in eenzaamheid zal moeten doorbrengen. Circe heeft magische krachten en staat bekend als de allereerste heks ooit. Ze kan wilde dieren temmen en mensen veranderen in goden. Maar wat speciaal is aan Circe is dat ze ondanks haar onsterfelijkheid en enorme kracht juist zo enorm menselijk is. Al vanaf haar geboorte is duidelijk dat ze anders is dan andere goden, met een menselijke stem en een empathie voor iedereen om haar heen. Gecombineerd met de beeldende, haast poëtische stijl waarin het boek geschreven is en de talloze mythes die verweven zijn in het verhaal is dit boek een heel bijzondere die je bij zal blijven. Pas wel op: dit boek zal een drang opwekken om nóg meer over mythologie te willen lezen!

Challenge Categorieën: #5 (boek uit de leesclub Hall of Fame) #16 (boek dat in 2018 is verschenen) #24 (historische roman) #34 (boek met een naam in de titel) #36 (hervertelling van een sprookje of legende) #40 (boek dat zich afspeelt op een eiland) #43 (boek waarin religie een rol speelt)

Lieke: The Power – Naomi Alderman

Boeken slagen er regelmatig in mij te verrassen. Dat komt doordat ik vaak afga op een mooie cover of een interessante titel zonder iets van de inhoud te weten. Dat was ook het geval bij The Power van Naomi Alderman. Toen ik meedeed met de Hebban winactie in ruil voor een recensie, wist ik werkelijk niets van het boek behalve dat het Engelstalig was en dat de cover i.c.m. de titel een beetje een totalitair regime, 1984-gevoel bij me opriep. Er staat altijd hele handige informatie bij zo’n winactie, maar ik wil voor het lezen zo min mogelijk weten van een boek, dus die info lees ik zelden. Foei!

Een tijdje later kreeg ik een dikke envelop met een roze Hebban label thuis en daarin zat het boek. Ik sloeg aan het lezen en werd meteen voor een raadsel gezet. Een man en een vrouw communiceren over een boek dat de man geschreven heeft, maar de dynamiek tussen hen klopt niet. De man is overdreven beleefd en een tikkeltje aarzelend, terwijl de vrouw ongelofelijk zelfverzekerd en ietwat neerbuigend op de man reageert. Langzaam wordt duidelijk waarom de machtsverhoudingen omgekeerd zijn.

Ik ga hier niet te veel onthullen, want als je onbevangen aan dit boek begint dan is de leeservaring volgens mij nog een graadje gaver. Voor mensen die geen boodschap hebben aan blind in een boek stappen: hier lees je mijn recensie. The Power bevat literaire elementen, is overgoten met een heerlijke scifi saus en leest als een thriller. Voor ieder wat wils!

Challenge Categorieën: #13 (in 2017 bekroond boek) #23 (boek dat een verhaal in een verhaal is) #25 (boek met #diversiteit) #29 (boek dat zich afspeelt in een oorlog) #32 (what if boek) #43 (boek waarin religie een rol speelt) #45 (boek dat zich afspeelt in meerdere tijden)

Onno: Exit West - Mohsin Hamid 

Voor mij is Exit West van Mohsin Hamid het beste boek van 2017. Het was één van de genomineerden voor de Man Booker Prize 2017. Voordat ik aan het boek begon, had ik enige twijfels over of ik dit boek wel zou gaan lezen. Ik was eerder begonnen aan de bestseller en latere winnaar van de 2017 Pulitzer Prize for Fiction The Underground Railroad van Colson Whitehead, maar dat boek heb ik niet uitgelezen. Exit West werd voor mij een openbaring.

Het boek gaat over Saeed, de zoon van een professor, en Nadia. Zij woont op zichzelf en werkt bij een verzekeringsmaatschappij. Ze wonen in een niet nader genoemde stad in het Midden-Oosten. Saeed is gelovig, waardoor gemeenschap voor het huwelijk niet is toegestaan; Nadia is niet gelovig. Ze bidt zelfs niet, maar draagt om geen problemen te krijgen wel zwarte kleding tot op de grond.

Saeed en Nadia ontmoeten elkaar op een avond in een klas waar ze een cursus product branding volgen. Ze worden verliefd. Militanten ontketenen een burgeroorlog. Homo's worden vervolgd. Veel mensen vluchten. Ook het stel besluit alles achter te laten, nadat Saeeds moeder vermoord is en de rebellen op zoek zijn naar ongelovigen. Ze beginnen een reis die hen via Mykonos en Londen naar San Francisco zal brengen. Het verhaal speelt zich dus af in verschillende landen, waarbij het tweetal via ‘mysterieuze deuren’ van de ene locatie naar de andere komt. Het verhaal beslaat een periode van meer dan vijftig jaar.

Hamid weet boeiend en aangrijpend te schrijven. Hij creëert zinnen die een pagina lang kunnen zijn (met veel komma's dus), maar die desondanks heel plezierig lezen. En ook al is de inhoud soms erg triest, Exit West blijft aanstekelijk om te lezen.

Challenge Categorieën: #25 (boek met #diversiteit) #29 (boek dat zich afspeelt in een oorlog) #32 (what if boek) #43 (boek waarin religie een rol speelt)

Honourable mentions:

Lieke: “In 2017 heb ik heel veel fantastische boeken gelezen, waaronder The Grandmothers van Doris Lessing, Arcadia van Lauren Groff, The Beach van Alex Garland en The Help van Kathryn Stockett. Ook de boeken die ik uitzocht voor de Wat lazen de Readers artikelen uit september en oktober verdienen het om hier nogmaals genoemd te worden, want The Signature of All Things van Elizabeth Gilbert, The Cuckoo's Calling van Robert Galbraith, The Blade Itself van Joe Abercrombie, Music & Silence van Rose Tremain en The Ocean at the End of the Lane van Neil Gaiman (Halloween buddy-read) hebben me heel veel leesplezier verschaft.”

Onno: “Verder vind ik Dear Martin van Nic Stone (recensie), The Hate U Give van Angie Thomas (YA Mustreads) en Into the Water van Paula Hawkins tot de beste boeken van 2017 behoren.”

Wat zijn jouw favoriete boeken van 2017?



Reacties op: Best Books of 2017 (2)

Meer informatie

Gerelateerd