Black History Month
Black History Month is ook wel bekend als African- American History Month. Jaarlijks worden in februari de stuwende krachten en belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de Afrikaanse diaspora herdacht. Hoewel het voornamelijk in Amerika en Canada bekend is, zijn er toch steeds meer landen die deze maand ook vieren. In 2000 deed het haar intrede in Nederland, al wordt het hier slechts op kleine schaal gevierd.
Door: Onno & Yvonne
Bij Hebban draait het natuurlijk om boeken en daarom besloten wij de Black History Month op deze manier te bespreken. Er zijn tal van auteurs die de geschiedenis van Afro-Amerikanen in hun boeken hebben verwerkt en wij geven jullie enkele tips.
The Color Purple, Alice Walker (1982)
- vertaald als De Kleur Paars
Als jong meisje werd Celié misbruikt door haar vader en toen ze trouwde werd het er niet beter op. Haar partner was wreed en maakte haar leven ondraaglijk. The Color Purple vertelt het levensverhaal van Celié. Ze doet verwoede pogingen haar zusje te beschermen. Haar zusje leert haar lezen en schrijven en zo worden brieven erg belangrijk in het boek.
'Time moves slowly, but passes quickly.'
Het speelt zich af in de jaren '30 van Amerika en Alice Walker bespreekt heftige thema's. De schrijfstijl is erg bijzonder, omdat er brieven geschreven worden door iemand die nauwelijks kan lezen en schrijven. Oprah Winfrey raadt dit boek aan iedereen aan, maar het schijnt wel een gevalletje 'Love it or Hate it' te zijn. Wat vond jij van het boek?
The Hate U Give, Angie Thomas (2017)
- vertaald als The Hate U Give
Starr is een jonge, zwarte, meid van 16 jaar oud. Op een dag is ze op een feestje in haar buurt, de getto. Als er een schietpartij plaatsvindt, vlucht ze met haar beste vriend Khalil weg van het feest. Onderweg worden ze aangehouden door een politieagent, die Khalil doodschiet. The Hate U Give vertelt het verhaal van Starr: de worstelingen, het onbegrip, het leven in de getto en veel, veel meer.
'What's the point of having a voice if you're gonna be silent in those moments you shouldn't be?'
Angie Thomas haalde met haar debuut verschillende prijzen binnen en kwam direct terecht op de Young Adult Best-seller List. Het is een goed boek voor jongeren om meer informatie te krijgen over het leven in een 'black neighborhood'. De gedachtegang van de personages zijn uitmuntend verwoord en zetten je als lezer aan het denken.
On the Come Up, Angie Thomas (2019)
- komt in maart uit als Niet Te Stoppen
Het tweede boek van Angie Thomas trok flink wat publiciteit naar zich toe. Zou het net zo goed zijn als haar debuut, The Hate U Give?
De zestienjarige Bri heeft als droom om de grootste rapper van de wereld te worden. Haar vader is op dat gebied een echte legende, dus het zal flink wat moeite kosten om in zijn voetsporen te treden. Wanneer de moeder van Bri wordt ontslagen op het werk, lijkt haar droom vervlogen. Ze moeten als gezin zien te overleven, maar Bri vult haar rapteksten met al haar frustraties.
'There's only so much you can take being described as somebody you're not.'
Momenteel loopt er een leesclub van dit boek. De deelnemers zijn ondertussen bekend en de boeken druppelen binnen. Als je mee wil doen met een eigen exemplaar, is het de perfecte kans om nog aan te haken in het café!
Dear Martin, Nic Stone (2017)
- vertaald als Wat zou Martin doen?
De 17-jarige Jus McAllister zit op de exclusieve privéschool Braselton Prep met voornamelijk blanke leerlingen. Hij zit in het debatteam, heeft prima cijfers en wil naar Yale. Op een dag wordt Jus ten onrechte door politie-agent Castillo gearresteerd als hij zijn dronken ex-vriendin probeert in haar auto te zetten om haar naar huis te brengen. De moeder van Sarah-Jane Friedman die advocate is, weet Jus snel vrij te krijgen. Jus realiseert zich dat na de schietpartijen door agenten op onschuldige zwarte tieners dit opnieuw een geval van discriminatie van een zwarte burger is. Het inspireert hem na te denken over de nalatenschap van Martin Luther King en hij schrijft een eerste brief aan Dear Martin onder het motto: Wat zou Martin doen? Hij hoopt hiermee dat dit hem kan helpen omgaan met angst en verwarring. Allerlei verwikkelingen volgen. Ze leiden tot nog een tiental brieven aan “Dear Martin”.
Dear Martin gaat over raciale ongelijkheid en politiegeweld vanuit een tienerperspectief.
Twelve Years a Slave, Solomon Northup
- vertaald als Twaalf Jaar Slaaf
Twelve Years a Slave vertelt het waargebeurde verhaal van Solomon Northup, een vrij man die gelukkig is met zijn gezin tot hij in 1841 wordt ontvoerd, doorverkocht als slaaf en vervolgens 12 jaar lang als slaaf in het Zuiden werkt. Hij vertelt openhartig over zijn ontvoering, maar ook over de tijd erna en welk werk bij welke "meesters" hij heeft gehad. Wat er in zijn gedachten om ging en wat voor zaken er speelden op de plantages...
'And what difference is there in the color of the soul?'
Long Way Down, Jason Reynolds (2017)
- vertaald als 67 seconden
Long Way Down van Jason Reynolds is in vrije versvorm geschreven en gaat over de vijftienjarige Will die zijn vermoorde grote broer Shawn wil wreken. Will gaat op zoek naar de moordenaar van zijn broer en bevindt zich in de lift van het gebouw waar de moordenaar zou moeten zijn. Will heeft van huis uit regels mee gekregen:
- Crying - Don’t. No matter what. Don’t.
- Snitching - Don’t. No matter what. Don’t.
- Revenge - Do. No matter what. Do.
Will is dus uit op wraak, waarbij hij weet dat in de kringen waarin hij verkeert hij hetzelfde lot zal ondergaan als hij toeslaat. Wanneer hij de lift naar beneden neemt met het pistool van zijn broer in de tailleband van zijn spijkerbroek, stopt de lift op elke etage. Elke keer als de liftdeur open gaat, stapt er bij Will een geest de lift in. Het zijn allemaal slachtoffers van vuurwapengeweld die Will uit zijn jonge verleden kent. Als de lift naar beneden gaat, vertellen de geesten wat er gebeurd is en vragen ze aan Will of hij echt gaat doen wat hij van plan is.
Dit verhaal is gebaseerd op een ware gebeurtenis. Toen Reynolds 19 jaar was, kreeg hij om twee uur 's ochtends een telefoontje, waarin hem verteld werd dat een van hun beste vrienden vermoord was. Die dag was hij met zijn andere vrienden bij de moeder van zijn vermoorde vriend. Ze waren woedend en uit op wraak, maar de moeder overtuigde hen dit niet te doen, omdat ze een andere moeder niet in dezelfde situatie wilden brengen als zij nu zat. De lezer ervaart de angst en het verdriet van hoofdpersoon Will. Hij is boos om wat er gebeurd is, maar tegelijk ook droevig. Reynolds heeft bewust het verhaal zich in een lift laten afspelen om daarmee te benadrukken dat de hoofdpersoon gevangen zit in zijn eigen ellende. Op deze manier brengt hij tot uiting hoe het voelt om getraumatiseerd te zijn.
Welk boek spreekt jou het meest aan? Of heb je misschien andere tips om in het kader van de Black History Month te lezen?