Boekenweek van Jongeren: De genomineerden
Het zal je vast niet ontgaan zijn: deze week is het de Boekenweek van Jongeren! In totaal zijn er tien boeken genomineerd, dit jaar gekozen door een nieuwe jongerenjury. In dit artikel worden de vijf boeken in de categorie ‘vertaald’ besproken.
Door: Karin
Stilte heeft een eigen stem – Ruta Sepetys
Dit boek speelt zich af in 1957 in Madrid. De rijke Daniel is met zijn ouders in Spanje en door zijn liefde voor fotografie ontmoet hij de Spaanse Ana. Hij ontdekt meer over het Spanje dat jarenlang gebukt gaat onder angst en armoede. Daniel en Ana worden verliefd maar raken betrokken bij een geheim dat hun beiden in gevaar kan brengen.
Oordeel: Ik was echt onder de indruk van Stilte heeft een eigen stem! Ik dacht eerst dat het verhaal alleen vanuit Daniels perspectief zou zijn, maar de toevoeging van Ana, Ana’s nichtje Puri, Ana’s zus Julia, Ana’s broer Rafa is zo goed gekozen. Zo zie je verschillende invalshoeken en krijgt het verhaal nog meer diepgang. Een bijzondere en aangrijpende YA dat zich afspeelt tijdens een interessante historische tijd.
Dit is de winnaar! Vrijdag is bekendgemaakt dat Stilte heeft een eigen stem de prijs heeft gewonnen. Ik vind het helemaal terecht en zou het je echt aanbevelen.
De ballade van slangen en zangvogels – Suzanne Collins
President Snow is in de Hunger Games een keiharde man, maar was hij altijd zo? In De ballade van slangen en zangvogels lezen we over hem als tiener. De achttienjarige Corialonus Snow bereidt zich voor op zijn kans op roem en succes als mentor in de spelen. Hij moet zijn ooit zo machtige familie weer succes brengen. Hij krijgt de opdracht om de vrouwelijke tribuut uit district 12 te begeleiden. Hij leert zijn tribuut steeds beter kennen en leeft met haar mee. Wat gaat hij kiezen: blijft hij de regels volgen of doet hij wat nodig is om te overleven…
Oordeel: Ik vond het heel leuk om weer terug in de wereld van The Hunger Games te zijn. Het boek is wel een dikke pil en af en toe vond ik het wat langdradig worden. Ik miste toch nog iets meer spanning en twists. Bij mij had het lezen van dit boek vooral als effect dat ik de ‘Hunger Games’-trilogie heel graag opnieuw wilde lezen. Dat heb ik nog niet gedaan want so many books, so little time…
Erebos Ontwaakt - Ursula Poznanski
Erebos is een game die controle over levens krijgt. Hij is overal en laat zijn gebruikers spelen om alles wat voor jou van belang is: je baan, je studie, je vriendin en je leven.
Hoofdpersoon Nick klikt de rode E aan op zijn display en schrikt: Erebos heeft hem teruggevonden!
Oordeel: Sorry, dit is het enige boek van de genomineerden dat ik nog niet gelezen heb. Het is een tweede deel, deel 1 Erebos kwam in 2010 uit. Auteur Poznanski wilde heel lang niet aan een vervolg beginnen maar kon het verhaal toch niet helemaal loslaten. Het plot klinkt intrigerend en de beoordelingen op Hebban zijn tot nu toe positief met 4 sterren gemiddeld!
Rosie hartje Jack – Mel Darbon
Dit boek gaat over de zestienjarige Rose, die het syndroom van Down heeft. Rosie houdt van Jack en hij van haar. Maar als ze hem kwijtraakt wil ze hem zoeken. Ze rent weg van huis maar het sneeuwt en er rijden bijna geen treinen. Redt ze zichzelf wel in haar eentje?
Oordeel: Wat een lief boek! Ik las dit boek een tijdje terug en was erg onder de indruk. Op een gegeven moment als Rose onderweg is werd het allemaal zo spannend dat ik het boek onder geen enkel beding wilde wegleggen. Zij ziet niet veel gevaar maar de lezer wel. Rose is een geweldig karakter, ze is zo vastberaden en positief en haar relatie met Jack is ongelooflijk lief. Ze steunen en helpen elkaar enorm.
Rosie hartje Jack is een lief verhaal over onafhankelijkheid en vooral het belang van liefde.
Op het geniale af - Benedict Wells
De slimme Francis Dean komt erachter dat hij geboren is dankzij een absurd experiment waaraan zijn moeder achttien jaar geleden deelnam. Zijn vader is een genie en Francis wil hem graag ontmoeten. Samen met zijn excentrieke beste vriend Grover en de onvoorspelbare Anne-May gaat hij op roadtrip om zijn vader te vinden.
Oordeel: Ik vind het vaak leuk om te lezen over een roadtrip met verschillende personages maar ik vond dit boek iets minder. Ik had het gevoel minder de personages echt te kunnen doorgronden en vond sommige acties van hun raar. Daardoor leefde ik minder met ze mee. Naar het einde toe werd het verhaal wel pakkender en het verhaal is zeker een ontdekkingsreis te noemen.
Wat een leuke en gevarieerde boeken! Heb jij een van deze boeken gelezen of ben je van plan een te lezen?
Benieuwd naar de andere nominaties? De genomineerden in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig vind je hier.