Buddyread: Spin the Dawn
Spin the Dawn van Elizabeth Lim is het eerste deel van de Blood of Stars duologie. Het boek wordt omschreven als Mulan meets Project Runway, wat meteen verklaart wordt in de flaptekst van het boek. Het gaat over een meisje, Maia, dat als man verkleed meedoet aan een competitie om de kleermaker van de keizer te worden. Er steekt echter nog veel meer achter dit verhaal, en daar gaan we het hieronder over hebben samen met onze mening over het boek.
Door: Karin & Demi
Vormgeving
Karin: De cover van dit boek is echt heel erg mooi en sprak me direct aan. Die verschillende blauwe kleuren en dan die mooie gele draad zijn mooi contrasterend. De cover is helemaal passend bij het verhaal. Erg knap ontworpen!
Demi: Je mag een boek niet beoordelen aan de kaft, maar voor mij zijn covers desondanks toch heel belangrijk. Een cover moet me meteen aanspreken, anders pak ik het misschien niet eens op in de winkel. De cover van dit boek is echt prachtig en heel dynamisch. Het past goed bij het verhaal en nodigt uit om het te gaan lezen.
Plot
Karin: Een mix tussen Project Runway en Mulan, dat vond ik zo leuk klinken. Het eerste gedeelte van het boek draait zeker om Maia’s ambitie om kleermaker voor de keizer te worden. Maar de verkiezing is slechts een klein deel van een groter plot. Na de verkiezing, die vrij snel is afgelopen, zijn er nog veel grotere avonturen die Maia aangaat.
‘My heart was for becoming a tailor: I learned to thread needles before I could walk, to make a line of perfect stitches before I could talk. I loved my needlework and was happy learning Baba’s trade instead of going out with my brothers.’
Demi: De flaptekst misleidt inderdaad wel een beetje: het boek gaat over veel meer dan de wedstrijd, en als je het boek puur daarvoor leest kan je wel eens teleurgesteld worden door de tweede helft van het boek. Net als Karin vond ik het jammer dat de wedstrijd er een beetje doorheen werd gejast. Het voelt een beetje alsof het échte boek pas na de wedstrijd begon en dat het daarom allemaal zo snel moest gaan. Gelukkig sprak het tweede deel van het boek mij ook aan en kon ik het aan de ene kant wel waarderen dat het boek mij verraste.
Personages
Karin: De ambitie van Maia vond ik heel leuk om te lezen. Deze keer geen huurmoordenaar of spion maar een kleermaakster! Haar familie is heel belangrijk voor haar en ze wil hun helpen door de kledingmaakster van de keizer te worden.
‘One woven with the laughter of the sun,’ I whispered. ‘Another embroidered with the tears of the moon, and lastly, one painted with the blood of the stars.’
Demi: Dat vond ik ook wel eens een leuke twist! Niet iemand die getraind is met een zwaard, maar met een naald. Maia was een fijn hoofdpersonage en haar beweegredenen waren duidelijk en logisch. Er is nog maar één ander personage waar we meer over te weten komen en die we in het boek door de ogen van Maia volgen, en die vond ik heel tof. Meer daarover zal ik niet verklappen.
Thema’s
- Magie
Karin: Maia heeft zelf het naaien geleerd, door hard werken en toewijding. Maar als ze de opdracht krijgt drie mythische jurken te naaien heeft ze ook een vleugje magie nodig.
Demi: Voor een groot deel tijdens de eerste helft van het boek zag ik de magie nog niet echt terugkomen. Het is vrij subtiel in het verhaal verweven, en het is niet zo dat er met toverstokken wordt gezwaaid of iets dergelijks. Magie werd dus zuinig gebruik van gemaakt, maar wanneer het wél ten tonele verscheen had het altijd iets met de plot te maken.
- Familie
Karin: Maia wil haar familie’s eer herstellen en daarom wil ze de wedstrijd winnen. Natuurlijk speelt ook mee dat ze zichzelf wil bewijzen als goede naaister, aangezien vrouwen eigenlijk niet professioneel kledingmaker mogen werken.
Demi: Boven romantische en vriendschappelijke relaties vind ik familiale relaties altijd het belangrijkste in boeken. Of het nu je familie door bloed is of de familie die je als het ware hebt gekozen, die relaties zijn voor mij bijna altijd het leukst om over te lezen. Maia heeft een sterke band met haar familie en ze wil voor ze zorgen, maar doordat ze een vrouw is zijn de opties niet bepaald toereikend. Dat is de reden dat ze als haar broer vermomd naar het hof gaat om haar familie te onderhouden - en inderdaad om zichzelf te bewijzen.
Schrijfstijl
Karin: Elizabeth Lim heeft een hele toegankelijke schrijfstijl. Zeker de omschrijving van hoe Maia de opdrachten aanpakt vond ik heel mooi. Hoe ze de shawl maakt of de prachtige jurken, dat was heel beeldend beschreven. Ik heb mede door de prettige schrijfstijl het boek in 1 middag uitgelezen.
‘Seize the wind,’ I whispered. ‘Don’t become the kite that never flies.’
Demi: Ik kon mij ook wel vinden in de schrijfstijl. Ik weet zelf niet veel van stoffen en eigenlijk alles wat met mode en kleermakerij te maken heeft, maar toch kon ik me de beschrijvingen van de kleding die werden gemaakt toch nog redelijk goed voor me zien. Ik las de helft van dit boek ook in één middag uit toen ik er eenmaal goed in zat. Lim slaagt erin om de omgevingen waarin Maia terecht komt heel goed te omschrijven, al is het tempo hier en daar misschien net iets te hoog, maar niet storend.
Verwachtingen (uitgekomen of niet?)
Karin: Ik had verwacht dat de wedstrijd om kledingmaker te worden het hele boek zou innemen. Maar na 150 pagina’s was dat al besloten. Daarna lag de focus meer op liefde dan echt Maia’s ambities. Dat liefde zo’n grote rol in het verhaal speelde vond ik een beetje jammer. Ik had graag meer gelezen over het proces van de wedstrijd en de ambacht zelf. Het feit dat de liefde eigenlijk niet kan door de omstandigheden en hoe daar dan twijfelend over gedaan wordt vond ik een beetje irritant.
Demi: Ik had dezelfde verwachtingen als Karin. Door de flaptekst ga je ervan uit dat de wedstrijd om de kleermaker van de keizer te worden het hele boek in beslag neemt. Meestal laat een flaptekst wel doorschemeren als er nog meer achter de initiële plot schuilt, maar hier was het dus een complete verrassing. Zulke verrassingen kunnen heel verkeerd uitpakken, maar bij dit boek vond ik het niet erg. Dat er liefde zit in een boek als dit is onvermijdelijk, maar ik had niet verwacht dat het zo’n grote ruimte in zou nemen en eigenlijk de focus van het boek zou worden. Ik hou normaal niet zoveel van romantiek en helemaal als het een ‘onmogelijke’ liefde is zoals Karin al zei, maar toch heeft de relatie in dit boek mij in weten te palmen. Ook de gebeurtenissen in de tweede helft van het boek vond ik heel leuk en interessant om over te lezen. Vooral omdat ik totaal niet wist wat ik kon verwachten.
Eindoordeel met sterren
Karin: Spin the Dawn heeft een leuk insteek maar na 150 pagina’s verschoof de focus van het verhaal wel veel. Mijn voorkeur gaat naar het eerste gedeelte van het boek waar liefde nog niet zo’n aanwezige rol speelde. Wat ik heel mooi vond aan het verhaal waren de verschillende invloeden van sprookjes en mythes en hoe die verwerkt zijn in dit grotere avontuurlijke verhaal. Van mij krijgt Spin the Dawn drie sterren.
Demi: Spin the Dawn is een heel fijn boek met een originele insteek in de Mulan legende, maar feit blijft dat deze insteek grotendeels al wordt weggezet bijna vóór het boek goed en wel is begonnen. Deze feit en de tweede helft van het boek zullen daardoor hit-or-miss zijn voor lezers, maar dankzij Lims fijne schrijfstijl en mooie beschrijvingen en sympathieke personages blijft de lezer toch geboeid door het boek. Ook ik kon de diversiteit aan mythes, sprookjes en personages waarderen in dit boek, en omdat ik er van heb genoten krijgt het van mij vier sterren.
Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek of heb je het al gelezen? Laat het ons hieronder weten!