Buddyread: The Chain
The Chain van Adrian McKinty is gebaseerd op het concept van een kettingbrief waar je niet meer vanaf komt zodra je er eenmaal aan begint. Alleen deze keer moet je geen brief versturen, maar een kind ontvoeren om je eigen kind te redden. Waar zou jij toe in staat zijn?
Door: Demi, Onno en Yvonne
The Chain van Adrian McKinty begint met een telefoontje met de mededeling dat de dochter van Rachel ontvoerd is. De enige manier ervoor om te zorgen dat Kylie vrij wordt gelaten: losgeld betalen en het kind van iemand anders ontvoeren. Net als de moeder heeft gedaan die Rachel dit vertelt via de telefoon. En de volgende ouder moet dan ook weer een kind ontvoeren en zo voorts. Als iemand in de keten weigert dan sterven de kinderen. Welkom bij de kettingbrief from hell!
Wat vind je van de schrijfstijl?
Onno: The Chain is een thriller met veel actie. McKinty gebruikt in het algemeen weinig woorden en korte zinnen om de actie erin te houden. Dit past bij het verhaal. Aan het eind van het verhaal gaat hij zinnen van één woord gebruiken. Het wordt dan staccatostijl, iets wat me niet aanspreekt; het komt over of hij zich er snel van af wil maken (zoals ook met de ontknoping het geval is).
Yvonne: Ik zit in een ontzettende tweestrijd. Het voelt namelijk alsof het boek door twee verschillende auteurs is geschreven. Het eerste deel is beschrijvend en interessant en geeft de innerlijke strijd van personages goed weer. Het tweede deel zit echter ineens vol actie en geweld en doordat er gewoon geen balans tussen deze twee delen is, wordt het gehele eerste deel tenietgedaan. De weg die de auteur ineens inslaat, slaat gewoon echt nergens op.
Demi: Ik had hetzelfde als Onno en Yvonne: het boek is haast in tweeën gedeeld wanneer je kijkt naar de schrijfstijl en wat er in de plot gebeurt. Het eerste gedeelte is spannend en je krijgt wat de achterflap belooft. Dan breekt het tweede gedeelte aan en zakt de spanning weg. Het wordt vrij voorspelbaar en zelfs bijna melodramatisch in de ontknoping.
Welk personage spreekt je het meest aan en waarom?
Onno: Mijn favoriete personage is Kylie. Ze is onvoorstelbaar dapper; komt voor een elfjarige heel volwassen over en ze heeft een betere moraal dan haar moeder.
Yvonne: Ook hier is Kylie favoriet. De jonge meid zit opgesloten in een kelder en verzint van alles om daar maar uit te kunnen komen. Wat Onno zegt: ze is onvoorstelbaar dapper. Maar niet alleen haar tijd in de kelder maakt indruk; ook de tijd na haar opsluiting is een belangrijke ontwikkeling die ze moet zien te doorstaan en omdat dit bij haar het best is uitgewerkt, wekt dat bij mij ook het meest aan emoties op.
Demi: Voor mij sprong er niet echt een personage uit. Kylie is inderdaad een van de sympathiekere personages en heel dapper. Ze wacht niet af of ze wel gered wordt en probeert het heft in eigen handen te nemen. Rachel is het hoofdpersonage, maar door de enorme druk op haar schouders en de verschrikkelijke dingen die ze moet doen, kan ze soms erg akelig zijn. Maar gezien de situatie is dat heel goed te begrijpen.
Wat vonden jullie van het concept van The Chain?
Demi: Het sprak mij heel erg aan dat het concept van een kettingbrief werd gebruikt bij deze thriller, maar dan in het extreme. Het duizelde me een beetje toen ik ging nadenken hoeveel mensen wel niet bij The Chain betrokken moeten zijn geweest - en dat allemaal onder de neus van de politie en andere mensen. Ik vond het goed uitgedacht van de schrijver en vond het plausibel waarom de politie écht niet gebeld kon worden. Wel vind ik het altijd een beetje te makkelijk als laptops en telefoons zomaar van grote afstand kunnen worden gehackt en afgeluisterd, maar dat irriteerde me niet erg.
Yvonne: Dat de auteur zijn eigen ervaringen met die zogenaamde kettingbrieven van vroeger als inspiratie heeft gebruikt, is natuurlijk ontzettend origineel. Het oude idee is in een modern jasje gestopt en dat is echt wel bewonderenswaardig.
Onno: McKinty heeft dit bekende recept tot een spannende nieuwe versie gemaakt.
Eindoordeel
Drie keer drie sterren!
Heb jij The Chain al gelezen of ben je dat nog van plan? Laat het ons weten!