Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Challenge Category #14: Readers’ Picks

op 21 februari 2018 door

Lees een boek dat al heel lang in je kast staat. De kanshebbers voor deze categorie zijn natuurlijk voor iedereen anders en aangezien we niet bij jullie in de kast kunnen kijken hebben de Readers in hun eigen kasten gesnuffeld. We hebben onze vingers over vele ruggen laten glijden en uiteindelijk kwamen we - met spinnenwebben in onze haren en grijs van het stof – boven met deze nog ongelezen boeken.

Annemieke: De Hunger Games Trilogie

De serie boeken van The Hunger Games van Suzanne Collins staat al een paar jaar bij mij in de kast. Na het zien van de eerste film besloot ik dat ik die serie echt moest lezen. “There is only one rule: kill or be killed.” Dat past wel bij dit verhaal op basis van wat ik kan beoordelen. Ja, ik heb inmiddels alle films gezien - sommige zelfs meerdere keren - maar de boeken staan nog altijd ongelezen in de kast. Het komt voor een deel doordat ik vind dat, als ik eraan begin, ik de drie boeken dan ook achter elkaar moet lezen. Er komen elke keer pareltjes van boeken tussendoor. Tegelijkertijd is mijn ervaring dat het boek over het algemeen beter is dan de film. In dit geval dus nóg beter. Daarom moet het er in 2018 echt van gaan komen!

Challenge Categorieën: #6 (eerste deel van een serie) #8 (verfilmd boek) #20 (doorbraakboek van een bekende auteur) #29 (boek dat zich afspeelt in een oorlog) #46 (beestachtig boek)

Dorien: De boeken van John Green

De boeken van John Green staan bij mij al jaren op de plank. Al een aardig aantal jaren geleden heb ik een boxset gekocht met alle boeken die hij tot dan toe had geschreven. Na het horen van vele positieve verhalen over The Fault in Our Stars wilde ik ze toch eens lezen. Inmiddels heb ik vorig jaar eindelijk het plastic van deze box afgehaald om het eerste boek te lezen: Paper Towns. En om eerlijk te zijn viel hij best tegen. Vandaar dat de rest van de boeken nog steeds ongelezen in de kast staat...

Challenge Categorieën: #5 (boek uit de leesclub Hall of Fame) #8 (verfilmd boek) #9 (een (ooit) verboden of verbannen boek) #11 (boek van tien jaar of ouder) #20 (doorbraakboek van een bekende auteur) #21 (boek van een auteur jonger dan 30 jaar) #22 (boek met korte verhalen) #28 (boek van meerdere auteurs) #33 (boek in winterse sferen) #34 (boek met een naam in de titel)

Inge: The Jameses

Een paar ongelezen grote grijze keien staan bij mij al jaren zachtjes te mopperen in de kasten. In het Engels, dat wel. Beschaafd dus, maar wel enigszins sarcastisch. Ik ga hier niet vermelden wat ze zeggen. Oké, Shakespeare mag met zijn Complete Works blijven staan wachten tot ik mijn koffers pak voor dat onbewoonde eiland. En ook William Makepeace (!) Thackeray moet nog even geduld houden. Vanity Fair staat al meer dan dertig jaar onopvallend paraat voor die keer dat ik dringend een grote dosis negentiende-eeuwse sociale satire nodig ga hebben. De winnaar is The Jameses: A Family Narrative, een imposante familiegeschiedenis door R.W.B. Lewis, waarin onder andere filosoof en grondlegger van de psychologie William James, romanschrijver Henry James en hun briljante maar onevenwichtige jongere zus Alice besproken worden. Een impulsaankoop in de ramsj, voor bijna niets in plaats van onbetaalbaar. Super interessant. Amerika, van ± 1793-1916. Ga ik deze classic dan, 22 jaar na aankoop, dit jaar echt alsnog te lijf? Ik denk het wel. Maar eerst nog een paar andere klassiekers (uit)lezen...

Challenge Categorieën: #1 (dik boek) #11 (boek van tien jaar of ouder) #24 (historische roman) #27 (waargebeurd) #34 (boek met een naam in de titel) #47 (boek over een bestaand historisch figuur)

Lieke: The Year of the Flood

Een aantal jaren geleden kreeg ik The Year of the Flood van Margaret Atwood cadeau van een vriendin die haar boekenkast aan het opruimen was. Ik was hartstikke blij, want ik ben fan van Atwood. Totdat bleek dat het boek het tweede deel in de ‘Maddaddam’ trilogie was en dat ik het eerste en het laatste deel van de serie niet in mijn bezit had. Nu is de serie compleet, dus ik heb geen excuus meer om niet te beginnen. Speculatieve fictie over het overleven na een wereldwijde pandemie en een natuurramp: here I come!

Challenge Categorieën: #42 (boek waarin weer of klimaat een rol speelt) #43 (boek waarin religie een rol speelt)

Onno: Catch-22 & In Cold Blood

Mijn ouders lieten mij een kast vol boeken na. Helaas kon ik die niet allemaal kwijt en heb ik veel boeken weg moeten doen. In de collectie zaten veel Prisma detectives, Zwarte Beertjes en Engelse pockets. Ik heb Catch-22 van Joseph Heller en In Cold Blood van Truman Capote overgeheveld naar mijn eigen boekenkasten. Ik ben er echter nooit aan toe gekomen om deze boeken te lezen. Daarvoor zijn twee redenen. De eerste is dat de tekst van beide pockets bestaat uit hele kleine letters. Ik moet heel veel moed voor verzamelen om aan zo'n boek te beginnen. Misschien is een boek met hele kleine letters een idee voor een challenge categorie voor 2019. Dan heb ik meteen een goede reden om het lezen van deze boeken door te schuiven naar 2019. De tweede reden is dat ik liefst zo recent mogelijk gepubliceerde boeken lees. Dat wil niet zeggen dat ik dit altijd doe, maar deze boeken uit resp. 1961 en 1966 zijn wel van heel lang geleden (en ik heb ze ook niet voor mijn literatuurlijst Engels gelezen; ik vond ze daarvoor destijds te veel pagina's hebben).

Challenge Categorieën Catch-22: #6 (eerste deel van een serie) #7 (boek met een getal in de titel) #8 (verfilmd boek) #9 (een (ooit) verboden of verbannen boek) #11 (boek van tien jaar of ouder) #24 (historische roman) #29 (boek dat zich afspeelt in een oorlog) #30 (grappig boek)

Challenge Categorieën In Cold Blood: #8 (verfilmd boek) #9 (een (ooit) verboden of verbannen boek) #11 (boek van tien jaar of ouder) #24 (historische roman) #27 (waargebeurd boek) #46 (beestachtig boek) #47 (boek over een bestaand historisch figuur) #48 (boek van een auteur met een pseudoniem)

Silke: The Name of the Wind

The Name of the Wind door Patrick Rothfuss staat hier ondertussen al meer dan vijf jaar in de kast. Een ware schande, gezien ik mezelf best een doorwinterde fantasy lezer durf te noemen. Dat was trouwens meteen de reden waarom The Name of The Wind is aangekocht, want de laatste tien jaar is dit boek toch wel uitgegroeid tot een begrip in de fantasy wereld. Daarom moest en zou hij een plekje in mijn kast krijgen. Drie jaar geleden begon ik er vol goede moed aan, maar na minder dan 100 pagina’s gaf ik het op. Ik was niet in de juiste 'mindset' voor dit type verhaal. Maar in 2018 moet het er echt van komen! Zeker nu ik mijn oog heb laten vallen op de prachtige, geïllustreerde jubileum editie.

Challenge Categorieën: #1 (dik boek) #6 (eerste deel van een serie) #11 (boek van tien jaar of ouder) #20 (doorbraakboek van een bekende auteur)

Yvonne: De Da Vinci Code

Voor dit artikel speel ik een klein beetje vals, want het gaat namelijk om een Nederlandstalig boek. De Da Vinci Code van Dan Brown staat hier al heel wat jaartjes in de kast te verstoffen. Toen het boek uitkwam, rende ik in volle vaart naar de Bruna in het dorp en met het pareltje in mijn handen ging ik naar huis. Vervolgens staat ie, bijna 15 jaar later, nog steeds ongelezen in de kast. De film heb ik gezien en ondanks dat ik 'm iets te ver gezocht en lang vond, heb ik er wel van genoten. Geen idee dus waarom De Da Vinci Code maar niet gelezen wordt! Om de een of andere reden pak ik 'm gewoon nooit. Voornemen voor 2018 is om 'm ein-de-lijk te gaan lezen!

Challenge Categorieën: #8 (verfilmd boek) #9 (een (ooit) verboden of verbannen boek) #11 (boek van tien jaar of ouder) #20 (doorbraakboek van een bekende auteur) #24 (historische roman) #43 (boek waarin religie een rol speelt)

Heb je al in jouw kast durven graven om je keuze te bepalen? Welk boek is het geworden? Laat het ons weten in de comments!



Reacties op: Challenge Category #14: Readers’ Picks

Meer informatie

Gerelateerd