Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Challenge Category #15: Pick a Prize

op 24 mei 2018 door

Lees een Libris Literatuur Prijs-winnaar. Normaal gesproken zouden we nu zeggen dat we iets hebben bedacht waardoor je voor deze categorie geen boek van Nederlandse of Vlaamse bodem hoeft te gaan lezen, maar vandaag doen we iets revolutionairs: we raden een aantal Nederlandstalige romans aan! (Don't worry, we zouden de Readers niet zijn als we niet ook wat Engels leesvoer voor je hadden.) Er is weinig speelruimte om deze op-en-top Nederlandstalige prijs om te toveren in een lijstje suggesties die geschikt zijn voor liefhebbers van Engelstalige boeken, dus hebben we gekozen voor een tweeledige aanpak. Benieuwd? Lees verder!

Door Lieke

Als je heel serieus bezig bent met de reading challenge en ab-so-luut niet wilt smokkelen dan is het eerste deel van dit artikel perfect voor jou. Deze boeken zijn namelijk alle drie Libris Literatuur Prijs-winnaars, weliswaar met een Engels of Amerikaans tintje. Als je daarentegen liever iets in het Engels wilt lezen, maar tóch deze categorie af wilt vinken dan is het tweede deel voor jou bestemd. Daar hebben we namelijk boeken voor uitgezocht met een connectie met België of Nederland. Eens kijken wat we allemaal voor jullie verzonnen hebben...

Voor challenge puristen

Publieke Werken

Met Publieke Werken won Thomas Rosenboom in 2000 de Libris Literatuur Prijs. Dat is ondertussen alweer bijna twee decennia geleden, maar de roman is pas in 2015 verfilmd. Vioolbouwer Vedder en apotheker Anijs, neven en beiden goedhartige sukkels, staan centraal in het verhaal. Zij willen graag deel uitmaken van iets dat groter is dan henzelf. Als rijke ondernemers het huis van Vedder willen overnemen om op de grond een hotel neer te zetten én Anijs zich tegelijkertijd voorneemt om een groep turfstekers te helpen dan krijgen de twee mannen eindelijk de kans waar ze al hun hele leven op wachten. Met het geld van de verkoop van Vedders huis zullen zij de oversteek van de armlastige arbeiders naar de nieuwe wereld bekostigen.

De nieuwe wereld: Het is het einde van de 19de eeuw en Nederlanders emigreren op grote schaal naar het buitenland in de hoop dat daar een beter leven op hen wacht. Landverhuizers werden zij genoemd. Het beloofde land is natuurlijk Amerika.

Een soort Engeland

Robert Anker sleepte in 2002 de Libris Literatuur Prijs binnen met Een soort Engeland. De roman volgt het wel en wee van David Oosterbaan, een acteur van middelbare leeftijd. In zijn leven heeft hij een reeks vrouwen versierd en verlaten. Net als hun namen - Anneke, Akke, Adri, Alma, Annelies – zijn deze vrouwen vrijwel inwisselbaar. Zo behandelt David ze ook. Met Anneke is hij getrouwd geweest en ze hebben een kind gekregen, maar pas als David 53 is, gaat deze dochter een rol spelen in zijn leven. Zij is verslaafd en David tracht haar te helpen met het afkicken. Helaas heeft hij zelf zijn zaakjes allerminst op orde en is hij hierdoor een wankele steunpilaar.

Is dit Engeland? Rondom de tijd dat David zijn dochter op het rechte pad probeert te brengen, speelt hij in een het toneelstuk ‘Is dit Engeland?’ Een link met de titel van het boek is snel gelegd. Een soort Engeland verwijst echter niet zozeer naar het land, maar naar een plek uit zijn jeugd waar David zich veilig en gelukkig voelde.

Jij Zegt Het

De Libris Literatuur Prijs-winnaar van 2016, gaat over de relatie tussen Ted Hughes en Sylvia Plath. Beiden waren dichters en auteurs. In Jij Zegt Het, van Connie Palmen, overdenkt Hughes hun tumultueuze huwelijk en de stigmatiserende periode na haar zelfmoord in 1963, waarvan hij de schuld kreeg. Vóór, tijdens of na het lezen van de roman van Palmen kun je voor extra achtergrondinformatie biografie Ted Hughes: An Unauthorised Life (2015) van Jonathan Bate of de verzamelde brieven van Sylvia Plath in Letters of Sylvia Plath, Volume 1: 1940-1956 en Letters of Sylvia Plath, Volume II: 1956-1963 erop na slaan. Als je niet alleen benieuwd bent naar de levens van deze schrijvers dan kun je vanzelfsprekend ook hun werk lezen. Pak er bijvoorbeeld de gedichtenbundels Crow (1970) of Remains of Elmet (1979) van Hughes bij. Voor een overzicht van zijn oeuvre, kun je terecht bij een verzameling gedichten uit verschillende bundels, A Ted Hughes Bestiary: Poems, gepubliceerd in 2016. Het beroemde, semi-autobiografische boek The Bell Jar, over de ervaringen van een jonge vrouw die worstelt met haar mentale gezondheid en opgenomen wordt in een psychiatrische inrichting, is verplichte kost voor mensen die interesse hebben in Plath.

Een Brit en een Amerikaanse: Ted Hughes was Brits en Sylvia Plath was Amerikaans.

Voor taalpuristen

Er zijn lezers die een hekel hebben aan de Nederlandse literatuur (dank je, verplichte leeslijst!) of die uitsluitend Engelstalige boeken lezen. Nu kunnen we hier wel vertalingen van de Libris Literatuur Prijs-winnaars opvoeren – zoals In Lucia’s Eyes (NL: Een Schitterend Gebrek) van Arthur Japin) of These Are the Names (NL: Dit Zijn de Namen) van Tommy Wieringa – maar dat is vaak toch een tikkeltje vreemd. Daarom bieden we een alternatief voor de liefhebbers van de Engelse taal: Lees een Man Booker Prize-winnaar. Als je dit valsspelen vindt dan moet je het natuurlijk niet doen, maar voor de mensen die zich wat minder strikt aan de reading challenge houden, is dit een geweldige uitkomst. Eigenlijk is de Libris Literatuurprijs gewoon de Nederlandstalige variant van de Man Booker Prize, toch?

The Ghost Road

Het laatste deel van de ‘Regeneration’ serie van Pat Barker ontving in 1995 de Man Booker Prize. Na Regeneration en The Eye in the Door is The Ghost Road het sluitstuk van de trilogie die de lotgevallen van een stel getraumatiseerde officieren van het Britse leger detailleert. Het einde van de Eerste Wereldoorlog nadert, maar de verschrikkingen van de oorlog zijn nog lang niet voorbij. Barker voert zelfverzonnen personages op maar ook bestaande historische figuren, zoals de dichters Robert Graves en Wilfred Owen. Zij waren in dienst tijdens WWI en werden beroemd mede door hun oorlogspoëzie. In het eerste deel van de trilogie vertolkt Siegfried Sassoon – ook bekend vanwege zijn anti-oorlog gedichten – een hoofdrol, terwijl de psychiater W.H.R. Rivers – geroemd om zijn behandeling van soldaten die aan shellshock lijden – een grotere rol heeft in het laatste deel. Barker speelt op knappe wijze met het medium als een personage uitlegt waarom veel militairen over hun belevenissen schrijven:

I think it’s a way of claiming immunity. First person narrators can’t die.

Vechten voor België: Naarmate de oorlog langer voortduurt, beginnen een aantal personages te twijfelen aan de motieven erachter. Waar vechten ze eigenlijk voor? Een van de soldaten betoogt dat het doel nog steeds hetzelfde is. “We are fighting for the legitimate interests of our own country. We are fighting in defense of Belgian neutrality. We are fighting for French independence.”

Amsterdam

De Man Booker Prize winnaar van 1998 is Amsterdam van Ian McEwan. Twee vrienden, Vernon en Clive, ontmoeten elkaar bij de crematie van een gedeelde geliefde, Molly. Ze maken een pact om elkaar te behoeden voor het mentale verval dat Molly moest ondergaan voor haar dood: voordat het zover is, zullen ze elkaar assisteren bij euthanasie. Binnen de kortste keren begint hun vriendschap scheurtjes te vertonen. Ze zijn in het bezit van foto’s van een andere geliefde van Molly, waarin de man vrouwenkleren draagt. Vernon wil ze publiceren; Clive is tegen. Hun ruzie hierover loopt volkomen uit de hand en vol haat besluiten ze elkaar te vermoorden.

Op naar Amsterdam: Zoals de titel al doet vermoeden, wijken Vernon en Clive uit naar Amsterdam om een middeltje te bemachtigen waarmee ze een einde aan elkaars leven kunnen maken. Het gemak waarmee ze het gif in handen krijgen, is behoorlijk lachwekkend, maar dat is precies de bedoeling.  

Disgrace

J.M. Coetzee mocht in 1999 de Man Booker Prize in ontvangst nemen voor Disgrace. Professor David Lurie heeft in Kaapstad een aardig leven voor zichzelf opgebouwd. Toch zet hij alles op het spel om een verhouding te beginnen met een studente van hem. Hun relatie is nogal eenzijdig – het is vooral David die ervan geniet. De studente maakt er een eind aan door een klacht tegen hem in te dienen. Hierdoor verliest hij zijn baan, lijdt hij hevige imagoschade en is hij gedwongen om uit Kaapstad te vertrekken. David strijkt neer bij zijn dochter Lucy die op een kleine boerderij woont. Dat gaat een tijdje prima totdat Lucy op een dag iets overkomt waar David absoluut niet mee kan omgaan.

Ja, dit is inderdaad redelijk vergezocht: De Nederlandse voorouders van Coetzee zijn in de 17de eeuw naar Zuid-Afrika geëmigreerd.

Meer tips!

Literatuur over misdaad: De Maagd Marino van Yves Marino | Vernon God Little van DBC Pierre

Komische literatuur: Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol van Dimitri Verhulst | The Finkler Question van Howard Jacobson

Literatuur (over rouw): Tonio van A.F.Th. van der Heijden | Lincoln in the Bardo van George Saunders

Literatuur met fantasie: Tirza van Arnon Grunberg | Midnight's Children van Salman Rushdie

Literatuur over opgroeien: Wees Onzichtbaar van Murat Isik | Life of Pi van Yann Martel

Welk boek ga jij lezen voor deze categorie?



Reacties op: Challenge Category #15: Pick a Prize

Meer informatie

Gerelateerd