Challenge Category #29: Oorlogsverhalen
De Hebban Reading Challenge biedt de lezer een grote keuze aan titels bij de verschillende categorieën. Zo ook bij categorie #29 een boek dat zich afspeelt in een oorlog. Of je nu liefhebber bent van romans, science fiction of fantasy, de keuze blijkt gigantisch groot. Titels over en rondom de oorlog blijven verschijnen. Nu we de oorlog herdenken, stil staan bij de slachtoffers en onze vrijheid vieren, vinden we het mooi om aandacht te besteden aan bijzondere titels rondom de Tweede Wereldoorlog.
Door Sylvia, Lieke en Annemieke.
"Think of how wonderful the world could be if there was peace." - V.S. Alexander
All the Light We Cannot See
Het blinde Franse meisje Marie-Laure woont met haar vader in Parijs. Haar vader is slotenmaker bij het Natuurhistorisch Museum. Hij maakt een maquette van de buurt zodat Marie-Laure op de tast de omgeving kan leren kennen. Samen vluchten ze naar Saint-Malo, waar haar oom woont, als de Duitsers Parijs innemen. Haar vader neemt een steen mee uit het museum, een magische diamant. Of is het een van de drie replica’s? De steen zou belangrijke krachten hebben. Hij verstopt de steen in de maquette.
Daarnaast is er een tweede verhaallijn over de Duitse weesjongen Werner. Hij woont met zijn zusje in een weeshuis sinds ze hun vader door een mijnongeluk verloren hebben. Werner heeft een grote belangstelling voor techniek. Hij is een kei in het aan de praat krijgen van kapotte radio’s. Bij de Hitlerjugend valt hij op door zijn intelligentie en technische inzicht. Hij wordt naar het front gestuurd en komt uiteindelijk ook in Saint-Malo terecht, waar zijn pad op een bijzondere manier dat van Marie-Laure kruist.
The way her fingers flutter through the space around her. Each a thing he hopes never to forget.
All the Light We Cannot See is een prachtig verhaal over de Tweede Wereldoorlog, geschreven door de Amerikaanse Anthony Doerr. Hij won met dit boek in 2015 de Pulitzer Prize.
The Moon Is Down
The Moon Is Down van John Steinbeck gaat over een dorp dat, met behulp van een verrader, wordt ingenomen. De overname verloopt redelijk vredig en toch is vanaf het begin duidelijk dat dit slecht gaat aflopen. De jonge soldaten van het vijandelijke leger verwachten, dankzij de misleidende propaganda van het thuisfront, triomf en bewondering. Waar ze op stuiten, is afkeer waar ze niet tegen opgewassen zijn en hun eigen angst. Ze moeten constant op hun hoede zijn anders zijn ze hun leven niet zeker. Ondertussen groeit het verzet en de wrok van de bewoners jegens de bezetter met de dag.
Lanser stood up slowly and spoke as though to himself. ‘So it starts again. We will shoot this man and make twenty new enemies. It’s the only thing we know.’
The Moon Is Down verscheen in 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de novelle nergens expliciet vermeldt welk land bezet wordt of wie de bezetter is, is glashelder dat het gaat over de overname van een plek in Noord-Europa door de nazi’s. Interessant is hoe Steinbeck eigenlijk geen kant kiest. De bewoners en de soldaten zitten samen gevangen in dit ‘toneelstuk.’ Een oorlog, zoals de ervaren kolonel van het vijandelijke leger weet, volgt namelijk altijd hetzelfde patroon: iedereen moet zijn rol spelen, ook al leidt het telkens alleen maar tot meer haat en meer doden.
Irena's Children
In Irena's Children laat Tilar J. Mazzeo je kennis maken met een Poolse vrouw genaamd Irena Sendler. Haar verhaal bleef lange tijd onverteld doordat het communisme in Polen het openlijk spreken over haar daden (en andere vergelijkbare acties) bemoeilijkte. De jonge Irena, die maatschappelijk werkster in Warschauw was, heeft haar leven in de waagschaal gesteld om Joodse kinderen te redden. Tijdens de oorlog ontwikkelt er zich rondom haar een groot netwerk van mensen die deze kinderen uit de Ghetto's redden en onderbrengen bij gezinnen en in kloosters.
"Heroes do extraordinary things. What I did was not an extraordinary thing. It was normal." - Irena Sendler
Een ontroerend, waargebeurd verhaal over iemand die zichzelf nooit gezien heeft als een held, maar als iemand die iets heeft gedaan wat je gewoon hoort te doen voor een ander. Op een prachtige manier laat Mazzeo je kennis maken met de vrouw die in al die jaren onverschrokken door bleef gaan met gevaar voor haar eigen leven. Een vrouw die, met haar netwerk, circa 2500 kinderen wist te redden. De wijze waarop ze van alle kinderen bijhield wat hun naam was en waar ze werden ondergebracht en de vastberadenheid om ze met hun familie te herenigen zijn hartverwarmend. Dit verhaal laat je meevoelen met de angst tijdens de bezoeken aan de ghetto's, de kracht tijdens het smokkelen van kinderen en het doorzettingsvermogen van Irena tijdens de oorlog, ook op de momenten dat ze werd opgepakt.
The Taster
Who killed Adolf Hitler? The asnwer lies within these pages. The circumstances surrounding his death have been disputed since 1945, but I know the truth. I was there.
V.S. Alexander verrast met The Taster. Dit is een roman die je kennis laat maken met de oorlogstijd vanuit een totaal ander perspectief. De Duitse Magda Ritter wordt in 1943 door haar ouders weggestuurd uit Berlijn. Door de bemiddeling van haar oom en tante komt zij in dienst van de Führer tot aan het einde van de oorlog. Ze is een van de meisjes die dagelijks haar leven op het spel zet door zijn eten voor te proeven. Naarmate haar liefde voor SS'er Karl groeit en ze meer informatie krijgt over de werkelijke gang van zaken in de concentratiekampen, ontstaat de vraag bij wie haar loyaliteit ligt.
The Taster is gebaseerd op de ervaringen van voorproever Margot Wölk. In het boek heeft Alexander getracht feiten over de oorlog en het verblijf van Hitler tijdens de oorlog te linken aan die ervaringen en aan de vele vraagtekens rondom Hitler zijn (zelf)moord. Hiermee geeft hij een uniek kijkje in een leven dat in dienst staat van Hitler. Het verhaal, dat fictie is, is zo krachtig en goed neergezet dat het bijna voelt alsof je deel uitmaakt van de groep die zich om Hitler heen heeft verzameld. Een groep met trouwe supporters, maar ook mensen die van binnenuit een einde probeerden te maken aan zijn heerschappij en daardoor getuige zijn geweest van gruwelijke gebeurtenissen.
'All's fair in love and war'? We do what we must, no matter the price."
Meer tips!
Crime: The Other Side of Silence van Philip Kerr | Eye of the Needle van Ken Follet
Feelgood: Captain Corelli's Mandolin van Louis de Bernières | A Town Like Alice van Nevil Shute
Lit: Atonement van Ian McEwan | The Book Thief van Markus Zusak
SFF: Johnny and the Bomb van Terry Pratchett | Miss Peregrine's Home for Peculiar Children van Ransom Riggs
YA: The Girl in the Blue Coat van Monica Hesse | Front Lines van Michael Grant
De vele verhalen rondom de Tweede Wereldoorlog hebben één belangrijk boodschap. Iets wat voor veel auteurs een reden is om er over te blijven schrijven. We mogen nooit vergeten wat er gebeurd is en moeten ons gelukkig prijzen - ook vandaag de dag nog - als we in vrijheid mogen leven. Welk verhaal dat je las over of rondom de Tweede Wereldoorlog is je het meeste bijgebleven?