Challenge Category #31: Perfectly Putdownable
Lees een boek dat je al heel lang wilt uitlezen. “Unputdownable.” Het is een woord dat op menig achterflap wordt geroepen als aanbeveling. Maar wat als een boek juist wel putdownable is en niet zo pickupable? Misschien ligt het aan het boek, misschien ligt het aan jezelf, misschien ben je niet in de juiste stemming, heb je geen zin of niet genoeg tijd. Wat de reden ook mag zijn: je bent begonnen met lezen en gestopt voordat het einde bereikt was. De reading challenge van dit jaar geeft je een extra duwtje in de rug om dat lastige boek weer op te pakken. Heb je al een titel in gedachten?
Door Lieke
Dit is zo’n categorie waarbij tips verzinnen vrijwel onmogelijk is - niet dat dit me tegen houdt overigens - omdat ik geen idee heb welk(e) boek(en) jij niet hebt voltooid. Misschien lees je wel altijd, zonder uitzondering, alles uit. (Meld dat dan even in de reacties, dan is het bestaan van deze mythische lezer meteen bevestigd.) Dit wordt dus noodgedwongen wat persoonlijker dan je waarschijnlijk gewend bent van deze reeks artikelen. Ik ga je namelijk vertellen over mijn uitlees-boek.
Plato, Alan Rickman & Wuthering Heights
Zelf ben ik over het algemeen een doorlezer, maar het lukt zeker niet altijd. Zo ben ik ooit begonnen in een van de werken van Plato, maar ik merkte dat ik mijn gedachten er niet bij kon houden. Die is dus dichtgeslagen en opzij gelegd. Dat is nu al een aantal jaren geleden…
Ook een hele vervelende biografie over Alan Rickman – waarin de schrijfster deed alsof ze zijn beste vriendin was, terwijl hij nog niet eens zijn toestemming gaf voor publicatie – ligt, met bladwijzer er nog in, ergens te wachten tot ik me over mijn antipathie heen zet en het boek opnieuw opensla.
Wuthering Heights was eveneens ooit zo’n boek waar ik vergeefs mee had geworsteld, maar die heb ik uiteindelijk, na lang aandringen van een mega-fan, zelfs twee keer gelezen.
Nationale Uitleesmaanden
Maar hét boek waar ik aan denk bij ‘abandoned’ boeken is The Ode Less Travelled van Stephen Fry. Ik ben er al verschillende malen aan begonnen, maar het is tot nu toe nog niet gelukt om het boek uit te lezen. Vorig jaar heb ik weer een poging gedaan en die is weer mislukt. Daarna ontstond het plan om het tijdens de Nationale Uitleesweek van 25 december t/m 1 januari nog een keer te proberen, maar, nope. Die Uitleesweek is alleen geschikt voor gedisciplineerde mensen. Je denkt dat de laatste week van het jaar rustig is, want je bent vrij, maar dan zijn er toch tig verplichtingen waar je niet aan ontkomt, het huis zit vol met allerlei mensen die normaal op school of werk zijn en nu je aandacht opeisen en even gaan zitten om een boek te lezen is er echt niet bij. Daarom roep ik gewoon het komende half jaar uit tot Nationale Uitleesmaanden!
Hoe vroeger je begint, hoe minder je je hoeft te haasten en hoe meer kans er is dat het ook daadwerkelijk lukt om dat boek voor eens en altijd uit te lezen. Doe je mee?
The Ode Less Travelled
Ik ben gek op Stephen Fry, dus toen ik The Ode Less Travelled zag staan in de boekenhandel was ik meteen verkocht. Het boek trouwens ook, haha. Daarna heeft het nog een tijd in mijn boekenkast gestaan en is het verhuisd van de ene naar de andere stapel totdat ik het oppakte. En weer weglegde. De eerste keer was het probleem de tijd die ik eraan moest besteden. De ondertitel is Unlocking the Poet Within en dat duurt wat langer dan een paar uurtjes. The Ode Less Travelled is namelijk geen leesboek; het is een doeboek. Het probeert je wat basiskennis bij te brengen over poëzie – technieken, vormen, termen – terwijl het je tegelijkertijd opdrachten aanreikt om de theorie in de praktijk uit te proberen. Het is de bedoeling dat je d.m.v. eenvoudige opdrachten direct aan het dichten slaat en zo de kunst onder de knie krijgt.
Een paar pagina’s lezen, het boek wegleggen en het op een later tijdstip weer oppakken, is een manier van lezen die bij romans wellicht prima werkt, maar bij dit handboek volkomen zinloos is. Je moet het betreffende (sub)hoofdstuk bestuderen en de opdracht maken. Te lang wachten tussen hoofdstukken is ook niet aan te raden, want er wordt van je verwacht dat je kennis zich ophoopt en je dus tot steeds meer in staat bent. Daarvoor moet je goed in de materie zitten en niet drie dagen geleden – of meer – even snel een opdracht gedaan hebben.
“Failure is the key to success”
Een tweede hindernis is mijn aangeboren onvermogen om ergens niet goed in te zijn. “Failure is the key to success” wordt gezegd en, ja, als je iets aan het leren bent dan ben je er zelden automatisch een ster in. Dat is normaal. Maar bij mij werkt dat dus demotiverend. Alsof het allemaal gedoemd is om te mislukken omdat ik niet onmiddellijk fantastische gedichten schrijf. Voor veel mensen kleeft er sowieso iets pathetisch aan poëzie. Het doet denken aan tieners die melodramatische zielenroerselen op papier zetten. Het is al snel lichtelijk belachelijk. Wat eveneens niet helpt, is dat de voorbeeldgedichtjes van Fry van bijzonder hoge kwaliteit zijn, getuigen van het feit dat hij de onderliggende techniek moeiteloos beheerst, regelmatig hilarisch zijn en dat hij ze vanzelfsprekend in hoogstens een paar seconden heeft gerealiseerd. Ondertussen zit ik minstens een half uur aan te modderen en is het eindresultaat weinig hoogstaand.
1 juli ga ik de uitdaging weer aan. Lees jij met me mee in jouw eigen moeilijk-uit-te-lezen boek?
Meer tips!
Ik heb even bij een andere bekende boekensite gespiekt en dit zijn de boeken die vaak onvoltooid aan de kant worden geschoven. Voor elke lezer die er de brui aan gaf, zijn er waarschijnlijk tien die het einde wél haalden, aangezien het allemaal populaire boeken zijn. Misschien ben jij ook al een keer aan een van deze exemplaren begonnen om het voortijdig op te geven?
Crime: The Name of the Rose van Umberto Eco | The Da Vinci Code van Dan Brown
Feelgood: Pride and Prejudice van Jane Austen | Zen and the Art of Motorcycle Maintenance van Robert M. Pirsig
Lit: Ulysses van James Joyce | Moby Dick van Herman Melville
SFF: The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien | Dracula van Bram Stoker
YA: The Catcher in the Rye van J.D. Salinger | Lord of the Flies van William Golding
Welk boek heb jij niet uitgelezen en waarom? Ga je een poging wagen voor deze categorie?