Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Challenge Category #45: Twice Upon a Time

op 06 juni 2018 door

Lees een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden. Once upon a time? Nee, twice upon a time! De volgende boeken bevatten namelijk verhaallijnen die zich afspelen in verschillende tijdperken. Droom weg bij verleden, heden en toekomst!

Door Lieke

Er zijn verrassend veel boeken met twee verhaallijnen waarvan een van de verhaallijnen zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar Naam Was Sarah is immens populair en Sophie's Choice is eveneens beroemd. Literatuur of lectuur aanraden die al lang en breed gelezen is, heeft echter weinig zijn, daarom presenteer ik voor deze categorie drie minder bekende boeken. Ze hebben gemeen dat ze allemaal twee verhaallijnen als inhoud hebben en dat een van de verhaallijnen gedurende WWII speelt. Verder verschillen de romans van elkaar als dag en nacht. Ze spelen zich af in andere landen, richten zich op andere aspecten van de oorlog en ook de sfeer is bij ieder boek anders. Van verrukkelijk tot magisch tot ingetogen. Enjoy!

Five Quarters of the Orange (2000)

Joanne Harris

De Britse Joanne Harris is waarschijnlijk het bekendst van de historische roman Chocolat (verfilmd met Johnny Depp en Juliette Binoche in de hoofdrollen). Sensueel over eten schrijven is een specialiteit van haar, maar ze levert ook spannend thrillers af, zoals blueeyedboy en Different Class. De laatste jaren gooit ze hoge ogen met een mythische fantasy serie: de ‘Runemark’ duology, bedoeld voor een jonger publiek, en de daaropvolgende twee ‘Loki’ boeken voor volwassenen. Verder schrijft ze korte verhalen, gothic novels en kookboeken. Five Quarters of the Orange is wederom een historische roman waarin eten een grote rol speelt.

My mother marked the events of her life with recipes, dishes of her own invention or interpretations of old favorites. Food was her nostalgia, her celebration, its nurture and creation the sole outlet for her creativity.

De negenjarige Framboise Dartigen raakt bevriend met een jonge officier uit het vijandige leger die gedurende de bezetting van Frankrijk gestationeerd is in het dorp waar zij woont met haar moeder, broer en zus. Dan vindt er een tragedie plaats waar de bewoners van Les Laveuses haar familie en dan met name haar moeder verantwoordelijk voor achten.   

Bijna vijftig jaar later keert Framboise terug naar haar geboortedorp. Na de dood van haar moeder, kreeg de oudere broer van Framboise het huis en haar oudere zus de inhoud van de goedgevulde wijnkelder. Framboise moest het doen met een grote, zwarte truffel in een glazen pot en een plakboek waarin haar moeder recepten en allerlei knipsels en gedachtenspinsels bewaarde. Ze koopt de vervallen boerenwoning over van haar broer en zet een bescheiden eettentje op met behulp van haar moeders recepten. Ondertussen tracht ze de cryptische notities in het geërfde album te ontcijferen. Wat is er precies gebeurd in de oorlog? Is het aanhouden van de achternaam van haar overleden man voldoende om niet herkend te worden door de inwoners van het dorp?

Net zoals bij Chocolat, heeft het eten in Five Quarters of the Orange vele functies. Het doet de lezer natuurlijk watertanden, maar het is ook de manier waarop de emotioneel gesloten, harde moeder van Framboise de liefde voor haar kinderen tot uiting brengt. Verder prikkelen de bereide gerechten de zintuigen van Framboise dusdanig dat ze regelmatig naar het verleden wordt getransporteerd. De titel verwijst naar de migraines van haar moeder die altijd werden aangekondigd door de geur van sinaasappels. Toen de jonge Framboise dit eenmaal doorhad, veroorzaakte ze zonder scrupules zo’n aanval om een aantal uren van haar moeder verlost te zijn.

A Long, Long Time Ago & Essentially True (2009)

Brigid Pasulka

De Amerikaanse Brigid Pasulka is geboren en opgegroeid in de VS, maar stamt af van Poolse emigranten. In de jaren negentig heeft ze een jaar in Krakau doorgebracht. Inmiddels heeft ze Polen al meerdere malen bezocht, zich de taal eigen gemaakt en is ze verliefd geworden op het land van haar voorouders. Het is dan ook niet verrassend dat haar debuutroman A Long, Long Time Ago & Essentially True zich volledig in Polen afspeelt.

‘They’re new shoes. I’m trying to break them in.’

‘New shoes? With whose money?’

‘Żaba bought them for me.’

‘That should tell you something when a boy’s name is Frog.’

‘Sometimes frogs turn out to be princes.’

‘And sometimes they just sit on a lily pad and ribbit all their lives.’

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, wordt een jongeman met de bijnaam Pigeon verliefd op de beeldschone Anielica uit het dorpje Half-Village.

De kleindochter van de Pigeon en Anielica verhuist – alweer bijna vijftig jaar later – van hetzelfde kleine bergdorpje naar Krakau, de op een na grootste stad van Polen. Beata, die altijd wordt aangesproken met de ongelukkige naam Baba Yaga, probeert daar haar weg te vinden. Krakau is echter nog niet hersteld van de oorlog. Armoede is groot, corruptie tiert welig en Baba Yaga weet eigenlijk niet wat voor toekomst ze nastreeft.

Hoewel het leven voor, tijdens en na de oorlog niet makkelijk is in Polen, creëert Pasulka een onmiskenbare sprookjesachtige sfeer in A Long, Long Time Ago & Essentially True. De hoofdstuktitels (bijv. A Faraway Land), de bijnamen van de personages en de onverwoestbare liefde tussen Pigeon en Anielica dragen hier allemaal aan bij. Hierdoor is een roman over de verschrikkelijke effecten van antisemitisme, geweld en dood op een land en zijn inwoners goed te verteren en bij tijd en wijle zelfs vrolijk van toon.

White Chrysanthemum (2018)

Mary Lynn Bracht

De Amerikaanse Mary Lynn Bracht is van Koreaanse afkomst. Ze leerde van het bestaan van ‘comfort women’ bij een bezoek aan het dorp waar haar moeder opgegroeid was. White Chrysanthemum gaat over dit fenomeen en is het debuut van Bracht.

Family members murdered, starved, stolen, neighbours turning on one another – all this was their han, a word every Korean knew and a burden they each held within them.

1943. De 16-jarige Hana en haar moeder zijn haenyeo: onafhankelijke, vrouwelijke duikers op het Koreaanse eiland Jeju. Emi, de zus van Hana, is met haar negen jaar nog te jong om ingewijd te worden in de haenyeo traditie. Zij blijft achter op het strand terwijl zij duiken. In 1910 heeft Japan Korea geannexeerd en Hana heeft al vaak gehoord dat de bezetters gevaarlijk zijn en dat ze ervoor moet zorgen dat zij of haar zus nooit alleen met hen zijn. Op een dag ziet Hana vanuit de zee dat een Japanse soldaat Emi nadert. Hana spoedt zich naar het strand.

2011. Emi duikt nog steeds om in haar onderhoud te voorzien, maar ouderdom bemoeilijkt dit. Haar kinderen weten niets van haar zus en dat wil ze graag zo houden. Bij haar bezoek aan haar dochter in Seoul kan ze het echter niet laten om telkens een Wednesday demonstratie ter ere van de “comfort women” bij te wonen in de hoop daar Hana tegen te komen.

White Chrysanthemum is een interessante roman verstoken van vals sentiment over een onderbelicht en schandalig onderdeel van de geschiedenis. Bracht heeft een indrukwekkende debuutroman afgeleverd verweven met de Koreaanse cultuur en de historie van het land.

Meer tips!

Crime: Criminal van Karin Slaughter| In Bitter Chill van Sarah Ward

Feelgood: The Muse van Jessie Burton | Before We Were Yours van Lisa Wingate

Lit: Life after Life van Kate Atkinson | The Bone Clocks van David Mitchell

SFF: Cryptonomicon van Neal Stephenson | The Silent Companions van Laura Purcell

YA: Passenger van Alexandra Bracken | The Girl from Everywhere van Heidi Heilig

Voor hulp bij het vullen van de andere categorieën met Engelstalige boeken, is er de 2018 Reading Challenge Guide.

Welk boek ga jij lezen voor deze categorie?



Reacties op: Challenge Category #45: Twice Upon a Time

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Joanne Harris

Joanne Harris

Joanne Harris is een Frans/Engelse bestsellerauteur die in 1989 debuteerde....