Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Challenge Category #8: Academy Award Edition

op 08 maart 2018 door

Lees een verfilmd boek. De Oscars die dit jaar zijn uitgereikt, staan ondertussen al bij de winnaars thuis op de schoorsteenmantel te prijken. Maar wat hebben de films die in de prijzen zijn gevallen te maken met boeken? Zoals Shakespeare zou zeggen: Let me count the ways!

Door Lieke

Best Actor & Best Makeup and Hairstyling: Darkest Hour

In 2012 werd Gary Oldman al genomineerd voor een Best Actor Academy Award voor het spelen van George Smiley in een film die gebaseerd is op de spionageroman Tinker, Tailor, Soldier, Spy van John le Carré. Voor die rol won hij het felbegeerde beeldje niet. Met zijn vertolking van Winston Churchill heeft Oldman zijn eerste Oscar wél te pakken en ook het team dat deze transformatie mogelijk maakte, heeft de filmprijs mee naar huis mogen nemen. Darkest Hour gaat over het leiderschap van de kersverse Britse premier Winston Churchill tijdens de beginfase van de Tweede Wereldoorlog.

Link met lezen? De film is gebaseerd op het non-fictie boek Darkest Hour: How Churchill Brought England Back from the Brink van Anthony McCarten.

Best Adapted Screenplay: Call Me by Your Name

De 17-jarige Elio brengt de zomer van 1983 lezend en klassieke muziek spelend door in de villa van zijn ouders in Italië. Zijn vader is een professor gespecialiseerd in Grieks-Romeinse cultuur. Elk jaar komt een afgestudeerde student hem helpen met zijn werk. Deze zomer is dat de 24-jarige Amerikaanse Oliver. De vonk tussen Elio en Oliver slaat al snel over.

Link met lezen? De film is gebaseerd op de roman Call Me by Your Name van André Aciman.

Best Animated Short: Dear Basketball

Dear Basketball is een zes minuten durende animatiefilm van regisseur Glen Keane (bekend van Beauty and the Beast en Pocahontas) met muziek gecomponeerd door John Williams (bekend van Star Wars en Jurassic Park) en verteld door ex-basketbalspeler Kobe Bryant. Het gaat over de carrière van Bryant en zijn liefde voor de sport.

Link met lezen? Kobe Bryant is in 2016 gestopt met basketbal. Toen hij zijn vertrek een jaar eerder aankondigde, schreef hij een gedicht ter ere van zijn afscheid. Dit gedicht, Dear Basketball, was de inspiratie voor de korte animatiefilm.

Best Cinematography & Best Visual Effects: Blade Runner 2049

Dertig jaar na de gebeurtenissen van de originele Blade Runner gaat LAPD detective K na de ontdekking van een schokkend en gevaarlijk geheim op zoek naar Rick Deckard. Deckard is vermist sinds 2019.

Link met lezen? De cult film Blade Runner uit 1982 is gebaseerd op Do Androids Dream of Electric Sheep? van Philip K. Dick. Het vervolg ‘leent’ alleen personages uit deze science-fiction klassieker.

Best Documentary Feature: Icarus

De Netflix documentaire Icarus gaat over het Russische dopingschandaal. De maker, Bryan Fogel, wil als amateurwielrenner vastliggen hoe het gebruik van doping in zijn werk gaat. Tijdens het filmen komt hij in contact met Grigory Rodchenkov. Rodchenkov, de directeur van het Russische anti-dopingcentrum, helpt Fogel graag bij zijn pogingen om weg te komen met het gebruik van doping in een amateur race. Hij geeft voor de camera toe dat er verboden middelen zijn  gebruikt om de prestaties van Russische atleten tijdens de Olympische Winterspelen in 2014 te verbeteren. Als het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) een paar maanden daarna een rapport over het Russische, staat gesponsorde dopingprogramma naar buiten brengt, raakt Rodchenkov in paniek en vlucht hij naar de VS. Zijn getuigenis over het dopingschandaal staat centraal in Icarus.

Link met lezen? De titel van de documentaire is afkomstig van de Griekse mythe over Icarus. Hij ontsnapt samen met zijn vader Daedalus van het eiland Kreta door weg te vliegen met door Daedalus vervaardigde vleugels gemaakt van veren en bijenwas. Icarus negeert door overmoed zijn vaders waarschuwing om niet te hoog te vliegen: de bijenwas smelt door de zon, Icarus stort in de zee en verdrinkt. Deze mythe e.v.a. kun je lezen in Metamorphoses van Ovid. Verder gebruikt de documentaire 1984 van George Orwell als afsluiting door Rodchenkov aan het einde uit het boek voor te laten lezen.

Best Picture, Best Director, Best Production Design & Best Score: The Shape of Water

De duidelijke winnaar van de 90ste Oscaruitreiking is The Shape of Water met vier Oscars. Tijdens de Koude Oorlog komt stomme schoonmaakster Eliza in aanraking met een zeewezen in het zwaarbeveiligde laboratorium waar ze werkt. De overheid voert experimenten uit op het schepsel. Eliza probeert met hem te communiceren en er ontstaat een bijzonder relatie tussen de twee.

Link met lezen? Eigenlijk is The Shape of Water van regisseur Guillermo Del Toro en auteur Daniel Kraus geen verfilmd boek. Boek en film zijn namelijk tegelijk gecreëerd en vullen elkaar als het ware aan. Als het boek half zo mooi is als de film dan is het zeker het lezen waard.

Meer tips!

Crime: The Revenant van Michael Punke | The Thirty-Nine Steps van John Buchan

Feelgood: The Help van Kathryn Stockett | Bridget Jones's Diary van Helen Fielding

Lit: Tony & Susan (Nocturnal Animals) van Austin WrightBrooklyn van Colm Tóibín

SFF: The Martian van Andy Weird | Practical Magic van Alice Hoffman

YA: A Monster Calls van Patrick Ness | The Princess Bride van William Goldman

Welk boek ga jij lezen voor deze categorie?



Reacties op: Challenge Category #8: Academy Award Edition

Meer informatie

Gerelateerd