Challenge Cheat Sheet
Niet iedereen heeft evenveel tijd om te lezen. Is een boek per week een onmogelijke opgave voor je, maar wil je toch graag mee doen aan de leuke nieuwe Challenge? Daar hebben de Readers iets op gevonden! Met gepaste trots presenteren we – speciaal voor jou - de Challenge Cheat Sheet: een selectie van boeken verspreid over genres waarmee je in één keer meerdere categorieën af kunt vinken. Aan de slag!
Door Lieke
Crime
Murder on the Orient Express is misschien wel het bekendste werk van ‘queen of crime’ Agatha Christie. Het boek uit 1934 is inmiddels twee keer verfilmd (vijf keer als je de televisie-verfilmingen meetelt) en de nieuwste verfilming draait op dit moment in de bioscoop. Als er in een in de sneeuw gestrande trein een lijk wordt aangetroffen, moet de pedante Belgische detective Hercule Poirot aan de bak. Wie van het diverse reisgezelschap heeft de miljonair vermoord?
Murder on the Orient Express: #8 (verfilmd boek) #11 (boek van tien jaar of ouder) #33 (boek in winterse sferen) #42 (boek waarin weer of klimaat een rol speelt)
Feelgood
Van Joanna Cannon is in 2016 haar debuut The Trouble with Goats and Sheep verschenen. Van de Hebban leesclub deelnemers ontving de Nederlandse vertaling, Het Probleem met Bokken en Schapen, een gemiddelde waardering van 3.7 sterren. Dit jaar (op 11 januari) is het tweede boek van Cannon gepubliceerd. Three Things about Elsie gaat over de 84-jarige Florence. (Hoe vaak lees je nou over 80-plussers? #25) Zij woont in een bejaardentehuis en is net gevallen. Terwijl ze wacht op hulp, maakt ze zich zorgen over een afschuwelijk geheim uit haar verleden. Staat dit geheim op het punt onthuld te worden? En waarom lijkt de nieuwe bewoner sprekend op een man die zestig jaar geleden overleden is? Harriet van We Love Lit beoordeelt het boek in haar recensie met vier sterren.
Three Things about Elsie: #2 (een (Nederlands) debuut) #7 (boek met een getal in de titel) #16 (boek dat in 2018 is verschenen) #25 (boek met #diversiteit) #34 (boek met een naam in de titel)
Literature
In 2012 won Madeline Miller met haar eerste roman, The Song of Achilles, de Orange Prize for Fiction. Reader Silke had het boek dan ook bijna gekozen als haar beste boek van 2017, maar koos toch nét voor een ander boek (zie hier). The Song of Achilles biedt een nieuw perspectief op het verhaal van Achilles. Hij is natuurlijk de held die we kennen uit de Griekse mythologie (#36 hervertelling… mythe? Yup, ik reken het goed!) en de film Troy. Deze roman belicht hoe de vriendschap tussen Patroclus en Achilles uitgroeit tot een intieme relatie - die wordt afgekeurd door Thetis, zeegodin en moeder van Achilles - en de gevolgen van de Trojaanse Oorlog op hun liefde. Als je dit boek uit hebt, wil je waarschijnlijk meteen meer van Miller lezen, dus ik wijs je met veel plezier op Circe. Deze prachtige roman (check de lovende leesclub!) zal verschijnen in april 2018 en gaat over de heks Circe, een personage dat er in de Griekse mythologie nogal bekaaid vanaf kwam.
The Song of Achilles: #2 (een (Nederlands) debuut) #24 (historische roman) #25 (boek met #diversiteit) #29 (boek dat zich afspeelt in een oorlog) #34 (boek met een naam in de titel) #36 (hervertelling van een sprookje of legende) #43 (boek waarin religie een rol speelt)
Circe: #5 (boek uit de leesclub Hall of Fame)? #16 (boek dat in 2018 is verschenen) #24 (historische roman) #34 (boek met een naam in de titel) #36 (hervertelling van een sprookje of legende) #40 (boek dat zich afspeelt op een eiland) #43 (boek waarin religie een rol speelt)
Science Fiction & Fantasy
Dit boek is al eerder op onze Spot voorbij gekomen, maar ik kan het niet laten om hem nog even te pluggen. Met 849 pagina’s kwalificeert 11/22/63 van Stephen King zich moeiteloos voor de eerste challenge categorie. Misschien denk je nu: ‘849 pagina’s! Dit waren toch tips voor mensen met weinig tijd?’ Dat klopt. Ondanks de dikte is deze King toch geschikt als suggestie, want met 11/22/63 kun je namelijk in één klap acht (!) categorieën afvinken. Je mag dus twee maanden doen over het lezen. Tijd zat! Jake Epping, een 35-jarige Amerikaanse leraar, krijgt de schok van zijn leven als hij in 2011 een voorraadkast in het restaurant van een vriend instapt en opeens in 1958 uitkomt. De schok wordt groter als zijn vriend opbiecht dat hij stervende is en dat hij wil dat Jake het gat in de tijd gaat gebruiken om de moord op John F. Kennedy in 1963 te voorkomen. Jake besluit een poging te wagen, maar hij heeft geen idee wat hij zich op de hals haalt.
11/22/63: #1 (dik boek) #7 (boek met een getal in de titel) #8 (verfilmd boek) #24 (historische roman) #32 (what if boek) #39 (boek waarin muziek een rol speelt) #45 (boek dat zich afspeelt in meerdere tijden) #47 (boek over een bestaand historisch figuur)
Young Adult
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children van Ramsom Riggs heeft misschien geen enorm lange titel, maar het heeft wel een lange titel. (Kijk, voor een beetje creatief omgaan met de categorieën zit je hier op de juiste plek!) Na een familie tragedie, reist de 16-jarige Jacob naar een afgelegen eiland waar hij de ruïne van een vreemd tehuis vindt. De tekst is aangevuld met vintage foto’s van de zogenaamde “peculiar children” die kunnen zweven, super sterk zijn, zichzelf onzichtbaar kunnen maken, etc. Het enige nadeel aan het lezen van dit boek is dat je de vervolgdelen dan ook wilt lezen en waar ga je de tijd vandaan halen?
Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children: #2 (een (Nederlands) debuut) #6 (eerste deel van een serie) #8 (verfilmd boek) #12 (boek met een (enorm) lange titel) #29 (boek dat zich afspeelt in een oorlog) #34 (boek met een naam in de titel) #40 (boek dat zich afspeelt op een eiland) #45 (boek dat zich afspeelt in meerdere tijden)
Heb je nog meer tips voor drukke lezers? Noem de multi-inzetbare boeken - graag mét de betreffende challenge categorieën - hieronder!