Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Circe: What’s Our Verdict?

op 10 april 2018 door

Vandaag verschijnt eindelijk de langverwachte, nieuwe roman van Madeline Miller: Circe. In 2011 verscheen haar debuut The Song of Achilles, waarmee ze de Women's Prize for Fiction won. Dit boek is gebaseerd op The Iliad en gaat over een van de belangrijkste Griekse helden uit de Trojaanse Oorlog. Ook Circe is een figuur uit de Griekse mythologie. Demi, Lieke, Yvonne en Sylvia lazen het boek in een Hebban leesclub. What’s our verdict?

Circe is een bijzondere godin die door haar vader, de zonnegod Helios, naar het eiland Aiaia verbannen wordt als blijkt dat ze bijzondere toverkrachten bezit. Op Aiaia ontwikkelt ze haar gaven verder en komt in contact met verschillende mythologische figuren. Ook in dit boek benadert Miller de originele mythes, maar geeft ze subtiel haar eigen draai en interpretatie eraan. Circe gaat over het gevaar dat Circe, als vrouw alleen, moet trotseren, over liefde en verlies en over vrouwelijk vuur in de mannelijke godenwereld. Om diegenen te beschermen die zij liefheeft, zet Circe al haar gaven en moed in. Ze maakt een enorme, persoonlijke ontwikkeling door.

I thought once that gods are the opposite of death, but I see now they are more dead than anything, for they are unchanging, and can hold nothing in their hands.

Griekse mythologie

Is het nodig om bekend te zijn met de Griekse mythologie om dit boek met plezier te kunnen lezen? Demi is dol op de Griekse mythologie en weet er al vrij veel vanaf dankzij de boekenreeksen van Rick Riordan. Lieke las The Iliad, The Odyssey en The Aeneid en was dus redelijk bekend met een paar van de oude werken waaruit Miller putte.

Wij denken niet dat het nodig is om voorkennis te hebben over de Griekse mythologie om dit boek te kunnen lezen. Lieke: “Alle informatie die je nodig hebt om te genieten van Circe is in het boek verwerkt. Het voegt wel een extra cool laagje toe aan de roman als je de achtergrond van de mythes weet, want dan kun je zien hoe vakkundig Miller gebeurtenissen net iets anders interpreteert, dingen aanvult en soms mensen of goden een alternatief motief toebedeelt waardoor een bekende mythe opeens helemaal nieuw lijkt.” Tijdens het lezen hebben Yvonne en Sylvia, die zichzelf toch een beetje als leken in de mythologie zien, wat dingen opgezocht op Google. Sylvia vond het juist een verrijking om door het lezen van Circe gericht mythes op te zoeken en daardoor meer uit het boek te halen.

Personages

Naast Circe komen er nog een hoop andere personages langs in Millers boek. Welke personages hebben bij ons de meeste indruk gemaakt?

Yvonne vond Glaucos indrukwekkend omdat hij van mens in een god verandert en dat de gewoonste zaak van de wereld leek te vinden en Scylla die van een knappe meid verandert in een afgrijselijk, zeskoppig monster. Dat is nogal wat!

Lieke is onder de indruk van Prometheus. “Hij heeft eigenlijk maar een cameo in het begin, maar zijn aanwezigheid dreunt door in de rest van het boek. Hij is, net als Circe, anders dan de overige goden. Gevoeliger, menselijker, wat minder gericht op zichzelf en het direct bevredigen van zijn verlangens. Circe ontleent ook kracht aan het feit dat ze voor Prometheus een goddelijk bevel negeert. Dan beseft ze voor het eerst dat ze niet altijd hoeft te doen wat haar wordt opgedragen.”

Demi vindt het lastig om een personage te kiezen. Ze zijn allemaal interessant. “Ik zou graag nog meer willen lezen over Penelope, de vrouw van Odysseus die decennialang op haar man moest wachten op een eiland. Ik ben benieuwd naar haar verhaal en hoe zij het eiland heeft weten te runnen in haar eentje. In Circe is ze een mysterieuze vrouw. En de beroemde uitvinder Daedalus, die het Labyrint ontwierp en die de vader van de noodlottige Icarus was die te dicht bij de zon vloog. Jason en Medea komen ook even vluchtig langs, en de mythes rondom hen zijn ook heel interessant. Te veel om op te noemen dus!”

Sylvia vond het verhaal over Daedalus en Icarus erg mooi en vond het leuk om Odysseus in Circe tegen te komen. “Ik kende wat verhalen over Odysseus van de lessen Latijn vroeger op school. Daardoor wist ik dat ik hem in dit boek tegen zou komen.”

Hoogtepunten

Voor Lieke is de enorme opoffering die Circe bereid is om te maken om haar zoon te beschermen, een hoogtepunt. “Ze besluit om vrijwillig helse pijnen te doorstaan voor hem, iets wat geen enkele andere godheid wil doen. Moederliefde op haar best!” Yvonne is onder de indruk van de verschillende mythes die Miller rondom het verhaal van Circe verweven heeft. “Ontzettend knap gedaan en de uitwerking is gewoon geweldig!” Demi: “Ik vind het heel mooi hoe Circe, de eerste heks uit de westerse cultuur, een eigen stem krijgt in dit boek. In de mythes en andere vertellingen wordt ze altijd als een slechterik afgebeeld die zonder pardon mannen in varkens verandert. In dit boek komen we meer over haar en haar beweegredenen te weten. Ze wordt verbannen naar een eiland, maar het mooie is dat juist dan ze echt haar krachten weet te vinden en zichzelf kan zijn.” Sylvia vult aan: “In de oorspronkelijke mythen wordt Circe vaak als een jaloerse tovenares afgeschilderd. Miller heeft haar een heel ander gezicht gegeven: meer menselijk dan goddelijk, sterk, liefdevol en moedig. Heel anders dan de meeste andere goden die vooral zichzelf belangrijk vinden en hun eigen verlangens willen bevredigen. En dan het einde, ik heb wel een traantje moeten laten!”

Sfeer

We zijn unaniem over de sfeer!

Yvonne: “Prachtig! De schrijfstijl was ontzettend beeldend en dat zorgde ervoor dat de goden zich op mijn netvlies wurmden en ik daar geen Google voor nodig had. De schrijfstijl was vlot en uitnodigend en zorgde ervoor dat je in het boek getrokken werd en alles vanaf de eerste rang beleefde.”

Lieke: “Circe is heel verhalend geschreven, maar Miller slaagt er toch in om iets van de poëzie van de mythen te bewaren. Dit doet ze door ongelofelijk mooie metaforen te creëren die precies passen bij de stijl van die tijd en de goden.”

Sylvia: “De schrijfstijl van Miller is prachtig: ze schrijft erg beeldend en gebruikt bijna poëtische taal en mooie metaforen die bijdragen aan de sfeer in het boek. “

Demi: “Heel magisch: al vanaf de eerste pagina is het duidelijk dat dit verhaal niet om mensen gaat, maar om goden. Het boek heeft een heel mooie stijl, bijna poëtisch. Zelfs als je helemaal niets over mythologie weet: dit boek is een enorme aanrader en zou je weleens verslaafd kunnen maken aan mythes en legendes!”

What’s Our Verdict?

4d0f48a58c1a0108a789ce1ce92b4ad1.png Yvonne: “Ik heb genoten van Circe en dit boek heeft ervoor gezorgd dat mijn interesse in dit thema ontwaakt is.”

4d0f48a58c1a0108a789ce1ce92b4ad1.pngLieke: “Het is echt een fabelachtig fraaie roman. Machtig mooi, mateloos interessant, eindeloos creatief en zo kan ik nog wel even doorgaan. Zonder twijfel het beste boek van 2018!”

4d0f48a58c1a0108a789ce1ce92b4ad1.pngDemi: “Circe was mijn favoriete boek van 2017!”

4d0f48a58c1a0108a789ce1ce92b4ad1.pngSylvia: “Een prachtig geschreven verhaal. Magisch door al die mooie mythen. Ik wil meer van weten van de Griekse mythologie!”

 
Our verdict: HOT!

We zijn allemaal enorm onder de indruk van dit boek.

Meer lezen over Circe?

Hier kun je een interview met Madeline Miller vinden over haar nieuwe boek.

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? We zijn benieuwd wat je ervan vindt! Laat het ons hieronder weten.



Reacties op: Circe: What’s Our Verdict?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Madeline Miller

Madeline Miller

Madeline Miller (1978) studeerde Latijn en oud-Grieks aan Brown University en ge...